Santiago 1541 - hilloviini

Viinin tiedot Viinikartalla:
Santiago 1541 Syrah Cabernet Malbec (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 428147
Hinta: 6,98 €
Vuosikerta: 2011
Rypäleet: Syrah (50 %), Cabernet Sauvignon (25 %), Malbec (25 %)
Rapel Valley, Chile

Jens

Santiago 1541 valittiin testipenkkiin Viinikartan Facebook-profiiliin annetun suosituksen perusteella. Kannattaa kommentoida tähän blogin pohjalle tai Facebookiin, jos haluatte suositella jotain erittäin hyvää tai huonoa viiniä, jota meidän kannattaisi kokeilla!

Heti avattuani pullon saan nenääni kummallisen tuoksun. Ensivaikutelma muistuttaa erehdyttävästi kauppahallin kalatiskin tuoksua ja epäilinkin pienen hetken ajan, että viini on jotenkin vioittunut. Pienen sekoittelun ja ilmakontaktin jälkeen alkaa viinin tuoksu muuttua. Aluksi mieleen muistuu lähinnä syksyllä kokeillut CS-sekoitukset samoilta lakeuksilta, mutta onneksi tämä ei ole koko totuus. Viinin hengähdettyä vielä hetken muuttuu tuoksu mukavan lämpimäksi ja makean marjaisaksi. Mukana pyörinyt ällökomponenttikin muuttuu lopulta mielenkiintoiseksi vivahteeksi, josta mieleen tulee lähinnä parmesaanijuusto.

Maultaan uuden maailman tunnetuimmista rypäleistä sekoitettu Santiago 1541 on todella makea ja kypsän marjainen. Siis ihan oikeasti todella makea! Lisäksi suutuntuma on ikävän siirappinen ja raskas, joten tämä putoaa lopulta melko kauas omalta mukavuusalueeltani. Onneksi mukava jälkimaku pelastaa kokemusta hieman.

Valitettavasti makeus ja liian raskas olemus peittävät alleen kaikki viinin muut ominaisuudet. Jos kuitenkin olet suurten viinien ystävä, kannattaa ehdottomasti kokeilla viistoistaneliykköstä.

TUOMIO: Kaksi tähteä (2/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Tunnustan, että olin maistanut tätä viiniä aiemmin ja allekirjoitan edelleen, mitä sillon sanoin. On virkistävää, että viinissä on selvästi oma tyylinsä, joka poikkeaa esim. samojen leveyksien Viña Maipo CS -viinistä täysin. Mutta millainen tyyli? Uuden maailman viinejä sanotaan joskus hillomaisiksi. Tämä on sitä, mehevä ja hilloinen. Mutta mikä siitä tekee erikoisen? Sen hillomaisuuden intensiteetti, kuin viiniin olisi lisätty pari lusikallista kuningatarhilloa ja lusikallinen kirsikkahilloa. Vain liivate puuttuu.

Tarinan mukaan intiaanit kaatoivat Chilen pääkaupungin Santiagon perustajan Pedro de Valdivian kurkkuun sulaa kultaa tyydyttääkseen hänen rikkaudenhimonsa. Santiago 1541 on niin tuhtia "marmeladia", että sillä tyydyttää lettuhillon himonsa pitkäksi aikaa ja muurikatkin haluaa jatkossa nauttia pelkällä hienolla sokerilla.

Huolimatta tuhdista hillomaisuudesta väriltään viini on kuitenkin ohut ja siinä näyttää olevan mehumainen konstruktio. Vahva tuoksu on erikoinen ja se tunkee syvälle nenään. Siinä on jotain maanläheistä, käynyttä hedelmää kellarin laatikosta. Maku on juuri sitä, mitä muistinkin: hillo-marmeladi. Se on lämmin ja melko vähätanniininen. Ja makea, makea. Jäännössokeria on 10 grammaa, mikä on paljon punaviiniksi. Maku on tasainen, mutta punaviiniksi imelä. Aika raskas ja siirappinen. Ei mitenkään hienostunut, vaan mansikkamehua, mustaherukkamehua, vadelmahilloa tai -kiisseliä. Toimisi melkein grillikastikkeena.

No toisaalta kuin ajattelee, tämän tyyppinen viini on kuin omiaan makkaraviiniksi. Muistan kun Jyrki Sukula aikoinaan sekoitteli ketsuppi- ja cola-pohjaisen makkaradipin. Santiago 1541 pärjäisi hienosti niille hapanimelille mauille. Ei muuta kuin dippailemaan. Lurps.

TUOMIO: Viinikartalle 2.5 tähteä (2.5/5).

Anna omat tähtesi >


Syrah - Cabernet - Malbec - maailman parhaat rypäleet samassa pakkauksessa.Santiago de Chile eli tuttavallisemmin Santiago on Chilen pääkaupunki. Se on 4,5 miljoonan asukkaan kaupunki ja perustettiin 12. helmikuuta 1541 Pedro de Valdivian toimesta Mapocho-joen varrelle... ette varmaaan halua, että jatkan tätä historian läksyä pidemmälle?


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

 1. Ostin vahingosssa ko. tuotteen ja yllätyin ensinnäkin hinnasta,muuten ok viini mutta se
  sokeripitoisuus...miltähän se maistuisi jos
  olisi vaikka 4-7 grammaa?? Kanattaa kuitenkin
  kokeilla!! Itse olen malbeck/syrah ystävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevyemmin "sokeroituna" olisi varmasti tyylikkäämpi.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit