Upea Dautel Riesling GG ja veriappelsiinirisotto
Stuttgart sijaitsee aivan Württembergin viinialueen keskiössä. Sieltä Stuttgartin pohjoispuolelta, Bönnigheimin pikkukaupungista, tulee pientuottaja Dautel, joka panostaa korkeaan laatuun ja valmistaa muun muassa aivan mahtavia valkoviinejä. Otimme testiin talon huippulaatua edustavan GG-rieslingin ja ruuaksi valmistimme sesongin mukaisesti veriappelsiinirisottoa.
Dautelin vain 11 hehtaarin luomutila valmistaa alle satatuhatta pulloa viiniä vuodessa. Ja koska Württemberg on viinialueena Suomessa melko tuntematon, onkin upeaa, että tällaista alueen pientuottajan laatutuotetta saa maistaa Suomessa.
Olimme tutustuneet Dauteliin jo joulun kalapöytä -jutussamme ja ihastuimme silloin Weissburgunderin eleganttiin makuun ja sen toimivuuteen monipuolisessa kalapöydässä.
Dautelin makuun pääsee myös 15€ hintaisella Dautel Rieslingin perusversiolla, jolle HS antoi syksyllä neljä tähteä.
Nyt halusimme kuitenkin GG-elämyksen Bönnigheimer-palstalta. Pullon kaulassa lukee kohokirjaimilla "GG", joka tarkoittaa "Grosses Gewächs". Se on saksalaisten huipputuottajien VDP-organisaation luokitus parhaiden palstojen viineille.
Riesling Bönningheimer Steingrübenin tuoksu on hedelmäinen ja mineraalinen.
Maku on täyteläinen, runsas ja makureseptorit täyttävä. Kielellä kipristää suun kostuttava eloisa hapokkuus.
Hedelmäisyydestä löytyy sitruksisuutta, kypsää omenaa ja persikkaa.
Huikea kaiken kattava mineraalisuus on pitkään maistuva ja intensiivinen. Sellaista tulee harvoin vastaan.
Viinin yksityiskohtia on ehkä turha analysoida liikaa, sillä yksinkertaisesti tässä intensiivisessä ja pitkään maistuvassa rieslingissä on upea tasapaino hedelmäisyyden ja mineraalisuuden välillä. Se on nautiskeluviini, mutta nostaa myös aterian kuin aterian uudelle tasolle.
Veriappelsiinirisoton mehukas ja makea hedelmäisyys toimi täydellisesti yhteen viinin hedelmäisyyden kanssa. Hedelmän ja rieslingin hapokkuus puolestaan toimi hyvänä vastapainona risoton parmesaanille ja voille. Viinin mineraalisuus loi kokonaisuuteen tyylikkään luonteen ja on huomattava, että viini ei ollut moksiskaan katkaravunpyrstöjen hieman polttavastakin chilistä. Se on merkki hyvästä ruokaviinistä.
Dautel Riesling Bönningheimer Steingrüben Trocken 2015 (38,98€), 5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta
Kokkailun lomassa kuuluu siemailla lasillinen viiniä.
Dautel Riesling Bönningheimer Steingrüben Trocken 2015 (38,98€)
Dautel Riesling Bönningheimer Steingrüben Trocken 2015 (38,98€)
Veriappelsiinirisotto
Veriappelsiini antaa risottoon mukavan hedelmäisen ja mehukkaan maun kermaisen rasvaisuuden vastapainoksi. Se toimisi sellaisenaankin ruokana, mutta teimme lisäksi öljyssä, chilissä ja valkosipulissa paistettuja katkaravunpyrstöjä, jotka viimeisteltiin sitruunanmehulla ja persiljasilpulla.
Veriappelsiinirisotto
Ainekset:
Ainekset:
- 1 sipuli
- 3 dl risottoriisiä
- Noin 1 litra kasvislientä timjamilla maustettuna
- 1 dl valkoviiniä
- 2 dl karkeaksi raastettua parmesaania
- 0,5 dl hienoksi raastettua parmesaania
- Pari nokaretta voita
- 2 veriappelsiinia
- Veriappelsiinin kuori raastettuna
- Mustapippuria
- Pilko sipulit, purista 1 appelsiinin mehu ja leikkaa 1 appelsiini viipaleiksi tai pienemmiksi paloiksi.
- Kuullota sipuli öljyssä leveässä paistinpannussa
- Lisää riisi ja jatka kuullottamista
- Lisää valkoviini ja anna sen haihtua koko ajan sekoittaen
- Lisää appelsiinin mehu
- Lisää kasvislientä pienissä erissä ja sekoittele
- Riisi kypsyy noin 20 minuuttia ja lientä tulee lisätä jatkuvasti, jottei risotto kuivu. Risoton kuuluu valua, kun pannua kallistetaan
- Loppuvaiheessa mausta appelsiininkuorella ja mustapippurilla
- Lisää karkeaksi raastettu parmesaani ja sekoita joukkoon
- Lisää voinokareet ja sekoita
- Lisää päälle appelsiiniviipalaeet, mutta jos tarjoilet risoton jokaiselle syöjälle erikseen kulhoissa, lisää pienempiä appelsiininpaloja
- Sirottele päälle hienoa parmesaania ja tarjoa heti
Dautel Riesling Bönningheimer Steingrüben
Veriappelsiinirisoton seuraan halusimme laatuviinin ja valitsimme ruokajuomaksi saksalaisen pientuottajan rieslingin, joka on saatavilla Alkon erikoiserissä.Dautelin vain 11 hehtaarin luomutila valmistaa alle satatuhatta pulloa viiniä vuodessa. Ja koska Württemberg on viinialueena Suomessa melko tuntematon, onkin upeaa, että tällaista alueen pientuottajan laatutuotetta saa maistaa Suomessa.
Olimme tutustuneet Dauteliin jo joulun kalapöytä -jutussamme ja ihastuimme silloin Weissburgunderin eleganttiin makuun ja sen toimivuuteen monipuolisessa kalapöydässä.
Dautelin makuun pääsee myös 15€ hintaisella Dautel Rieslingin perusversiolla, jolle HS antoi syksyllä neljä tähteä.
Nyt halusimme kuitenkin GG-elämyksen Bönnigheimer-palstalta. Pullon kaulassa lukee kohokirjaimilla "GG", joka tarkoittaa "Grosses Gewächs". Se on saksalaisten huipputuottajien VDP-organisaation luokitus parhaiden palstojen viineille.
Riesling Bönningheimer Steingrübenin tuoksu on hedelmäinen ja mineraalinen.
Maku on täyteläinen, runsas ja makureseptorit täyttävä. Kielellä kipristää suun kostuttava eloisa hapokkuus.
Hedelmäisyydestä löytyy sitruksisuutta, kypsää omenaa ja persikkaa.
Huikea kaiken kattava mineraalisuus on pitkään maistuva ja intensiivinen. Sellaista tulee harvoin vastaan.
Viinin yksityiskohtia on ehkä turha analysoida liikaa, sillä yksinkertaisesti tässä intensiivisessä ja pitkään maistuvassa rieslingissä on upea tasapaino hedelmäisyyden ja mineraalisuuden välillä. Se on nautiskeluviini, mutta nostaa myös aterian kuin aterian uudelle tasolle.
Veriappelsiinirisoton mehukas ja makea hedelmäisyys toimi täydellisesti yhteen viinin hedelmäisyyden kanssa. Hedelmän ja rieslingin hapokkuus puolestaan toimi hyvänä vastapainona risoton parmesaanille ja voille. Viinin mineraalisuus loi kokonaisuuteen tyylikkään luonteen ja on huomattava, että viini ei ollut moksiskaan katkaravunpyrstöjen hieman polttavastakin chilistä. Se on merkki hyvästä ruokaviinistä.
Dautel Riesling Bönningheimer Steingrüben Trocken 2015 (38,98€), 5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta
Kommentit
Lähetä kommentti