Vinho Verde ja veriappelsiinisalaatti

Portugalin vihreä viini eli vinho verde mielletään kesäiseksi juomaksi. Vähäalkoholisena se on kuitenkin myös erinomainen talvikauden viini, jos haluaa aloittaa vuoden kevyemmin. Päätimmekin valmistaa sen seuraksi sopivaa hedelmäistä salaattia.

Veriappelsiinisalaatti ja vinho verdet:
Casal Garcia (8,99€)
Casal Garcia Rose (8,99€)

Veriappelsiinisalaatti

Joulun jälkeen tammikuussa haetaan ruuallisesti kevyempää ja raikkaampaa linjaa. Kuin sopivasti kauppojen hedelmäosastoille ilmestyvät Tarocco-veriappelsiinit ja niistähän saa aikaiseksi kaikkea risotosta salaatteihin.

Veriappelsiinisalaatti

Ainekset:
  • Haluamaasi lehtisalaattia ruukku tai kaksi
  • Purkillinen mustia kivettömiä oliiveja
  • 2 punasipulia
  • 0,75 dl punaviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • oliiviöljyä
  • 4 veriappelsiinia
  • Tuoretta minttua
  • Greippi
  • Mustapippuria
Valmistus:
  • Pilko sipulit
  • Keitä etikka, sokeri ja suola kattilassa ja lisää pilkottu sipuli.
  • Sekoita, poista kattila liedeltä ja jätä sipulit maustumaan. Sekoita välillä.
  • Huuhtele salaatti ja revi se laakealle tarjoiluastialle
  • Pilko mustat oliivit pitkittäin
  • Leikkaa appelsiineista kuori kuorta pitkin ylhäältä alas niin, ettei niihin jää valkoista osaa.
  • Leikkaa kuoritut appelsiinit viipaleiksi
  • Purista greipistä mehu
  • Silppua veitsellä minttu
  • Yhdistä loraus oliiviöljyä, ripaus mustapippuria, greipin mehu sekä minttu
  • Kaada sipuleista irtoava etikka pois ja lisää joukkoon loraus oliiviöljyä
  • Lisää appelsiiniviipaleet, oliivit ja punasipulit kerroksittain lehtisalaatin päälle
  • Lisää päälle minttu ja tiputtele mintun kanssa ollut kastike tasaisesti salaatille. Tee sama myös mehulle, jos sitä irtosi appelsiineista.

Casal Garcia Vinho Verde

Casal Garcia Vinho verde on aina kuulunut suosikkeihini, sillä sen viaton ja hauska tyyli viettelee. Pirskahteleva poreilu voi muistuttaa siideriä, mutta sitä se ei ole. Se on valkoviini, mutta vähäalkoholinen sellainen, sillä prosentteja on vain 9,5.

Kepeän raikkaasta ja pirteästä tyylistä huolimatta vinho verdellä on suuri merkitys. Sen historia ulottuu yli sadan vuoden taakse ja tuotantomäärä Luoteis-Portugalissa on merkittävä.

Nykyään kuplat vinho verdeen lisätään hiilihapottamalla. Sekin kertoo, että vinho verdeä ei tarvitse ottaa vakavasti. Silti siinä on aitoa makua, eikä mitään halpaa esanssia. Se on laatuluokiteltu portugalilainen alkuperäistuote, josta löytyy myös tyylikirjoa.

Vinho verden (vihreä viini) nimestä on erilaisia käsityksiä, mutta yleensä nimen alkuperän sanotaan tulevan hieman raakoina poimituista rypäleistä. Toisaalta eniten tuotetun vaalean vinho verden väri ja makukin on hieman vihertävä.

Valkoinen Casal Garcia on myydyin vinho verde ja Casalin tuotteista pidän siitä itse eniten. Siinä on pehmeä, mutta maistuva hapokkuus, makeaa melonia, vihreää päärynää ja omenaa sekä karviaista, kokonaisuus kevyesti kukkaisessa muodossa.

Roseeversio vinho verdestä on yhtä lailla maistuva. Siinä korostuu kuitenkin punaiset makeat marjat.

Oli vinho verde näistä kumpi tahansa, se sopii hienosti raikkaiden ja hedelmäisten salaattien, esimerkiksi veriappelsiinisalaatin, seuraan.

Kuva: Viinikartta.fi
Pullot saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut postaukset