Viinilehden Vuoden punaviini 2020 - Conde Del Real Agrado Reserva 2012

Viini Wine Awards on Viinilehden vuotuinen palkintojen jako eri viinityyppien parhaille viineille. Kilpailuun osallistuu Alkon vakiovalikoiman tuotteet, jotka ovat hinnaltaan korkeintaan 30 euroa. Tänä vuonna Vuoden punaviiniksi valikoitui moniulotteinen riojalainen. Tämä on minun sokkoarvioni voittajaviinistä.


Viñedos de Alfaro Conde Del Real Agrado Reserva 2012

Tässä on kyllä viinillä pitkä nimi, jota on mahdoton muistaa. Makukaan ei jäänyt erityisesti mieleen sokkotestissä, jossa maistoin tämän viinin muutamien muiden Riojan punaviinien seurassa - täysin sokkona.

Kun viini minulle paljastettiin, hieman ihmettelin Viinilehden viittä tähteä, mutta en antanut sen vaikuttaa omaan arviooni. Tässä jutussa kerron, millaisen vaikutuksen viini teki minuun sokkona maistellen.

Tänä vuonna maistamistani kohtuuhintaisista Riojan punaviineistä Baron de Ley Gran Reserva on ollut eniten mieleeni. Siinä on klassikko, joka toimii vuodesta toiseen.

Viinilehden Conde Del Real Agrado Reserva oli vuosikertaa 2012. Itse maistoin saman. Alkosta se varmastikin myytiin loppuun, sillä myynnissä oleva vuosikerta on muuttunut vuoteen 2014. Joitakin vuoden 2012 hajapulloja saattaa löytyä vielä myymälän hyllystä.

Tämän viinin kohdalla vuosikerralla voi olla paljonkin merkitystä, kuten tuli huomattua saman viinialueen La Rioja Altan huippuvuosikerran 2011 kohdalla. Seuraava vuosikerta oli yhtä tähteä heikompi.

Viinilehden arviossa kerrotaan, että tuoksu ja maku on kehittynyt. Riojan viineissä muutama lisävuosi kellarissa todella maistuu. Conde Del Real Agrado Reserva onkin jo 8 vuoden ikään ehtinyt, joten kehittymistä on jo ehtinyt tapahtua ja viini tasoittua.

Tuoksu on yllättävän sulkeutunut, mutta aukeaa pikkuhiljaa ja siitä paljastuu muhevuutta ja tallia.

Suutuntuma on täyteläinen ja miellyttävä.

Kolmen rypäleen sekoitus (Tempranillo, Garnacha, Graciano) on tyypillinen Riojassa. Tempranillo luo tyylikkään pohjan, Garnacha antaa viinille mehevää hedelmää ja mausteisuutta, ja Graciano tuo viiniin hapokkuutta ja rakennetta.

Hedelmäisyys on monipuolista. Siinä on tummaa hedelmää, etenkin kypsää ja kuivattua luumua sekä tummaa marjaisuutta. Myös pieni määrä maanläheisiä vivahteita on aistittavissa.

Mausteisuuttakin löytyy ja paahdettua kahvia. Tanniinit puraisevat kuivattavasti ja antavat viinille rungon.

Kokonaisuus on monipuolinen ja tasapainoinen.

Conde Del Real Agrado Reserva 2012 on sopivassa iässä oleva kehittyneen tummahedelmäinen, monipuolisen vivahteikas ja tanniininen punaviini. Se pärjää vertailussa moneenkin riojalaiseen, mutta ei kuitenkaan erottunut erityisesti sokkomaistelussa. Hintaansa nähden oikein hyvä viini, mutta ei vau-viini.

Viñedos de Alfaro Conde Del Real Agrado Reserva 2012 (19,59€), 3.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit