Von Winning Sauvingon Blanc II - saksalainen sauvingnon blanc on yllättävän rieslingmäinen

Saksa ei ole valkoviinien osalta pelkkää rieslingiä. Siksi otimmekin mielenkiinnosta testiin viinin, jonka rypäle tulee ehkä viimeisenä mieleen saksalaisista valkoviineistä.


Von Winning Sauvignon Blanc II

Saksalaisiin valkoviineihin kannattaa tutustua laajemminkin. Niin mekin teimme muun maussa viime syksynä, kun tutustuimme kuudesta eri rypäleestä tehtyyn saksalaiseen valkoviiniin, joista yksi oli jopa punaisesta Spätburgunderista. Kävin myös eräällä viinillisellä luennolla, jossa saksalainen viiniasiantuntija painotti samaa viestiä: Saksassa on muitakin valkoviinirypäleitä kuin Riesling.

Saksassa riesling on ykkönen niin laadussa kuin määrässä, mutta erinomaisia rieslingiä haastavia valkoviinejä on tullut vastaan yhä enemmän. Viimeisenä maistoin sauvignon blancin, jonka rypäleenä mieltää ensimmäisenä Loireen ja Uuteen-Seelantiin. Tälle Von Winningin sauvignon blancille tyylillisiä esikuvia löytyy Ranskasta, etenkin Loiren sancerreen voi löytää yhtymäkohtia.

Ilmastollisesti Saksa sopii hyvin Sauvignon Blancille, sillä viileässä rypäleestä saadaan irti hapokkaampaa ja aromikkaampaa viiniä. Maailmalla Sauvignon Blancista tehdään mineraalisia, trooppisen hedelmäisiä ja tammisia valkoviinejä sekä punaviinillä aromatisoituja roseeviinejä.

Itse arvostan Sauvignon Blancin, Chardonnayn jälkeen toiseksi suosituimman valkoviinirypäleen, korkealle, mutta monet nyrpistävät sille nenäänsä. Se johtunee joidenkin sauvignon blancien pistävästä hapokkuudesta, jota on kuvailtu kissanpissamaiseksi.

Von Winningiin tutustuimme jo joulun kalapöytä -jutussamme ja talon riesling teki meihin suuren vaikutuksen. Se oli jopa paras koko viime vuonna maistamistani rieslingeistä. Siksi von Winningin sauvignon blanc herätti suuria odotuksia.

1849 perustettu ja arvostettu Von Winning ei ole sauvignon blancissaan lähtenyt aivan perinteiselle linjalle herukanlehtineen ja vihreine vivahteineen. Mielestäni viini maistuu enemmänkin rieslingiltä kuin sauvignon blancilta jopa siinä määrin, että sokkotestissä saattaisin rypäleestä erehtyä.

Hyvää tässä on se, että viini on makuprofiililtaan tutun oloinen ja helposti nautittava kuin riesling. Lisäksi siitä loistaa poissaolollaan se pistävä hapokkuus, joka karkottaa monet viininkulauttelijat. Toisaalta olisin kaivannut viiniin selkeämmin sauvignon blancille tyypillisiä piirteitä, sillä juuri ne piirteet tekevät sauvignon blancista niin kiinnostavan.

Vaikka von Winning ei olekaan selväpiirteinen sauvignon blanc, se on kuitenkin loistava terästankissa valmistettu puhdaspiirteinen ja intensiivinen viini.

Tuoksu on hedelmäinen ja maku myös, itse asiassa todella hedelmäinen.

Hedelmäisyyttä korostaa jäännössokerin (9 g/l) määrä, joka tekee myös reippaasta hapokkuudesta suunmyötäisen ja hieman sitruunakarkkimaisen.

Täyteläisessä hedelmäisyydessä on vivahteita omenoista, herukoista, karviaisista ja säilötystä sitruunasta.

Mausta ei löydy kitkeryyttä eikä teräviä kulmia, joten viiniä on helppo nauttia.

Kokonaisuuteen tuo lisänsä yrttisyys, jossa on mausteista voimaa.

Viinistä jää herkullinen ja makean sitruksinen fiilis suuhun pitkäksi aikaa.

Sushi maistuu erityisesti näin joulun jälkeen ja tästä viinistä saat sille oivan kumppanin. Käytä hyväksesi marketteihin ilmestyvät sushi-baarit. Tämä ilmiö on näkyvissä voimakkaana ainakin täällä Tampereella.

Von Winning Sauvignon Blanc II 2018 (23,12€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo on saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit