Joulun kalaviinit 2015 - saksalainen riesling ja ranskalainen crémant

Perinteiden mukaan jouluaterialla pöydät notkuvat mitä moninaisempia ruokia. Koska kerrankin saa syödä vaikka koko yön, on jouluateria tyypillisesti jaettu kahteen kiireettömään kattaukseen - kaloihin ja lämpimiin ruokiin. Jouluaterian viinit kannattaa valita tätä jakoa mukaillen, jotta ruuat saavat rinnalleen sopivat viinit.


Joulun kala-alkupaloille sopii tyylikäs ranskalainen kuiva kuohuviini ja mineraalinen saksalainen riesling.

Viinikartan suositus joulukaloille on kautta aikain ollut kuiva ja mineraalinen valkoviini, yleensä vielä Euroopasta. Mitä sitä jouluperinteitä rikkomaan, joten lasiin kaadettiin pari vanhan maailman rieslingiä. Pientä yllätystä haettiin ottamalla testiin myös kuiva ranskalainen kuohuviini.

Viinit nautittiin kattavan kalapöydän antimia maistellen. Lautasella oli niin graavattua kuin kylmäsavustettua lohta, siikaa ja silliä sekä mahtavia mätileipiä.


Katoimme etukäteen joulun kalaherkut testataksemme viinien sopivuutta.

Joulun kuohuviini Arthur Metzin Crémant d'Alsace oli odotusten mukaisesti oikein mukava kaveri joulukaloille; hyvä hapokkuus, vihreä omena, kirpeys ja kevyt paahteisuus toi raikkautta ja tyyliä alkupalapöytään. Kuohuviini korostaa mukavasti kaloja ja tekee tunnelmasta juhlavan. Valitse kaloille kuiva kuohuviini ja et voi erehtyä. Jos et raaski panostaa samppanjaan, on cremantti oiva vaihtoehto! Etenkin mätileipien kanssa kuohuviini oli timanttia.

Pitkästä pullosta löytyvä mineraalinen valkoviinivaihtoehto on kuiva Schloss Schönborn Rheingau Riesling vuodelta 2014. Suussa tämä sakemanni on hennon öljyinen ja siitä huokuu mukavasti Rieslingille ominainen petrooli. Hyvän hapokkuuden lisäksi tässä risukassa maistuu makean eksoottinen hedelmäisyys. Tämä viini on edellistä rauhallisempi, eikä se varasta koko showta heti ensialkuun. Suosittelemmekin joulukaloille mieluiten hieman elegantimpia rieslingejä. Etenkin graavilohen kanssa Riesling oli todella herkullinen.

Riesling-osastolla testiin päätyi lopulta kovin erilaiset juomat. Makeampi vaihtoehto on saksalainen kausiviini Merry Christmas Riesling, josta löytyy kypsän sitruunan ja vihreän omenan aromeja. Viinin makeus on semi-esanssinen. Vaikka viini on puolikuiva, on siinä silti tarpeeksi kirpeää hapokkuutta toimiakseen kalojen kanssa. Itse asiassa joulu-riesling on jopa vähän liiankin hyökkäävä ja peittää alleen paljon. Christmas Riesling ei myöskään ole ruokien kanssa niin tyylikäs tai herkullinen kuin Schloss.


Perunalimppu, smetana, kirjolohenmäti ja punasipuli.

Joulun kalaviinit:

Arthur Metz Crémant d'Alsace Brut Millésimé
Ranska, Alsace, 15,95 € tilausvalikoimassa. Jos et viitsi tilata, muita hyviä cremantteja löytyy suoraan hyllystä - kysy Alkon myyjältä. Kuiva, hapokas, hedelmäinen ja paahteinen kuohuviini sopii kaikille kala-alkupaloille.

Schloss Schönborn Rheingau Riesling Trocken
Saksa, Rheingau, 11,99 €. Reippaan hapokas ja mineraalinen saksalainen riesling on todella hyvä hinta-laatusuhteeltaan. Se on herkullinen ja hedelmäinen.

Merry Christmas Riesling
Saksa, Pfalz, 9,49 €. Yksinkertaisempi puolikuiva riesling on noutopöytätyyliä, mutta myös ihan pätevä valinta.Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit