Espanjalainen lahjaviini: Baron de Ley Gran Reserva Riojasta

Baron de Leyn pitkään kypsytetty huippuviini on mahtava lahjaviini suuren ja espanjalaisittain rustiikkisen punaviinin ystäville.

Baron de Ley Gran Reserva 2012 (26,90€)
Espanja, Rioja

Baron de Ley Gran Reserva 2012 on klassinen riojalainen

Tausta

Rioja on Espanjan tunnetuin viinialue ja siitä on muodostunut synonyymi klassisille vahvoille laatuviineille. Tyypilliset Riojan punaviinit ovat Tempranillosta tehtyjä, runsaita, reippaasti tammitettuja ja kestävät säilytystä hyvin.

Alueen viinit luokitellaan niiden kypsytysajan mukaan. Gran reservat ovat asteikon vahvimpia ja vanhimpia viinejä ja niitä kypsytetään vähintään viisi vuotta - usein myös tätäkin kauemmin.

Baron de Ley on tunnettu suurtuottaja, joka ei kuitenkaan tingi laadusta ja käsityöstä. Heidän tuottamansa viinit ovat myydyimpiä Alkon riojalaisia. Valikoimasta löytyy myös vähemmän kypsytettyä reservaa, mutta etenkin jouluna suosittelemme panostamaan voimakkaampaan gran reservaan, jota on kypsytetty kaksi vuotta tammitynnyreissä, joista puolet ranskalaisia ja puolet amerikkalaisia. Lisäksi viini on kypsynyt 3 vuotta pullossa ennen myyntiin laittoa. Saatavilla oleva vuosikerta 2012 on nyt jo kahdeksan vuoden ikään ehtinyt.

Luonnehdinta

Gran Reservan yhdistelmä Tempranilloa ja Gracianoa tuntuu toimivan jälkimmäisen tuodessa viiniin hapokkuutta ja lisää hedelmää.

Pitkä kypsytysaika on pyöristänyt viinin tanniinit samettisen pehmeiksi ja tuonut viiniin mahtavaa syvyyttä. Viinissä on silti mukavasti marjaisaa hapokkuutta, joka yhdistyy hyvin tammen tuomaan mausteisuuteen.

Hedelmäisyydestä erottuu myös kuivattuja hedelmiä, kuten viikunaa, sekä kirsikkaa. Hienon lisänsä tuovat myös patinoitunut nahkaisuus ja viehko rustiikkisuus.

Tässä on hyvä makupari etenkin riistalle, lampaalle tai voimakkaille juustoille. Laatuviini on toki nautittavissa ihan sellaisenaan, jolloin sille kannattaa antaa reippaasti aikaa hengittää.

Hinta-laatusuhteeltaan Baron de Ley Gran Reserva on yksi Alkon Rioja-valikoiman parhaita. Se huokuu perinteitä, nostalgiaa ja arvokkuutta. Klassikkoviini on kovassa iskussa!

Baron de Ley Gran Reserva 2012 (26,90€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit