Boizel – laatusamppanjaa ja huippulöytöjä

Boizel on mielenkiintoinen samppanjatuottaja, johon pääsimme tutustumaan kunnolla kevään 2019 Grand Champagne -tapahtumassa.

Alkon valikoimasta löytyy 5 Boizelin samppanjaa.

Boizel samppanjatalolta voi tehdä löytöjä

Boizel on ranskalainen perheyritys ja tyyliltään perinteinen samppanjatalo, joka on perustettu jo vuonna 1834. Épernayssa sijaitseva tila ja tuotanto on yhä perheen omistuksessa, mikä ei ole mikään itsestäänselvyys Champagnen alueella. Pääsimmekin maistamaan talon viinit henkilökohtaisesti suvun kuudennen sukupolven erittäin vakuuttavalta ja kohteliaalta vesalta, Florent Roques Boizelilta.

Boizel on samppanjatalojen mittapuulla hieman pienempi ja tuntemattomampi peluri. Talon laatu ei kuitenkaan kalpene isompien tuottajien rinnalla ollenkaan ja viinien saatavuus on myös Alkon kautta hyvä.

Kaikissa Boizelin viineissä on ripaus mukavaa yllätyksellisyyttä. Jos ollaan ihan rehellisiä, alkavat massatuotantona tehdyt samppanjat joskus muistuttaa toisiaan kovasti. Boizelilta löytyy kuitenkin omintakeinen maku, joka erottaa sen massasta positiivisesti.

Ehkä kyseessä on pienemmän tuottajan menetelmät (sillä olemme törmänneet samanlaisiin makuihin myös joidenkin muiden pienten kohdalla) tai viinintekijän näkemys. Oli asia miten hyvänsä, voi Boizelin tuotteita suositella oikein mielellään.

Viimeisin lisäys Alkon vakiovalikoimaan on kuiva Boizel Rosé Champagne Brut, joka on saatavilla puolikkaana pullona. Suosittelemme koittamaan sitä esimerkiksi kesän picnic-retken alkumaljana ja ruokajuomanakin. Roseekuohuvan punamarjainen ja mukavan hapokas makumaailma on myös kevyesti sitruksinen ja tyylikkään paahteinen. Se on miellyttävän pehmeäkuohuinen viini, jonka seurusteluominaisuudet ovat huippuluokkaa, mutta viini ei häpeile ruokienkaan seurassa.

Tilan nonvintage-samppis Boizel Reserve Brut jatkaa pyöreän pehmeällä suutuntumalla, hyvällä hedelmäisyydellä ja varsin tyylikkäällä otteella. Se lähtee hyllystä laatuunsa nähden erittäin kilpailukykyiseen hintaan.

Sokeria Boizelin samppanjoissa tuntuu olevan juuri oikea määrä. 8-9 grammaa litrassa tuo makuun pientä pyöreyttä, mutta viini säilyttää silti kuivan luonteensa.

Saatavilla on myös astetta tyylikkäämpää ja huomattavasti paahteisempaakin samppanjaa, kuten Pinot Noirista tehtyä kermaisen täyteläistä Blanc de Noirs -versiota sekä reippaan paahteista ja hyvinkin eleganttia Grand Vintage 2007-vuosikertaa.


Boizel Blanc de Blancs 1996 on unohtumaton!

Hyvän perus-lineupin lisäksi Boizelilta on saatavilla myös jotain erityistä. Alkon tilausvalikoimasta löytyy harvinaisen pitkään ikääntynyt vuoden 1996 Blanc de Blancs aivan naurettavan halpaan hintaan!

Vuodet ovat kohdelleet tätä samppanjaa kauniisti ja sen maku on kehittynyt mahtavaan suuntaan. Kaikista maistamistamme kymmenistä samppanjoista juuri tämä teki meihin suurimman vaikutuksen Grand Champagne -tapahtumassa.

Viinissä on kaikki samppanjan ominaisuudet korotettuna toiseen potenssiin. Paahteisuus on kääntynyt jopa toffeemaiseen suuntaan, kirpeät hapot ovat pyöristyneet kauniisti ja hedelmäisyys on kypsyneen omenaista. Erilaisia vivahteita riittää runsain mitoin.

Tavallisesti näin kehittynyttä samppanjaa pitää joko ikäännyttää itse tai maksaa kovaa hintaa siitä, että joku muu on ikäännyttänyt sitä pitkään. Boizelin Blanc de Blancs Champagne Brut 1996 on kuitenkin saatavilla halvemmalla kuin isojen brändien uusimmat vuosikerrat.

Tämä on ohittamaton tilaisuus, jonka suosittelemme käyttämään heti! Halusit sitten hemmotella itseäsi tai muistaa tärkeää ihmistä erityisellä lahjalla, on yli 20-vuotias samppanja jotain, mikä muistetaan vielä aikojenkin päästä!

Boizel Blanc de Blancs Champagne Brut 1996 (99,00€)
Viini on ikääntynyt poikkeuksellisen hienolla tavalla. Tämä viini on elämys!


Boizelin samppanjat Alkossa:
Boizel Rosé Champagne Brut
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
21,99€ (0,375l)
Boizel Reserve Champagne Brut
Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
43,00€
Boizel Blanc de Noirs Champagne Brut
Pinot Noir
53,00€
Boizel Grand Vintage Champagne Brut 2007
Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
74,99€
Boizel Blanc de Blancs Champagne Brut 1996
Chardonnay
99,00€

Tutustu Champagne Boizelin maisemiin ja kellariin tästä esittelyvideosta
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit