Red Fire Old Vine Zinfandel - pehmeä zin-uutuus Apuliasta

Zinfandel-rypäleestä tehdään tummia ja vahvoja punaviinejä, jotka ovat mm. sopivia nautiskeluviinejä. Zinejä tehdään Kaliforniassa sekä Italian saappaankorossa Apuliassa, jonka punaviinien suosio kasvaa kohisten Suomessa.Red Fire Old Vine Zinfandel

Moni on ihastunut täyteläisen tummiin, suklaisiin ja tammisiin Kalifornian zineihin. Parhaat niistä ovat todellisia herkkupaloja. Zinejä tehdään myös Italian Apuliassa, jossa rypäle on tunnettu nimellä Primitivo ja rypälettä on käytetty paljon useamman rypälelajikkeen sekoiteviineissä. Nyt Apuliasta on alkanut ilmestyä tänne pohjolaan puhtaita lajikeviinejä ja etiketeissäkin lukee amerikkalaisittain Zinfandel. Red Fire Old Vine Zinfandel on esimerkki tästä suuntauksesta. Näyttää siltä, että suhteellisen köyhän ja maatalousvoittoisen Apulian viinintekijät hakevat Suomestakin menestystä selkeillä ja helposti juotavilla viinituotteillaan.

Tämä trendikäs apulialainen zinfandel ei ole yhtä voimakas kuin moni kalifornialainen serkkunsa. Viiniin pehmeyttä on haettu hieman vähemmästä alkoholista ja tuntuvasta jäännössokerin määrästä. Alkoholi ja makeus ovat todella hienosti integroituneet ja kumpikaan ei korostu liikaa maussa. Makumaailma on rypäleelle tyypillisesti marjainen ja melko aromikas. Mausteisuutta on kevyesti. Kokonaisuutta raikastaa kiva hedelmäinen hapokkuus. Maku päättyy lievästi makeaan tunnelmaan, josta tulee mieleen marjamarmeladi. Ja kun viinin tanniinit ovat keskitasoa, tämä zin on todella pehmeä ja helposti nautittava tapaus.

Itse olen tottunut nauttimaan jopa yli 15 prosenttia alkoholia sisältävät Kalifornian zinit meditaatioviineinä tumman suklaan kera. Red Fire Old Vine Zinfandel on kuitenkin toimivampi esimerkiksi seurusteluviininä, sillä nimen "Fire"-sanasta huolimatta alkoholiset lieskat ei lyö ja tyyli on enemmänkin suunmyötäinen ja hedelmäinen. Etiketin leiman "The Essential BBQ Wine" kehotusta on uskottava: hitaasti kypsytelty savunmakuinen liha on viinille omiaan. Lihassa saa olla mausteisuutta ja sooseissa makeutta.

Kuva: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit