Malbec-syksy jatkuu: kuusi Malbecia testissä

Muhkea Malbec-syksy jatkuu. Otimme lokakuussa pari Argentiinan Malbecia testiin ja lupasimme palata tänä syksynä asiaan. Tällä kertaa tutustuimme kuuteen Malbeciin Argentiinasta, Chilestä ja Ranskasta.

Malbecien kanssa maistuvat kovemmat ja suolaiset juustot.

Maistetut viinit ja pisteet (max 30p):
1. Trapiche Finca Suarez Lastra Malbec 2010, Argentiina, Mendoza
29,90 €, 15p, 4 ykkössijaa
2. Don David Malbec Reserve 2014, Argentiina, Salta
11,99 €, 12p, 1 ykkössija
3. Terrazas de los Andes Malbec 2012, Argentiina, Mendoza
23,90 €, 11p, 2 ykkössijaa. Tilausvalikoima.
4. Château Haut-Monplaisir 2013, Lounais-Ranska, Cahors
13,48 €, 11p, 2 ykkössijaa
5. Carta Vieja Limited Release Malbec 2012, Chile, Maule
10,95 €, 7p, 1 ykkössija
6. Fuzion Organic Malbec 2014, Argentiina, Mendoza
8,40 €, 4p


Malbec-tasting

Kokoonnuimme kymmenen maistajan voimin maistelemaan täyteläisiä Malbeceja - sokkona. Suurin osa maistajista ei ollut aiemmin ollut tämänkaltaisessa viinitastingissa, joten odotimme mielenkiinnolla, mitä fiiliksiä sokkomaistelu herättäisi.

Alkuun olimme valmistelleet pienen esityksen Malbec-rypäleen matkasta Ranskasta Argentiinaan. Puhtaita Malbeceja on Alkossa saatavissa vain kolmesta maasta: Argentiinasta, Chilestä ja Ranskasta. Sitä käytetään muuallakin maailmassa joissakin sekoituksissa. Malbecin voi tiivistää Mendozaan, Argentiinaan, koska suurin osa Alkon Malbeceista on kotoisin sieltä. Toinen tärkeä (joskin aliedustettu) alue on Lounais-Ranskan Cahorsissa, jossa Malbec on kotonaan. Muualta Ranskasta hallanarka Malbec väheni tai hävisi, kun 75% Malbec-viljelyksistä paleltui 1956.

Miten tastingissa sitten kävi? Don David oli monille tuttu aiemminkin ja sokkotestissä se nousi hienosti hopealle saaden pisteitä melkein kaikilta. Don David on tuoreen hedelmäinen, tumma ja helposti maistuva tasainen Malbec. Sen sijaan kallein voittajaviini oli selvästi voimakkain ja aromikkain maultaan. Luonnehdintojen mukaan sen kahvi, 'rommi', makea hedelmäisyys, luonteikkuus ja vanilja olivat joillekin tottumattomille maistajille hieman vaikeampi pala. Trapichen roteva ja pitkä maku vain voimistui hetken lasissa levättyään, joten siinä oli selvästi joukkion kestävin tyyli.

Ranskalaista Cahorsin Malbecia kutsutaan 'mustaksi viiniksi' ja sitä se on onkin: todella tiukan tanniininen, kuiva, hieman rustiikkinen, lähes musta ja tumman hedelmäinen. Hedelmäisyys jää kuitenkin kohtuullisen ohueksi verrattuna argentiinalaisiin. Cahorsin Malbec on melkein vastakohta kypsemmälle, runsaammalle, pehmeämmälle, valloittavan kirsikkaiselle, luumuiselle ja jopa suklaiselle argentiinalaiselle Malbecille. Molemmissa on kuitenkin puolensa ja ranskalaisen runnovan tanniininen tyyli löysi myös ystävänsä.

Kun lopuksi nautimme Malbecien kanssa erilaisia juustoja, kaikki viinit maistuivat hyvältä; juustot tekivät taikatemppunsa. Keskustelu virisi punan noustessa poskille. Puhuimme tanniineista, hapoista, tammesta - kuin kokeneet viinisiepot. Äkkiä olimme löytäneet uusia sokkotastingin ystäviä: etenkin sitä pidettiin huikeana kokemuksena, kun kerrankin pääsi maistamaan montaa viiniä kerralla. Se on ainoa tapa oppia viinien eroista. Lupasimme ottaa keväällä uusiksi.

Mitä opimme? Rahalla saa laatua. Don Davidissa on paras hinta-laatusuhde. Jos ranskalaista Malbecia et ole maistanut, tee maistamisesta uuden vuoden lupaus.

Juustot viinien kanssa:
1. Tours de Paris Brie
2. President Brie
- Brie ei pärjää täyteläiselle ja tanniiniselle viinille. Ei kovin toimiva pari.
3. Luola Gruyere (Kauppahalli Tampere)
4. Gruyere (Sokos)
5. Vuohen Gruyere (Juustoportti)
- Yleisesti Gruyere on loistava juustoviini, koska riittävän aromikas.
6. Pecorino Romano (Granarolo)
- Suolainen laampaanmaidosta tehty Pecorino pehmentää mitä tahansa tanniinista viiniä ja saa hedelmäisyyden nousemaan pintaan.Voittoon ylsi kallein viini Trapiche, joka oli myös voimakkain maultaan. Kaikki eivät tykänneet. Don David sai useimmilta pisteitä ja siksi hopeaa. Tilausvalikoiman Terrazas oli mausteisen mielenkiintoinen ja laadukas.Cahorsin Malbec ja ranskalaiset viinit ajatuksena saivat tastingissa uusia ystäviä. Cahors oli joukon tanniinisin tapaus. Chilen 'mummon maustekaappi' Carta Vieja sai vielä pisteitä ja yhden ykkössijankin. Fuzion halvimpana ja ohuena ei suurta osaa miellyttänyt.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit