Alberto Nani Organic Prosecco Extra Dry - proseccotrendi jatkuu

Italia on myyntitilastojen valossa todellinen voittajamaa Suomessa. Italian punaviinit ja kuohuviinit näyttävät vahvaa kasvua ja tuotemäärä kasvaa voimakkaasti. Italialainen kuohuviini prosecco on ollut trendi meillä ja muualla jo jonkin aikaa ja tuntuu edelleen vahvistuvan. Otimmekin trendikkään uutuusproseccon testiin.


Proseccoissa on pehmeyttä ja päärynää

Proseccon tyypillisiä ominaisuuksia ovat kohtuullinen alkoholin määrä, pehmeä suutuntuma ja hedelmäisyys, jossa on yleensä päärynää. Ehkä tämä helposti nautittava tyyli puhuttelee meitä suomalaisia. Ja kun suomalaiset osaavat nauttia viineistä sellaisenaan rennon seurustelun merkeissä, ei ruokaviiniominaisuuksia aina kaipaa. Voisikin sanoa, että prosecco toimii paremmin aperitiivina, seurustelun ja pikkupurtavan kanssa kuin varsinaisena ruokaviininä. Prosecco mielletään myös osaksi pirteän hedelmäisiä kuohuviinidrinksuja. Ehkä näistä syistä proseccot ovat joskus aliarvostettuja samppanjaa arvostavissa piireissä. Proseccot nautitaan hyvin viilennettynä.

Proseccoja on monenlaista laatua ja suurin osa on tarkoitettu juotavaksi mahdollisimman tuoreena, jotta samppanjasta ja cavasta poikkeavalla tankkikäymismenetelmällä tehty viini ei ehdi menettää raikkauttaan. Myös arvokkaampia yli 20 euron DOCG-proseccoja on tullut viime aikoina Alkon valikoimaan, joissa voi olla jopa ikääntymispotentiaalia. Katso kaikki proseccot tästä

Alberto Nanin luomuprosecco viehättää

Ensin huomio kiinnittyy kivaan pulloon ja etikettiin, jonka rentoudesta tulee hyvälle tuulelle. Kun viinin kaataa lasiin, kuplista ei juuri mainittavaa löydy. Mutta tuoksusta sen sijaan löytyy, kun nuuhkiessa lasista vyöryy runsasta hedelmäisyyttä.

Alberto Nani on extra dry eli jäännössokeria löytyy hieman. Jos kuohuviini on erittäin kuivaa makeampaa, sitä sanotaan edelleen kuivaksi. Hapokkuus tasapainottaa pientä makeutta ja tuo viiniin mukavasti ryhtiä. Samalla syntyy raikas ja pirteä yleisfiilis, joka on kaikin puolin selkeä ja tasapainoinen.

Joissakin arvioissa tästäkin proseccosta löytyy etenkin päärynää, mutta jos sitä onkin, se ei ole pääosassa. Sen sijaan maussa päälimmäisenä on kypsä sitruksisuus. Muu hedelmäisyys on sitten omenaa, päärynää ja ehkä hieman persikkaa. Mukana on myös hennosti kukkaisuutta. Maku on proseccoksi aika intensiivinen ja pitkä.

Alberto Nanin proseccossa toteutuu luomuleima, sillä ihan tavallista höttöä tämä ei ole. Jotain orgaanista kumpuaa taustalta, mikä tekee viinistä kiinnostavan. Lopussa on aavistus laatua tuovaa mineraalisuutta. Tämä prosecco synnyttää mieltä nostattavan "uplifting"-fiiliksen.

Alberto Nanin luomuproseccon hinta-laatusuhde on erinomainen ja ulkoasu houkutteleva. Siinä riittää ryhtiä ruokaviiniksikin. Kokeile salaattia, jossa on esimerkiksi jotain seuraavista: avokadoa, cashewpähkinöitä, mozzarellaa, emmentalia, hunajamelonia, persikkaa, päärynää, parmankinkkua tai kanaa.

Kuva: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit