Moët & Chandon Impérial Champagne Brut - parhaimpia vakiosamppanjoita

Tuntuu aina yhtä hienolta maistaa Moëtin vuosikerratonta vakiosamppanjaa. Hiottu, puhdas ja tyylikäs maku ei yllätä, ei petä ja maistuu aina yhtä hyvältä.

Moët & Chandon Impérial Champagne Brut (49,91€)
Ranska, samppanja

Ikoninen samppanja maailman suurimmalta samppanjatalolta

Tausta

Jos tarjoat vieraillesi samppanjaa, tunnetulla samppanjalla saat varmasti eniten huomiota. Épernayssa vuonna 1743 Claude Moëtin perustama viinitalo tunnetaan nyt nimellä Moët & Chandon ja se on varmastikin merkittävin samppanjabrändi, sillä sama talo valmistaa myös maailman tunnetuinta samppanjaa, Dom Pérignonia.

Moëtin vakiosamppanja on nimeltään Impérial Champagne Brut ja sitä on valmistettu vuodesta 1869. Se on itse asiassa vanhempi samppanja kuin Dom Pérignon, jonka ensimmäinen vuosikerta valmistui 1921.

Kun Dom Pérignon on aina vuosikertasamppanja, Impérial on vakiosamppanja, non-vintage-sekoite yli sadasta viinistä, joista 20-30% on vanhempia reserve-viinejä. Sekoittaminen mahdollistaa tasalaatuisuuden vuodesta toiseen ja reserve-viinit tuovat makuun kypsyyttä.

Impérial Champagne Brutissa Pinot Noiria on eniten. Se tuo viiniin rakennetta. Lisäksi sekoitteesta löytyy notkeutta tuovaa Meunieria ja tyylikkään silauksen luo Chardonnay. Sokeria viinissä on keskimääräiset 9 grammaa litrassa.

Moët & Chandon on maailman suurin samppanjatalo. Talolla on 1190 hehtaaria viiniviljelyksiä, joista 50% on grand cru -luokiteltu. Samppanja kypsyy 28 kilometriä pitkissä maanalaisissa tunneleissa, joista myyntiin päätyy noin 30 miljoonaa pulloa vuodessa. Viinejä viedään 150 maahan.

Luonnehdinta

Kestävät, eloisat kuplat.

Paahteisessa tuoksussa on myös kypsynyttä hedelmäisyyttä.

Kuohu on pirteä. Hedelmäisyydessä maistuu päärynä, sitruunankuori sekä valkopersikka kukkeassa muodossa.

Kiva kypsä sitruksisuus on kietoutunut mineraalisuuteen, joka maistuu hieman suolaisena ja pitkään.

Maussa häivahtelee myös paahteisuutta, jossa on keksiä, omenankotaa, viljaa ja pähkinää.

Maultaan Impérial Brut on hyvin tyypillinen samppanja, mutta myös malliesimerkki, millainen perinteisen hyvän samppanjan tulee olla.

Moët & Chandon Impérial Champagne Brutia ei ehkä viinipiireissä arvosteta riittävästi, koska sen tuotanto on niin suurta. Se on kuitenkin todella hyvä pitkään kokemukseen perustuva samppanja, jossa on tasapainoinen ja kypsyneen tyylikäs luonne. Tarjoa Moët rapeiden ranskalaisten ja sitruunamajoneesin seurassa.

Moët & Chandon Impérial Champagne Brut (49,91€), 4.5/5 tähteä
Moëtin tunnistaa kaukaa kaulan isosta tekstistä.


Oljen- ja kullankeltainen sävy.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit