Vallis Queyras - yllättävän hyvä halpisranskis

Viinin tiedot Viinikartalla:
Vallis Queyras (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 450987
Hinta: 6,93 €
Vuosikerta: 2011
Rypäleet: Grenache Noir (70 %), Syrah (30 %)
Etelä-Rhône, Ranska

Jens

Tällä kertaa lasiin päätyi Alkon valikoiman halvin normaalikokoisessa pullossa saatava ranskalainen punkku Pierre Chavinin Vallis Queyras. Olemme testanneet Chavinilta aikaisemmin molempia miellyttäneen jouluspessun, joten odotukset tämänkertaista kokelasta kohtaan olivat suhteellisen kovat.

Vallis Queyras'n tuoksu on voimakas ja tumma. Nenässä häivähtää nahkaa ja puuta, mikä houkuttelee maistamaan juomaa avoimin mielin. Valitettavasti maku ei oikein kohtaa miellyttävää tuoksua. Viini maistuu omaan makuuni liian makealta ja lattealta. Mausta löytyy myös tutut tummat marjat, muttei paljon muuta. Onneksi suhteellisen tuhti alkoholiprosentti saa aikaan poltetta, joka kannattelee tämän viinin harteillaan. Suuhun jää tämän jäljiltä mukavan lämmin fiilis, vaikka itse maku loppuu heti kun juoman kulauttaa kurkkuunsa.

Hinta-laatu-suhteeltaan Vallis Queyras on oikein hieno tapaus. Viini peittoaa molemmilla osa-alueilla mm. kenokaulaiset maanmiehensä, joista täällä pohjolan perukoilla ollaan opittu jostain syystä kovin tykkäämään. Jos halvat ranskalaiset punaviinit ovat sinun juttusi, on tässä uusi lempparisi!

TUOMIO:Puolitoista kirkasta tähteä (1.5/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Tämä mikään tavan Vallis Queyras muuten ole. Tämä on ei-vaatimattomasti sanottuna, ei enempää eikä vähempää, aito ja oikea, Etelä-Rhônen ylpeys: Châteauneuf-du-Pape. Ettekö usko? Kyllä vain, sama viini pikkuisen erinäköisellä etiketillä ja appellaatiolla - ja hinnalla. Käydäänpä todistusaineisto läpi.

Châteauneuf-du-Pape AOC on suojattu alkuperämerkintä, joka viittaa samannimiseen kylään ja alueeseen Kaakkois-Ranskassa, Etelä-Rhônessa lähellä Välimerta. Châteauneuf-du-Pape on hyvin tunnettu alueen viini ja hintakin on sen mukainen, 20-40 euron haarukassa Alkon valikoimassa. Vallis Queyras on myös kotoisin Etelä-Rhônessa, joskaan ei voi käyttää samaa alkuperämerkintää, koska tila sijaitsee naapurissa. Mutta mitä eroa sillä on? Ei muuta kuin miljoona euroa. Kun ranskalainen ostaa täysin ylihintaisen viinitilan, hän maksaa merkinnästä, ei alueen ilmastosta tai ominaisuuksista.

Mitä muuta? Rypäleet. Châteauneuf-du-Pape-viinissä käytetään Grenache-rypälettä pakollisena. Muita mahdollisia rypäleitä ovat mm. Syrah ja Mourvèdre sekä lukuisia muita, joita ei enää juuri käytetä. Vallis Queyras on täsmälleen samoin Grenachista (70%) sekä Syrahista (30%). Grenache kestää alueen kuumuutta ja tuottaa makeaa hedelmäisyyttä viiniin, kun taas Syrah tuo väriä ja mausteisuutta.

Etiketin pyöristyneet pikkukivet viittaavat alueen omaperäiseen maaperään. Ne luovat sille ainutlaatuiset ominaisuudet, jossa kivet säilyttävät kuuman kesäpäivän lämpöä ja vapauttavat sitä yöllä. Tämä ominaisuus on tunnettu nimenomaan Châteauneuf-du-Papelle ja saman löydämme siis Valliksen etiketistä. Vallis Queyras on kypsytetty terästankeissa 6 kuukautta sekä 10% viinistä kypsyi tammessa. Sama koskee ainakin yhtä tutkimaani Châteauneuf-du-Papea.

Lisäksi Vallis on tunnustettu hyväksi viiniksi netissä ja lehdissä. Monet kehuvat löydöksi ja antavat kolmea tähteä, mikä on paljon tämän hintaluokan viinille. Valliksessa on vadelmaa, mansikkaa ja kirsikkaa, mikä viittaa Grenachen ominaisuuksiin. Siinä on paahteisia sekä savuisia piirteitä ja Syrahin mausteisuutta ja pippuria. Kokonaisuutena viini on kevyt ja laimeahko, sellaisia ranskalaiset viinit ylipäänsä ovat. Mitä Vallis saisikaan tähdiksi, jos etiketiksi vaihtaisi Châteauneuf-du-Papen:


Tulosta, leikkaa viivoja pitkin, puikosta liimaa ja lättää Valliksen kylkeen. Yllätä kumppanisi tai kaverisi! Menee täydestä kuin väärä raha. Saa käyttää, mut ei oo pakko.

TUOMIO: Viinikartalle 2 tähteä (2/5).

Anna omat tähtesi >


Yksinkertainen, mutta rauhoittava etiketti. Alue on tunnettu pikkukivistään.Tarjoilulämpötilaksi ehdotetaan 14-16 astetta eli aika viileenä. Itse maistoimme huoneen lämpöisenä. Olisko saanut enemmän tähtiä viileänä?Vallis on kotoisin Etelä-Rhônesta


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit