Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut - tyylikäs uudenvuoden kuohuviini

Cava on samppanjamenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, joka on yleensä helppo erottaa samppanjasta maun perusteella. Freixenet'n Elyssia on poikkeus. Se on samppanjamainen cava ja tyylikäs valinta uudenvuoden kuohuvaksi.


Elyssia Gran Cuvée Cavassa on hienoa samppanjapaahteisuutta

Tausta

Syksyn kuohuviinitrendeissä roseeprosecco varasti koko shown. Marraskuussa Suomessakin myyntiin tuli parikymmentä roseeproseccoa, joista yhden mekin arvioimme.

Italialainen prosecco on muutenkin trendijuoma ja maailman eniten myyty kuohuviini. Sitä ei kuitenkaan tehdä samppanjamenetelmällä, jolla viiniin saadaan voimakkaampi ja vivahteikkaampi maku. Proseccollakin on paikkansa, mutta uudenvuoden juhlassa kääntäisin katseeni samppanjaan tai muuhun samppanjamenetelmällä tehtyyn kuohuviiniin. Cava on hyvä ehdokas.

Kataloniassa kuohuvia tuottava Freixenet on tunnettu edullisista cavoistaan ja talo onkin suurin cavan valmistaja. Freixenet'n valikoimasta löytyy yksi cava, jossa on aivan mahtava hinta-laatusuhde. Alle 20 euron hintaisena ja lähes samppanjamaisella olemuksella varustettuna Elyssia Gran Cuvée Cava on loisto-ostos, ja jonka Viinilehtikin valitsi Vuoden kuohuviiniksi vuonna 2017.

Samppanjamaisuus johtuu osaksi rypälevalinnoista. Päärypäleeksi on valittu Chardonnay, joka ei kuulu perinteisiin cava-rypäleisiin. Valinnalla onkin haluttu lähestyä juuri Chardonnaysta pitäviä, sillä Chardonnaysta tehdään aivan huikeita blanc de blancs -samppanjoita, joilla on paljon faneja.

Muita Elyssiaan käytettyjä rypäleitä ovat cava-rypäleet Macabeo ja Parellada sekä Pinot Noir. Cava-rypäleet tuovat makuun cavoista tuttua hedelmäisyyttä omenan ja päärynän muodossa. Pinot Noir on taas samppanjoissakin käytetty elegantti punainen rypäle, joka antaa kuohuviinille punaviinin rakennetta, hedelmäistä syvyyttä ja omanlaistaan aromikkuutta.

Rypälevalinta on siis tutun kansainvälinen ja jo se antaa Elyssialle samppanjamaisen luonteen. Toisaalta cava-rypäleet tuovat viiniin paikallista väriä ja autenttisuutta. Täytyy sanoa, että blendi on todella onnistunut.

Luonnehdinta

Oljenkeltainen ja hieman vihertävä sävy.

Pienet tyylikkäät kuplat.

Tuoksu on hedelmäinen ja siitä löytyy omenaa ja kukkaisuutta.

Chardonnayn hedelmäisyys ja aromikkuus maistuu pehmeän kermaisessa kuohussa hunajaisella vivahteella.

Suutuntuma on runsas ja täyteläinen. Hapokkuus on pirteää.

Kypsästä hedelmäisyydestä löytyy päärynää, paahdettua uuniomenaa, ananasta ja persikkaa.

Tyylikkään loppusilauksen antaa samppanjamaisesti kypsynyt paahteisuus ja hennon mineraaliset vivahteet.

Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut on harvinaisen tyylikäs cava, jota voi sokkomaistelussa luulla samppanjaksi. Kannattaa sijoittaa muutama euro enemmän, nostaa cava Elyssia-tasolle ja ottaa uusivuosi vastaan tyylikkäästi. Tapaksista löydät cavalle ruokaparin.

Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut (19,98€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit