Gattinara - parasta Piemontesta

Piemonten punaviini Travaglini Gattinara on alueen luottoviinejä. Osallistumme tällä jutulla suomalaisten viinibloggaajien yhteispostaukseen, jossa tätä viiniä on arvioimassa samaan aikaan useampi blogi. Muiden blogien linkit löydät jutun lopusta.

Travaglini Gattinara 2011 (23,90 €)
Pullon muodosta tulee mieleen Gaudin työt ... vaikka vähän eri maassa mennäänkin.

Gattinara on Piemonten kunta

Italiassa luokiteltujen viinien kaulassa on usein merkintä DOC tai DOCG. Näistä luokituksista tämä Gattinara omaa korkeimman luokituksen DOCG. Luokitus tarkoittaa, että viini on tietyltä alueelta (Gattinara), tietyistä rypäleistä (Nebbiolo) ja valmistettu tietyillä menetelmillä. Etenkin DOCG on vahva laadun tae. Travaglini on siis tämän viinin tuottaja ja Gattinara on Piemonten kunta, jossa tätä viiniä tehdään heille luokitelluin menetelmin. Muita tunnettuja Piemonten viinejä ovat esimerkiksi kolme B:tä eli Barbaresco, Barbera ja Barolo. Kaiken kaikkiaan Piemonten luokiteltuja viinejä on kymmeniä.

Gattinara on jo vuosien ajan ollut meille tuttu viini. Siitä on sanottu, että se muistuttaa kuuluisaa Baroloa (myös DOCG), joka on samasta rypäleestä, erittäin tanniinipitoisesta Nebbiolosta. Myös Jyrki Sukula valmistaa tilallaan Baroloa. Gattinaran hinta on Alkossa noussut, mutta se jää silti tyypillisistä Barolon hinnoista. Meidänkin monet huikeat viinikokemukset ovat olleet juuri Baroloa, mutta ei Gattinara juuri jälkeen jää. Itse asiassa jos maistaa Piemonten viinejä läpi, huomaa niissä paljonkin tyylillistä samankaltaisuutta ja korkean laadun. Alkon viineillä pääsee erittäin hyvin alkuun, sillä Alkon valikoimassa Piemontella on vahva edustus kymmenillä viineillään.

Kellarointi ja dekantointi

On pari asiaa, mitä kannattaa laadukkaista Piemonten punaviineistä muistaa. Ensinnäkin niillä ja varsinkin Gattinaralla on todella hyvä potentiaali kehittyä kellaroitaessa. Gattinaralle luvataan tuottajankin puolesta jopa 25 vuoden säilyvyyttä. Oikeassa lämpötilassa ja hyvissä olosuhteissa viinin tanniinit pyöristyvät ja viiniin voi kehittyä kiinnostavia uusia piirteitä, mitä nuorissa viineissä ei ole.

Toisekseen dekantointia suositellaan yleensä Piemonten viineille. Se saattaa kuitenkin olla enemmänkin esteettinen kuin viinin makuun vaikuttava seikka. Lasisessa dekantterissa viini näyttää hyvältä ja tuo mieleen Rooman valtakunnan pidot. Vanhoissa viineissä voi olla myös tarpeen erotella viiniin kertynyt sakka, jolloin dekantteriiin kaadetaan kirkas viini ja pulloon jätetään vuosien aikana kertynyt sakka.

Vuoden 2011 "tuoreelle" Gattinaralle voisi suositella ilmaavaa dekantointia, jotta viini saisi ilmaa ja viinin hedelmäisyys ja aromit avautuisivat. Me teimmekin niin, mutta lopputulos ei ollut odotettu. Kaadoimme osan viinistä dekantteriin saamaan ilmaa ja poistimme pumpulla välittömästi ilman pullosta, jossa loppu viini oli. Vertasimme dekantterin ja pullon viiniä 3 ja 5 tunnin kohdalla tarkasti arvioiden ja kuitenkaan mitään eroa tanniinien purevuudessa, aromeissa tai hedelmäisyydessä ei ollut havaittavissa. Tämän testin perusteella dekantointi ilman antamiseksi on turhaa ja voi olla jopa haitallista herkempien vanhempien viinien tapauksessa. Emme halua ottaa tähän asiaan lopullista kantaa ja aiomme itse jatkossakin ainakin avata pullon muutamaa tuntia ennen nauttimista antaen viinin hengittää hissukseen. Jotkut suosittelevat jopa 2 päivän ilmaamista, mutta siihen ei tällä kertaa ollut aikaa.

Viinin maku ja tyyli

Gattinara on monien Piemonten viinien tapaan vaikea viini, jos olet tottunut toisenlaiseen tyyliin, esimerkiksi Apulian pehmeän hilloisiin viineihin. Piemonte on täysin toista maata. Viinit ovat läpinäkyviä ja saattaisi luulla, että ne ovat ohuita. Täyteläisyys voikin olla keskitasoa, mutta tanniineissa on sen sijaan reippaasti potkua. Itse pidän näistä viineisä nuorina, sillä olen purevien ja kuivattavien tanniinien suuri ystävä. Siksi pitkä kellarointi tekee viinistä minulle turhan kesyn.

Gattinarassa on hienoa rubiininpunaa sekä myös ruskeaan taittuvaa sävyä. Tuoksu sisältää kuivattuja hedelmiä, nahkaa ja tammeen viittaavaa puumaisuutta, mutta on toisaalta tyylikkään raikas ja teräväkin.

Maku on todella kuiva, tanniininen ja hapokas. Tanniinit kuivattava reippaasti suuta, mutta vastapainona on veden kielelle nostattavaa happoisuutta. Hyvä tasapaino. Viini on niin intensiivinen, että pienikin määrä suussa riittää täyttämään aistireseptorit.

Aromeista löytyy mustaherukkaa, joka ei räjähdä silmille, vaan vapautuu hitaasti maistellessa. Hapanta puolukkaa on myös ja karpaloa. Ohuelti taitaa olla myös vadelmaa. Ja mieleen tulee etenkin aavistuksen hapan, mutta myös mehukas, kirsikka.

Viinissä on siis kuivattavan tanniinisuuden lisäksi kivasti happoisuutta sekä hedelmäisyyttä osin kuivattujen hedelmien, kuten viikunoiden ja rusinoiden, muodossa. Monipuolinen viini, kun sitä alkaa ymmärtämään.

On makuasioita sopiiko näin tanniininen viini pelkästään nautiskeluun, mutta kun viiniä nauttii oikean italialaisen ruoan kanssa, viini varsinaisesti herää henkiin. Tattirisotto tai riistaruoat olisivat varmasti paikallaan, mutta meillä oli vain bresaolaa, ilmakuivattua nautaa sekä juustoja. Suolaisen lihan kanssa viinin hedelmäisyys tuleekin paremmin esiin ja todellisen ruokaviinin ominaisuudet alkavat selvitä.

4.5 tähteä. Kilpailee laadukkaiden barolojen kanssa.



Upea värisävy hohtaa rubiininpunaa.


Myös nämä blogit arvioivat Gattinaran:

www.copatinto.com
loppasuut.blogspot.fi
pullonhenki.blogspot.fi
Rypäleistä viis
viinihullu.blogspot.com
www.viinikupla.com
wineandfinland.blogspot.fi
wineserver.fi

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit