Vuoden roseeviini 2019: Mud House Sauvignon Blanc Rosé

"Sauvignon Blanc" roseeviinin etiketissä voi kummastuttaa, sillä Sauvignon Blanc on valkoviinirypäle ja roseeviinit tehdään tummista rypäleistä. Mistä on siis kyse?


Uusiseelantilainen Mud House tekee laadukkaita viinejä

Uusiseelantilainen Mud House Wines tuottaa laadukkaita viinejä noin 15 euron hintaluokassa. Monet talon viinit ovat menestyneet vertailuissa ja Suomessa eniten mainetta on kerännyt Sauvignon Blanc, joka on jo vuosien ajan menestynyt erinomaisesti meidän omissakin sokkotesteissä.

Otimme testiin viime vuonna valikoimaan tulleen sekoitusmenetelmällä tehdyn Mud House Sauvignon Blanc Rosé -viinin. Tämä viini voitti tänä vuonna Vuoden Viinit -kilpailun roseesarjan. Sauvignon Blanc pääsi vuonna 2011 vieläkin pidemmälle kahmaisemalla sarjassaan kultaa ja lopulta koko kilpailun voiton eli Vuoden viini -tittelin.

Sauvignon Blanc -roseeviini on erikoisuus roseiden joukossa

Luonnollisesti valkoviinin ja punaviinin sekoittamiseen on suhtauduttu epäluuloisesti ja jopa vihamielisesti perinteitä kunnioittavassa Euroopassa, vaikka monet hienoimmat roseesamppanjatkin tehdään samaan tapaan. Maku kuitenkin ratkaisee ja ainakin Uudessa-Seelannissa sekoittamisessa on onnistuttu erinomaisesti.

Mud House -roseessa on neljä prosenttia Pinot Noirista tehtyä punaviiniä, joka antaa viinille värin lisäksi aromikkuutta, kompleksisuutta ja eleganssia. Myös Sauvignon Blanc on aromaattinen rypäle, joten viinissä yhdistyy hienosti kaksi erityyppistä aromimaailmaa.

Sauvignon Blancin tyypillisesti vihreät ja herukanlehtiset piirteet eivät hallitse viinissä. Ne maistuvat huomattavasti voimakkaammin toisessa arvioimassamme SB-roseessa Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé . Nämä viinit ovat kuitenkin tyystin eri tyylisiä, Mud Housen ollessa enemmän ruokaviini kuin seurusteluosastoa.

Mud Housen tuoksussa on hedelmäisyyttä ja hieman Sauvignon Blancin mustaherukanlehteä.

Maku on kuiva ja tuoksun piirteet toistuvat maussa.

Voimakas maku sisältää monenlaisia hedelmiä, kuten aprikoosia, omenaa, melonia, persikkaa, raparperia ja hieman mansikkaakin.

Maussa on myös mausteisuutta sekä vivahde mineraalisuutta ja yrttisyyttä.

Jälkimaku on kitkerämpi ja happamampi sitruunankuorineen ja punaisine karviaisineen.

Vaikka viini on kuiva, sen hapokkuus saa kuitenkin veden kielelle.

Mud House Sauvignon Blanc Rosé on monipuolisen hedelmäinen, mutta kuitenkin aromaattinen ja mielenkiintoisella tavalla tiukka viini. Se on monipuolinen kesäkeittiön ruokaviini ja viihtyy salaattien, grillikasvisten ja esimerkiksi kala-äyriäispaellan seurassa.

Mud House Sauvignon Blanc Rosé 2018 (14,99€), 4/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit