Ruinart Champagne - tyylikästä huippulaatua vanhimmalta samppanjatalolta

Maistoimme Grand Champagne -tapahtumassa vanhan ja tunnetun samppanjatalon Ruinartin huippuja samppanjoita, joita oli tarjolla neljä erilaista.


Ruinartin samppanjat ovat tyylikkäitä huippukokemuksia

Ruinart on maailman vanhin samppanjatalo. Se on perustettu jo vuonna 1729 Champagnen alueen sydämessä Reimsissä, missä se on tuottanut ainoastaan samppanjaa avaamisestaan lähtien. Talo on nykyään Dom Pérignonin ja Krugin tapaan saman luksustuotejätin LMVH:n eli Moët Hennessy Louis Vuittonin omistuksessa.

Ruinartin pitkä historia on läsnä vielä tänäkin päivänä, sillä Ruinartin pullot mukailevat alkuperäisten samppanjapullojen muotoja. Ruinartit tunnistaakin hyllystä jo kaukaa.

Suomessa Ruinartilta on saatavilla laadukas kattaus samppanjaa keskihintaisista aina arvokkaisiin versioihin. Edullisemmat perussamppanjat ovat vuosikerrattomia eli non-vintage-samppanjoita. Ne eivät ole siis tehty yhden vuoden viinisadosta, vaan ovat vuosikertojen sekoitteita. Jos nimen edessä on sana "Dom", silloin kyseessä on huippulaatuinen vuosikertasamppanja ja se todellakin näkyy hinnassa ja myös maistuu.

Vuosikerraton Ruinart Champagne Brut on hyvä ja laadukas sekoitesamppis, josta löytyy jo paljon arvostettuja piirteitä. Siitä ei siis voi puhua vaatimattomin sanankääntein, sillä kyse on harmonisesta ja erinomaisen tyylikkäästä viinistä. Viini-lehti valitsi sen tänä vuonna vuoden samppanjaksi.

Ruinart Rosé Champagne Brutissa maistuu punaiset marjat ja se jatkaa samalla moitteettoman tyylikkäällä linjalla.

Pääsimme maistamaan paria muutakin Ruinartin samppanjaa ja toteamaan, että "harmoninen" ja "tasapainoinen" kuvaa talon tuotantoa laajemminkin.

Ensin maistoimme Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brutin, joka ihastuttaa jo tuoksullaan. Maultaan viini on kuitenkin hieman vaisu ja loppuu valitettavan lyhyeen. Tällainen ilmiö voi syntyä, kun on samassa tapahtumassa maistanut muita huippuja ja odottaa viiniltä enemmän. Blanc de Blancs on tehty pelkästään Chardonnaysta ja sille tyypillinen elegantti samppanjapaahteisuus on tässä selvästi esillä. Totesimme kuitenkin, että tämä on "vain hyvä" muiden huippujen joukossa.

Odotukset talon huippusarjan samppanjaan nousivat todella korkealle. Dom Ruinart Blanc de Blancs vuodelta 2007 onkin aivan eri maata! Sekin on samaan tapaan Chardonnay kuin Blanc de Blancs NV.

Dom Ruinart on erittäin kuiva, terävän hapokas ja kuohultaan kermainen. Maku on todella intensiivinen ja mielettömän hieno. Tässä olisi viini, joka kantaisi läpi vähän raskaammankin aterian.

Tällaisesta huippukokemuksesta peruskuluttaja pääsee nauttimaan valitettavan harvoin ja siksi otimmekin tilaisuudesta kaiken irti ja maistelimme Dom-lasillista suurella hartaudella ja pitkään.


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit