Juhannus ja kesäiset viiniyhdistelmät lohiruuille

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen, joten jokaisesta kesäisestä päivästä kannattaa ottaa kaikki irti. Aurinkoisen päivän kruunaa mahtava lohiateria, kauden parhaat raaka-aineet ja sopivat viinit.

Samppanjaa ja kylmäsavulohikakkua

Perinteinen voileipäkakku on kevät- ja kesäjuhlien perusvarma hitti. Klassikon koreampi versio on suolainen tuorejuustokakku kylmäsavulohi-kurkku-täytteellä ja hapankorppupohjalla. Korppupohja on mukavan rukiinen, mutta sopivan ohut, jotta sitruunalla ja ruohosipulilla maustettu lohitäyte nousee pääosaan.

Kylmäsavulohikakun kermainen suutuntuma saa vastapainokseen pientä rouskuteltavaa kurkusta ja rukiin makua hapankorpusta.

Kermaisen kakun kyytipojaksi tarvitaan ehdottomasti jotain raikasta! Valintamme on Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Brut -samppanja, jonka hienostuneet kuplat, kermainen suutuntuma ja sopiva hapokkuus sointuvat lohikakulle mahtavasti. Kermaisuuden lisäksi viinissä on hyvä yhdistelmä sopivan kirpeää hedelmäisyyttä ja ryhdikästä paahdetta, jotta viini ei huku ruuan makujen sekaan.

Valitettavasti tämä Besserat de Bellefonin perussamppanja ei ole saatavilla Alkossa, vaikka Vuoden Viinit -kilpailun kuohuviinisarjan voittaja, vuosikerrallinen 2008 onkin. Vaihtoehdoiksi suosittelemme jotain toista kohtuuhintaista kuivaa samppanjaa tai laadukasta cavaa Espanjasta. Laadukas kuohuviini on siitä turvallinen valinta, että se toimii yleensä myös muiden kesäisten ruokien kanssa ja luo mukavaa tunnelmaa grillailun lomassa.

Samaan kokemukseen pääset näillä Alkon viineillä:
Anna de Codorníu Organic Cava Brut (12,98€)
Pere Ventura Primer Reserva Cava Brut (14,99€)
Louis Massing Réserve Champagne Brut (33,98€)


Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Brut

Hapokas riesling ja savulohisalaatti

Itse savustettu kala on kesän suurinta herkkua. Itse savustamalla saa maut juuri sellaiseksi kuin haluaa ja savustuspöntön kanssa touhuaminen on mukavan leppoisaa ajanvietettä. Savukalaa voi käyttää todella monipuolisesti, mutta erityisen hyvin se sopii ruokaisan salaatin pääraaka-aineeksi. Salaatti kannattaa koota kaikista kauden kasviksista ja maustaa hyvin esimerkiksi sitruunalla. Lisää ruokaisuutta saa lisäämällä salaattiin avokadoa.

Lämminsavulohisalaatti mm. avokadolla, kurkulla ja kevätsipulilla

Tuhti salaatti kannattaa nauttia kuivan ja hapokkaan valkoviinin kanssa. Itse testasimme lohisalaatin kanssa Alsacen alueen Grand Cru -rieslingin vuodelta 2014. Signature de Colmar Riesling Grand Cru Sommerberg, aprikoosinen huippuviini, oli salaatille ehkä jopa liian kehittynyt, sillä siitä puuttui nuoremmista rieslingeistä tuttu timattisenkova hapokkuus. Viiniin on ikänsä puolesta kehittynyt suuruutta ja täyteläisyyttä. Viinin kypsä hedelmäisyys korostuu salaatin kanssa ja tuo yhdistelmään mukavaa raikkautta, mutta silti yhdistelmä jää hieman liian vaisuksi. Hyvä vaihtoehto voisi olla Moselin alueen kuiva riesling tai hieman nuorempi alsacelainen.

Samaan kokemukseen pääset näillä Alkon viineillä:
Wolfberger Riesling (12,98€)
Blitz Riesling (9,98€)


Signature de Colmar Riesling Grand Cru Sommerberg maistui myös seurustelun merkeissä. Todella maistuva viini!

Tamminen chardonnay ja kesän parhaat maut

Uudet perunat, grillissä paistettu lohi ja tuore parsa ovat ehdotonta kesäruokaa. Näiden makujen yhdistelmä vie mielen välittömästi oman mökkirannan rauhaan ja saa sisäisen auringon loistamaan kelillä kuin kelillä. Grillatun lohen ja grillatun parsan maussa on jotain alkukantaisen tuttua, mitä muilla valmistustavoilla ei vaan pysty saavuttamaan.

Hiilellä grillatut lohimedaljongit


Hiilellä grillatut parsat. Savuisuuden ja parsan mehukkuuden yhdistelmä oli huikea.


Keitetyt uudet perunat kuuluvat kesään.


Näin hienot maut asettavat viinillekin kovat vaatimukset. Viini ei saa olla liian voimakas, jotta raaka-aineiden puhtaat maut eivät peity sen alle. Viinin tuleekin täydentää makuelämystä omilla piirteillään.

Argentiinalainen Terrazas de los Andes High Altitude Vineyards Chardonnay oli kuin luotu tälle aterialle! Viinistä löytyy sopivasti hapokkuutta tasapainottamaan lohen rasvaisuutta ja mahtavasti hedelmäistä runkoa tukemaan ruuan makua. Terrazas on reippaasti tammitettu viini, mikä tuo makuun tälle aterialle sopivaa makeaa mausteisuutta. Viinistä löytyy jopa voin aromeja, jotka tekevät siitä erinomaisen parin uusille perunoille. Tässä on ehkä kesän paras kokonaisuus!

Samaan kokemukseen pääset näillä Alkon viineillä:
Terrazas de los Andes Altos del Plata Chardonnay (18,96€)
Famiglia Bianchi Chardonnay (11,98€)


Terrazas de los Andes High Altitude Vineyards Chardonnay

Punaviiniä kalalle – teriyakilohi ja spätburgunder

Perinteisimpien kalaruokien kanssa turvallisin vaihtoehto onkin yleensä valkoviini. Jos kalaruuassa on tarpeeksi makua ja suuruutta, voi heleän marjainen punaviini kuitenkin olla parempi makupari. Aasialaisvaikutteisen teriyaki-marinadin kanssa paistettu lohi on juuri tällainen ruokalaji. Lohen karamellisoitunut makeus, inkiväärin voimakkuus ja paahdettujen seesaminsiementen täyteläisyys ovat viinille kova haaste.

Teriyakilohessa on tyylikkään täyteläinen, soijainen, makeahko ja pähkinäinen makumaailma.

Saksalainen Heitlinger Spätburgunder on erittäin hyvä valinta teriyakilohen kumppaniksi. Raikkaan karpaloinen viini sointuu makealle lohelle erinomaisesti. Viinistä löytyy tarpeeksi syvyyttä ja makua, joten se ei ihme kyllä jää voimakkaiden mausteiden jalkoihin. Viini on sellaisenaankin miellyttävä kesäviini ja hieman viilennettynä sopii myös muiden kesäisten kalaruokien kanssa tai terassilla nautittavaksi.

Heitlinger Spätburgunder 2015 (14,09€)
Samaan teriyaki-kokemukseen pääsee myös jollakin muulla marjaisalla spätburgunderilla tai eurooppalaisella pinot noirilla


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit