Vuoden 2016 kuohuviini sekä muut viinit vappuun ja kevääseen

Kevät saapuu tuttuun tapaansa auringonpaisteen ja räntäsateen yhdistelminä, joten on aika kaataa lasit täyteen valkoviiniä! Maistelimme vapun 2016 kuohuvat ja keväiset parsaviinit kevään kunniaksi terassilla auringosta nauttien.

Kuvasimme samalla pienen live-tasting-videon Facebookiin. Käy katsomassa video Viinikartan FB-sivulta ja klikkaa samalla tykkäys-nappulaa! Tykkäämällä pysyt mukana meidän viinisuosituksistamme ja pääset seuraamaan meidän live-höpottelyä ensimmäisten joukossa.
Tarkoitus oli lyödä mahdollisimman monta baarikärpästä yhdellä iskulla ja yhdistää kaikki kevään viiniteemat samaan tastingiin. Alkuun maistelimme pari kuohuviiniä vapuksi, minkä jälkeen siirryimme suoraan raikkaisiin parsaviineihin. Viinien rinnalla maistelimme parsaa kolmella tavalla, voissa paistettua nieriää ja raikasta italialaista perunasalaattia - erinomainen menu vaikka vapuksi.

Kuohuvat olivat tällä kertaa vähän spessumpia, onhan kyseessä kuitenkin Vappu! Maistoimme Freixenetin rutikuivan vuosikerta-cavan ja itävaltalaisen Mathäi-kuoharin, joka vastikään valittiin Viini-lehden toimesta vuoden 2016 kuohuviiniksi. Molemmat ovat oikein osuvia vappukuohareita, mutta kovin eri tavalla.

Erittäin kuivaan (brut nature) Freixun cavaan ei ole lisätty ollenkaan sokeria ja se on saanut kerätä paahteista pyöreyttä pullossa jopa parin vuoden ajan. Pikku lepo on tehnyt viinille hyvää ja maku onkin rapean elegantti, eli sopii vapun maljajuomaksi!

Freixun todella kuiva maku on hento ja tyylikäs,
Freixenet Vintage Reserva Cava Brut Nature 2013 (13,39 €)

Itävallan edustaja Mathäi kannattaakin sitten istuttaa myös ruokapöytään. Roteva ja jopa hieman pippurisen yrttinen maku vie kielen mennessään. Grüner Veltlineriksi viini on jopa yllättävän suuri ja hellä! Yleensä grünerit ovat tuhottoman happamia, mutta samppiskäyminen on ollut tälle viinille erinomainen valinta!

Viini-lehden vuoden 2016 kuohuviini toimii maljajuomana, mutta erityisesti se on todella tyylikäs ruokaviini.
Stift Klosterneuburg Mathäi Brut (15,98 €)

Parsaviineiksi valitsimme ranskalaisen Chablis'n ja pari uusiseelantilaista, sauvignon blacin ja pinot gris'n. Näistä parsan suurin ystävä oli runsaan yrttinen sauvignon blanc. Kirpeänvihreän makumaailman lisäksi siitä löytyy jotain kiehtovan kemiallista! Fernway on sauvignon blanciksi yllättävänkin hienostunut, sillä siitä puuttuu tyypillinen pistävyys.
Valkoviineistä parsalle parhaiten sopiva voimakkain aromikkuus löytyy tästä viinistä:
Fernway Sauvignon Blanc 2014 (11,90 €)

Chablis oli parsaresepteille hieman liian hienostunut eli ruoka vei viiniä mennen tullen. Chablis istuikin paremmin nieriälle, jonka hentoa makua se korosti mukavasti.
Chablis voi tuntua ensin hennolta, mutta jos siihen malttaa keskittyä, löytää upean tyylikkyyden,
La Chablisienne Chablis 'le finage' 2014 (16,98 €)

Joukkion hedelmäisin viini Sileni Pinot Gris toi kattaukseen vähän eri näkökulmaa. Vaikka viini on ihan yhtä kuiva kuin muut samalla maistetut, saa runsas hedelmä aikaan illuusion sokerista. Mikäs siinä, kuha maistuu ja kyllähän tämä maistuu. Ruokapuolen kanssa viini on hieman liian lattea, mutta keväiseksi terassivalkkariksi se on erinomainen. Ota siis lasi käteen, viltti niskaan ja lähde pihalle värjöttelemään - se on kevät nyt!
Hedelmäinen ja kevyen kukkainen
Sileni Cellar Selection Pinot Gris 2014 (11,97 €)


Raikas perunasalaatti sisältää mm. perunaa, kurkkua, punasipulia, kapriksia ja paahdettua ilmakuivattua kinkkua. Vappusalaatti!


Kitkerän suolainen Tapenade on yksi parhaita yhdistelmiä valkoviineille ja kuohuviineillekin. Patongille levitettävän tahnan suolaisuus pehmentää mitä tahansa viiniä ja kapristen maku yhdistyy moniin aromikkaisiin ja hapokkaisiin valkoviineihin todella hämmästyttävän hienosti.


Nieriä on punertavaa ja todella hienostuneen makuinen. Se toimii yhtä hienostuneiden viinien kanssa. Kokeile Chablis'ta.


Parsa, nieriä ja sitruunamajoneesi ne yhteen soppii. Tälle ruoalle valitse sauvignon blanc.


Parsa pekonilla on tämän vuoden suosikki. Pekonilla ei voi epäonnistua.


Suolaisen rapea parmesaaniparsa on yksi parhaita parsaruokaklassikoita - ja ah niin helppo valmistaa.


Kaikki Viinikartan vappuaiheiset jutut ja vinkit löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit vappuun


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit