The Wanted Zin ja Zensa Rosso - Apulian helmet

Italialaiset punaviinit The Wanted Zin ja Zensa Rosso Organic ilmestyivät tänä syksynä Alkon hyllyvalikoimaan. Orion Winesin tarkkaan laskelmoidut tuotteet ovat uponneet suomalaiseen makuun, sillä nämä viinit ovat ylivoimaisesti katsotuimmat Viinikartan viinit juuri tällä hetkellä.

Nämä täyteläiset ja keskitanniiniset viinit ovat Italian saappaankorosta Apuliasta.


Apulia

Apuliassa tehdään merkittävä osa italialaisesta viinistä, mutta alueen viinit ovat olleet vähemmän tunnettuja. Syynä on se, että suuret sadot ja luokittelemattomat viinit ovat hallinneet alaa. Siis määrää laadun kustannuksella. Tilanne on tosin muuttunut parempaan suuntaan ja monet Italian merkittävistä tuottajista ovat investoineet Apuliaan, kuten esimerkiksi Pasqua. Alueelta löytyy helmiäkin, kuten huikean hinta-laatusuhteen viini Nero R Salice Salentino Riserva, Vuoden viinit 2015 -kisassa sarjassaan kultaa voittanut Barbaglio ja Alkon 10. myydyin viini Doppio Passo Primitivo.

Apulian rypäleitä ovat Negroamaro ja Primitivo eli Zinfandel. 'Negro' viittaa mustaan ja 'amaro' samaan kuin Amarone-viineissä eli kitkerään. Kuulostaako hyvältä? Zinfandel on taas ollut tunnettu nimenomaan kalifornialaisena viininä. Rypäleen alkuperä on kyllä Euroopassa Balkanilla, mutta kiepin tehtyään, viini on joskus tuotu Amerikasta Italian Apuliaan. Zinfandelit ovat korkeita alkoholipitoisuudeltaan.

The Wanted Zin ja Zensa Rosso Organic

Otimme tuoreeseen tarkasteluun syksyn hyllyvalikoiman uutuudet. The Wanted on ollut tilausvalikoimassa ja keikkunut keskustelupalstoilla suosittuna viininä ainakin alkuvuodesta asti. Uutuutena syyskuussa hyllyille putkahti myös luomuviini samalta tuottajalta - Zensa Rosso. Viineissä on paljon samaa. Etikettien tyyli on rohkea ja häpeilemättömän mainosmainen ja viinien ominaisuudet ja maku ovat lähellä toisiaan.

Viinit on tuottanut Orion Wines, jonka viinejä löytyy Alkosta kymmenkunta - muiltakin alueilta kuin Apuliasta. Mm. Campanian hyvä valkoviini Triade on esiintynyt suosituksissamme pitkään.

Emme yhtään ihmettele, että Wanted ja Zensa menestyvät Suomessa, koska tyyliä on selvästi kehitetty kansainvälisille markkinoille. Molemmat ovat täyteläisiä, mutta helposti juotavia; tanniinit ovat pehmeät ja keskitasoa. Molemmat ovat Alkon suosittua viinityyppiä mehevä&hilloinen. Molemmissa viineissä on Primitivoa eli Zinfandelia. Zensassa on muitakin rypäleitä: siinä Primitivo, Negroamaro sekä Cabernet Sauvignon -lajikeviinit on sekoitettu keskenään. Juuri tätä sekoitusta ei valmistajan sivuilta löydy. Se kuulostaa Suomeen ja ehkä muillekin markkinoille räätälöidyltä ratkaisulta.

Zensassa on muhevan lämmittävän marjainen tuoksu. Maku on todella hillomainen ja kirsikkainen. Tyylistä tulee mieleen aussiviini McGuigan Bin 3000 Merlot. Zensassa on sitä Negroamaron tuomaa paahteisuutta ja mustaa savuisuutta ja intensiivinen hillomaisuus on lakritsinen. Mieleen tulvii myös poltetut tammilastut. Hillomaisuutta voisi kuvailla myös voimakkaaksi mustaherukkahyytelöksi. Melkoinen tapaus.

Tuottajan mukaan Wantedissa amerikkalainen voima yhdistyy italialaiseen tyylikkyyteen. Amerikkalaisessa tammessa kypsytelty Wanted on hillomaisuudeltaan hillitympi tapaus, vaikka samoja piirteitä löytyy. Tuoksun kevyessä maanläheisyydessä on vivahteikkuutta ja on siis lupaavampi. Hyvin tummia piirteitä löytyy myös tästä viinistä ja jossain määrin palanutta kuminkäryä. Viini on kirsikkainen ja hedelmäinen, mutta rungoltaan tanniinien puolesta aika ohut ja rakennetta pitää yllä vain voimakas alkoholisuus, jota Zinfandel tuo.

Yhteenveto

Molemmat viinit ovat kosiskelevia Etelä-Italian viinejä, joissa on yritetty yhdistää perinteiset rypäleet markkinalähtöiseen tuotteistukseen. Tuottaja puhuisi innovatiivisuudesta. Molemmat viinit ovat kelpoja seurustelujuomia, joskin mitään kovin tyylikästä vivahteikkuutta, pituutta tai kiinnostavuutta viineissä ei ole. Makumaailma on sysätty voimakkaan hillomaiseen suuntaan ja viinit varmasti maistuvat rennon seurustelun merkeissä. Löysimme kuitenkin molemmille ruokasuosituksen: Zensan voimakas hillomaisuus sopii jouluruokien pääruoalle (testasimme joulukinkun ja makeahkojen juureslaatikoiden kanssa). Yleensä grilliviiniksi suositeltu The Wanted Zin on voimakkaan alkoholinsa puolesta myös loistava tumman suklaan kanssa.


Kun tummassa suklaassa oli kaakaota 70% tai yli, The Wanted Zin oli suklaalle loistava kumppani.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit