Ikoniviini: Robert Mondavi Napa Valley Fumé Blanc

Tämä on se viini, josta alkoi Robert Mondavin maine Yhdysvaltojen merkittävimpänä viinintekijänä. Hänen vaikutuksensa alaan on ollut suurta. Italialaisten maahanmuuttajien poika loi maineensa Kaliforniassa 1960-luvulla. Fumé blanc -tyyli on vuodelta 1968.

Robert Mondavi keksi tämän Sauvignon Blancin tyylin 1968. Viini taittaa ihastuttavasti valoa.

Viinin tiedot Viinikartalla:
Robert Mondavi Napa Valley Fumé Blanc 2014 (22,90 €)
800 pullon erä!

Pikafaktat:
  • Fumé Blanc on markkinointisyistä keksitty nimitys Sauvignon Blancille. Vrt. ranskalainen
  • Viini on vuodelta 1968
  • Viini on tammessa kypsytetty Sauvignon Blanc, jossa on myös Sémillonia
  • Robert Mondavi eli vuosina 1913-2008
  • Viinitalo täyttää 50 vuotta tänä vuonna
  • Hän vaikutti siihen, että uuden maailman viineissä rypäle tuodaan etiketissä selvästi esille.
  • Viinitalo myytiin Constellation Brands -viinijätille 1,36 miljardilla dollarilla vuonna 2004
  • Viinin globalisaatiota on käsitelty mm. elokuvassa Mondovino


Robert Mondavi -viinitalo

Viisikymmenvuotiaan viinitalon tuotteita on Alkossa saatavilla useimmiten tilausvalikoimassa: Cabernet, Pinot Noir, Chardonnay, Zinfandel ja Sauvignon Blanc - kaikki tyypillisiä Kalifornian lajikeviinejä. Katso tästä kaikki myynnissä olevat Mondavi-viinit. Mondavi on onnistunut luomaan monia menestyneitä laadukkaita viinejä, joihin hän haki innoitusta Ranskasta ja joiden piti kilpailla laadussa ranskalaisten viinien kanssa. Hänen on sanottu tehneen Napa Valleysta kuuluisan viinialueen. 60-luvulla Mondavin talo oli ensimmäinen merkittävä tekijä alueella, ajalla, jolloin alueen mahdollisuuksista ei tiedetty. Mondavin viinien tuli olla laadukkaita ja sopivia ruokaviineiksi.

Robert Mondavi Fumé Blanc

Robert Mondavi Fumé Blanc on alueen kuuluisimpia viinejä ja edelleen ajankohtainen, kun tila täyttää 50 vuotta. Viini saa korkeita pisteitä kilpailuissa ja arvioissa. Viinistä on varmasti eri versioita ja kypsyneempiä vuosikertoja, mutta tämä Alkossa myytävä viini antaa hyvän kuvan tyylistä. Fumé Blancissa Mondavi halusi luoda kuivemman paremmin ruoille sopivan tyylin ja viini olikin menestys heti alusta pitäen.

Tuoksussa on voimakas kypsynyt hedelmäisyys. Maussa tulee heti ensisiemauksella pistävää sitruksisuutta Sauvignon Blancin tyyliin. Sauvignon Blancille tyypillisiä vihreitä sävyjä ei ole ja viini on tyyliltään lähellä tammessa kypsytettyä Chardonnayta. Sauvignon Blancin kyllä maistaa selvästi maussa erotuksena Chardonnaysta. Jälkimaku on todella pitkä, maistuva, mineraalinen ja lähes öljymäinen. Sieltä vapautuu persikkaisuutta, päärynää, hunajamelonia, mutta myös kivaa mausteisuutta, pippurisuutta ja yrttisyyttä. Greipin kuoren kitkeryyttä on havaittavissa ja se antaa hyvän potkun viinille.

Huikea viini, joka on yhtä aikaa suuntäyttävän runsas ja kirpeän raikas. Monipuolisesti kalalle, kanalle ja säästä vaikka rapukauteen.

4.5 tähteä. Runsas ja laadukas Kalifornian Napa Valleyn ruokaviini.Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit