Canapi Shiraz - vuoden 2013 halpisviini

Viinin tiedot Viinikartalla:
Canapi Shiraz (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 422767
Hinta: 6,98 €
Vuosikerta: 2011
Rypäleet: Shiraz (100 %)
Sisilia, Italia

Jens

Bongasin tämän viinin alle kymmenen euron sarjasta selaillessani tämän vuoden Vuoden viinit -kilpailun tuloksia. Olin yllättynyt, että myös meidän hintaluokkaan sopiva punkku on pärjännyt näinkin kovatasoisessa mittelössä. Pakkohan tätä oli päästä maistamaan ensi tilassa.

Sisilian mafiaveljesten punkku ei ole ihan tyypillinen alle seitsemän euron tapaus. Tämä tulee selväksi jo alkumetreillä, sillä viinin väri on huomattavasti tavanomaista sinipunaista hienostuneemman ruskean sävyinen. Yleensä tätä tapaa vain hieman ikääntyneimmissä punaviineissä.

Hienostunut fiilis jatkuu myös tuoksussa. Tuoksu on mukavan kevyt, eikä lävähdä yllättäen päin näköä. Tuoksusta löytyy hyvin shirazille tuttuja komponentteja, kuten kukkaista makeutta, nahkaa ja savuisuutta. Kun viini saa olla hetken aikaa kosketuksissa hapen kanssa, vahvistuu savun tuoksu mielenkiintoisella tavalla.

Canapin maku mukailee tuoksua todella hyvin. Arvostan tällaista tasapainoa paljon ja Canapi vie kyllä pisteet tällä saralla. Viinissä ei ole hallitsevia tanniineja ja maku on helpon puolitäyteläinen. Mielenkiintoisin vivahde on jälkimausta löytyvä hento savun aromi, joka jää kummittelemaan kitalakeen mukavasti.

Sanoisin, että Vuoden viinitieteilijät ovat oikeilla jäljillä antaessaan tälle punaviinille erikoismaininnan. Canapin Shirazia kannattaa ehdottomasti kokeilla!

TUOMIO: Kokonaista kolme tähteä (3/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Tämä sislialainen viini nojautuu vahvasti perinteeseen ja ansaitsee viinillisen serenadin. Voin kuvitella Don Vito Corleonen murahtelevan tyytyväisyyttään, kun maistelee tätä ihastuttavaa viiniä patinoituneessa nahkanojatuolissaan. Ja tämä viini sopii muullekin ruualle kuin Dr. Oetkerin pizzalle.

Maistelimme Canapin yhdessä toisen viinin kanssa: Santiago 1541 Syrah Cabernet Malbec Chilestä. Viinit ovat täysin eri maailmoista. Palaamme tarkemmin Santiagon hienouden arvottamiseen seuraavassa blogikirjoituksessa, mutta jos haluaa kokea tyylieron Vanhan maailman viinin ja Uuden maailman viinin välillä, näiden kahden viinin välisestä tastingista sen eron kyllä huomaa.

Canapi on kuin savuinen salmari. Se on värisävyltään hienon rusehtava. Alkoholi tuoksuu aika voimakkaasti makean marjaisessa lähdössä ja mausteisessa tuoksun ulosannissa. Maku on tasaisen kevyt, jossa tuoksun viitoittama olettamus toteutuu. Oikein pehmeää, jossa kivan pieni happamuus. Koska kyseessä on kuitenkin kevyehkön oloinen viini, joita suomalaiset eivät yleensä osaa arvostaa, jäin miettimään pitkäksi aikaa, miten tähän suhtautua. Keveys tuntuu hetken jopa vetiseltä, mutta aromimaailma on sen verran hienostunut, että viini nousee lopulta blogimme kärkisijoille. Pehmeät tanniinit, punaiset ja tummat marjat kevyenä cocktailina yhdistettynä savuiseen salmiakkiaromiin tekevät viinistä kiintoisan. Hinta-laatusuhde on erinomainen. Suosittelen kunnon ruualle, itse testasin pestokanapäivällisellä ja yhdistelmä oli mitä maittavin.

TUOMIO: Viinikartalle mahtavat 3.5 tähteä (3.5/5).

Anna omat tähtesi >


Ei tosiaan tarvitse asetella köyttä kaulaan, kun tätä viiniä maistelee.Perinteisiin kietoutuva viini. Sisiliassa on monenlaisia perinteitä: Cosa Nostralla (=mafia) löytyy myös purjehdusköydet veitsien ja pistoolien ohella.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit