Trapiche Costa y Pampa Sauvignon Blanc - meri kohtaa pampan

Argentiina tunnetaan etenkin Andien tuntumassa sijaitsevan Mendozan alueen punaviineistä ja malbecista. Siksi olikin virkistävää tuntea merituuli ja meren mineraalisuus tässä Buenos Airesin alueen valkoviinissä.

Trapiche Costa y Pampa Sauvignon Blanc 2016 (17,90€),
Argentiina, Chapadmalal

Trapiche Costa y Pampa Sauvignon Blanc

Argentiinalainen malbec on tunnettu viini ja mahtava yhdistelmä grilliruuan eli asadon kanssa. Olikin todella poikkeuksellista maistaa valkoviiniä, joka tulee jostain muualta kuin Andien läheisyydestä. Costa y Pampaa tehdään pampavyöhykkeellä Buenos Airesin maakunnassa, Atlantin valtameren rannikkoalueella Chapadmalalissa.

Kun tutkii karttaa, huomaa, että Buenos Aires on valtava kolossaalinen kaupunki metropolialueen 15 miljoonalla asukkaallaan. Väkimäärä kattaa yli kolmanneksen koko maan asukkaista. Kymmenien kilometrien kokoluokasta huolimatta Buenos Aires näyttää pieneltä valtavan pampan ympäröimänä.

Tasaiselta maalta, kuten pampalta, harvoin tulee kovinkaan kiinnostavia viinejä ja siksi viiniviljelmiä usein näkeekin kukkuloiden ja jokilaaksojen rinteillä, joissa olosuhteet rypäleiden kehittymiselle ovat paremmat. Costa y Pampan nimi kuitenkin kertoo, että tässä viinissä pampa kohtaa meren, jolloin voi kehittyä viininviljelylle otollisemmat olosuhteet.

Viileiden merituulten ilmasto tuottaakin rypäleisiin enemmän hapokkuutta. Sauvignon Blanc vaikuttaakin sopeutuneen hyvin Chapadmalaliin, joka sijaitsee siis Atlantin rannikolla, noin 400 km Buenos Airesista kaakkoon.

Trapiche Costa y Pampa Sauvignon Blancissa tuoksuu herukanlehti ja hedelmäisyys.

Suutuntuma on kirpeän hapokas raikkaan sitruksisuuden hallitessa sitä.

Leveästä hedelmäisyydestä löytyy myös herukkaa, karviaista, limettiä, greippiä, hapokasta omenaa sekä aromaattista makean happamaa passionhedelmää.

Jälkimaussa jää poskiin maistumaan mukavan kitkerä vivahde, josta tulee mieleen greipin kuoren valkoinen osa.

Kokonaisuus on merituulen raikastama ja myös merellisen mineraalinen.

Trapiche Costa y Pampa Sauvignon Blanc on virkistävä poikkeus Argentiinan viinivalikoimassa. Tämä Suomessa harvinainen atlanttinen viini sopii pirteän sitruksisuuden ja merellisen mineraalisuutensa ansiosta hienosti kala- ja äyriäisruuille. Hyvän chardonnaymaisen rakenteensa ansiosta se sopii myös kanaruuille.

Trapiche Costa y Pampa Sauvignon Blanc 2016 (17,90€), 4/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit