Sancerre Les Baronnes Rouge - Loiren Pinot Noir

Loire-joen yläjuoksulla sijaitseva Sancerre on tunnettu etenkin Sauvignon Blanceistaan, mutta alueen tuotannosta viidesosa on Pinot Noirista tehtyä punaviiniä.


Haastaako Loiren Pinot Noir Burgundin?

Tausta

Loire-joen itäpäässä sen yläjuoksulla sijaitsee Sancerre, joka herättää heti ajatukset Sauvignon Blancin suuntaan. Alueella on kuitenkin perinteisesti tehty myös punaviiniä.

Mielenkiintoista on, että Sancerresta löytyy samaa kalkkikivistä maaperää kuin idempää Burgundista, joka on maantieteellisesti suhteellisen lähellä.

Burgundi on taas Pinot Noirin koti ja alueen arvostus on noussut siinä määrin, että tavallisella viininkulauttelijalla ei tahdo olla varaa nauttia kunnollista Burgundin Pinot Noiria. Siksi edullisempia pinoteja onkin alettu etsiä muilta Ranskan alueilta, kuten Alsacesta ja Loiresta. Onkin mielenkiintoista maistaa, pystyykö Loire haastamaan Burgundin.

Bourgeoisin perhe on viljellyt viiniä alueen jyrkillä rinteillä jo 1700-luvun lopulta lähtien. Rypäleet on käsinpoimittu. Käyminen tapahtui terästankissa ja viini kypsyi ranskalaisessa tammessa 6-8 kuukautta. Kolmaosa tynnyreistä uusitaan vuosittain.

Tätä viiniä voi kellaroida jopa 8-10 vuoden ajan. Tarjoilulämpötila on 16 astetta.

Luonnehdinta

Hieman maaperään ja talliin viittavia tuoksuja. Märkää multaa, metsänpohjaa. Myös Orvokkia.

Suutuntuma paljastaa hyvät hapot ja raikkaan hedelmäisyyden.

Marjainen hedelmäisyys sisältää karpaloa, mansikkaa ja myös hapankirsikkaa.

Maku tuntuu aluksi kevyeltä, mutta aromikkuus ja hapokkuus täyttää suun, joka saa viinin tuntumaan voimakkaammalta.

Tanniinit ovat pyöreät ja hieno tammisuus yhdistyy kevyeen yrttisyyteen.

Tyylikkään vivahteikas ja puhdaspiirteinen. Elegantti pinot noir.

Sancerren Pinot Noirissa on tyylikästä omaleimaisuutta ja laatu sitä tasoa, että pärjää vertailussa Burgundiin. Sienet, ankanrinta ja täyteläiset lohiruuat saavat tästä kumppanin. Tämä kevyehkö, mutta hienostunut ranskalainen sopii myös joulupöydän paremmaksi viiniksi kinkulle ja kalkkunalle.

Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rouge 2016 (24,98€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit