Asio Otus - puolikuiva punaviini Italiasta

Asio Otus -viini on noussut Viinikartan kymmenen katsotuimman viinin joukkoon, joten halusimme testata, mikä tässä italialaisessa puolikuivassa viinissä kiinnostaa.

Asio Otus (11,99 €)

Asio Otus

Viinin nimi Asio Otus on latinaa ja tarkoittaa sarvipöllöä. Pöllöstä viiniin on ehkä vaadittu pientä aasinsiltaa, mutta ei anneta sen häiritä. Otetaan viini testiin ilman ennakko-oletuksia.

Pullo on jykevän oloinen kunnon viinipullo, mikä antaa hyvän ensivaikutelman. Kun viini pääsee lasiin, leijailee ilmaan suuri määrä tumman ja muhevan hedelmäisiä aromeja. Näyttää siltä, että tuttua italialaista tyyliä on odotettavissa.

Italiasta on nimittäin alkanut tulla yhä enemmän viinejä, jotka ovat pyöreitä, pehmeitä, hillomaisen runsaita ja sisältävät jokseenkin paljon jäännössokeria. Asio Otuksen maku kertoo, että juuri tämänkaltaisesta tyylistä on kyse. Se yllättää silti viininmaistelijan.

Viini on punaviiniksi todella makea

Odotin ripassomaista tyyliä pienellä määrällä jäännössokeria. Tässä sokerisuus on kuitenkin huomattavan runsasta, mikä tekee viinistä todella pehmeän. Kuivissa punaviineissä voi sokeria olla esimerkiksi 3 grammaa litrassa. Asio Otuksessa sokeria on kuusinkertainen määrä. Se ei vielä tee siitä jälkiruokaviiniä, mutta mieleen tuli kokeilla Asio Otusta ajankohtaisen runebergintortun kanssa ja viini ei hämmästyttävää kyllä ollut moksiskaan makeasta jälkiruoasta; normaali kuivempi punaviini maistuisi todella kuivalta ja kovalta makean ruoan kanssa.

Asio Otuksen tyyli on varmasti harkittu. Se on pehmeä, yltiöhilloinen ja tuntuu, ettei siinä ole laisinkaan tanniineja. Yleensä tämä tarkoittaa täyttä ryhdittömyyttä, mutta onneksi jälkimaussa poltteleva alkoholi tuo viiniin rakennetta.

Hedelmäisyys on runsaan hilloista, kuin soseutunut marjakeko erilaisia tummia marjoja, ja myös vadelmaa. Maku on todella mehukas ja maun runsaus täyttää todella suun. Samalla viinin silkkinen pehmeys on niin hätkähdyttävää, ettei miesmuistiin vastaavaa ole tullut vastaan.

Alkuperä ja lajikkeet

Asio Otuksen tarkempaa alkuperää ei ole määritelty. Joissakin lähteissä mainitaan Etelä-Italia ja Apuliakin. Juuri Apuliassa, Italian saappaankorossa, tehdään paljon tämäntyylisiä viinejä.

Viini on sekoitus kansainvälisiä lajikkeita, Merlot, Cabernet ja Syrah. Merlotin tumma hedelmäisyys kyllä tuntuu maun hallitsevana piirteenä. Syrah tuo blendiin mausteisuutta.

Tarjoilu ja ruokasuositus

Viini on oleellista viilentää 15 asteiseksi, sillä liian lämpimänä hilloisuus tuntuu raskaalta. Viilentäminen keventää suutuntumaa ja pitää hilloaromit kurissa. Asio otus on parhaimmillaan sellaisenaan seurustelujuomana.
Voit myös yhdistää sen joillekin ruoille, esimerkiksi salamipizzalle, pasta bologneselle, tummalle suklaalle tai makeille bbq-ribseille.

Asio Otuksella on myös puolimakea valkoviinikaveri: Asio Otus Bianco

Critter-viiniksi kutsutaan viiniä, jonka etiketissä komeilee jokin 'otus'. Viini myydään kivalla eläinhahmolla ja yleisesti ottaen se todella toimii myynninedistämisen tarkoituksessa. Vaikka eläinetikettiä voisi ajatella vain helpoksi markkinointikeinoksi heikohkoille viineille, meidän kokemuksemme mukaan critter labeleista löytyy moniakin kunnollisia viinejä.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit