Timorasso - viiden tähden valkoviini Piemontesta

Timorasso on Piemonten alkuperäislajike, joka melkein katosi 1900-luvun aikana. Sitä pidettiin vähempiarvoisena lajikkeena, kunnes 1980-luvulla rypäleen viljely alkoi elpyä. Tänä päivänä Timorassoa ylistetään ja sitä pidetään mahdollisesti koko Italian parhaana valkoviinilajikkeena.


Timorasso on harvinainen ja upea valkoviini

Tausta

Timorasson elpyminen 1980-luvulla henkilöityy mieheen nimeltä Walter Massa. Rypäleellä oli ennen sitä pitkä historia jopa antiikin aikoihin saakka. Kerrotaan, että Leonardo da Vinci piti timorasso-viinistä ja rypäle olikin suosittu useamman vuosisadan ajan Piemontessa, Liguriassa ja Lombardiassa.

Kunnes sitten 1900-luvun sotien ja taloudellisen rakennemuutoksen myllerryksessä rypäle lähes hävisi. Muut helpommin viljeltävät lajikkeet tulivat tilalle. Timorasson yksi ongelma piilee siinä, että osiin oksia rypäleitä jää kehittymättä, jolloin sato jää vähäisemmäksi.

1970-luvun lopulla Walter Massa aloitti Massan perheyrityksessä, joka oli toiminut jo 1800-luvulta lähtien Tortonan lähettyvillä. Timorasson keskeiseksi paikaksi muodostui Colli Tortonesin viinialue, joka sijaitsee Piemonten eteläreunalla noin 50 kilometriä Genovasta pohjoiseen. Tortona on alueen pääkaupunki.

Colli Tortonesin viljelmillä keskityttiin muihin rypäleisiin, kuten Barberaan tai Corteseen. Alue oli tunnettu enemmän hedelmistään kuin viineistään. Ja Piemonte tunnettiin muutenkin paremmin laadukkaista Nebbiolosta tehdyistä punaviineistään, kuten Barolo ja Barbaresco, kuin valkoviineistään.

Massa kuitenkin uskoi jo unohdettuun Timorassoon ja aloitti kokeilut 1980-luvun lopulla. Muut pitivät yritystä hulluna. Riski kannatti, sillä nyt Timorassoa viljellään jo laajemmin, mutta ei kuitenkaan niin laajasti, jotta viiniä juurikaan riittäisi Suomeen. Timorasso-viinien korkea laatu on tunnustettu laajasti ympäri maailman kriitikoiden ja sommelierien keskuudessa.

Massa keksi kutsua Tortonaa latinankielisellä nimellä Derthona. Tämä rekisteröity tuotenimi komeilee myös Timorasso-viinien etiketeissä. Sanaa "Derthona" kannattaakin tähyillä etiketeistä rypäleen nimen sijaan, sillä nimeä "Timorasso" ei aina edes löydä etiketistä.

Jos etsii muista rypäleistä yhtäläisyyksiä, niitä voi löytyä Chenin Blancista ja Chardonnaysta. Timorasso on kuitenkin aromaattisuudeltaan täysin ainutlaatuinen ja moniulotteinen. Hapokkuus on vahvaa ja maku pirteän hedelmäinen.

Alkosta löytyy tällä hetkellä kaksi Timorassoa, joiden saatavuus ei ole hyvä. La Colombera on aloittanut Timorasson parissa jo 90-luvulla ja maistamamme Vigneti Repetton Timorasso on uudempi tulokas Alkossa. Repetto on viljellyt Timorassoa vuodesta 2007. Viinin käyminen tapahtuu terästankeissa ja viini kypsyy sakkansa päällä yhdeksän kuukautta ennen pullotusta.

Katso tästä: Kaikki timorasso-viinit

Luonnehdinta

Maistoimme viinin Repetto Derthona Quadro Timorasso 2015, jonka hinta Alkossa on lähes 30 euroa. Harvinaisuuden ja laadun vuoksi timorassoa ei juuri halvemmalla saa.

Tuoksu on runsas ja aivan mahtavan aromaattinen. Siitä löytyy sitruksisuutta.

Täyteläisestä mausta tulee ensimmäisenä mieleen mineraalisuus, joka maistuu alusta pitkään jälkimakuun saakka. Tuottajan mukaan nuorena tässä viinissä on kukkaisuutta, joka kehittyy kypsyessään mineraalisuuden suuntaan. Se onkin selvästi havaittavissa jo viiden vuoden iässä. Mineraalisuudessa on monia kerroksia kalkkikivestä suolaisuuteen.

Hedelmäisyys on pirteän sitruksista, vihreän omenaista ja aavistuksen trooppista. Taustalla häivahtelee myös aprikoosi.

Hapokkuus on huomattavaa. Se täyttää suun ja tuntuu poskissa asti.

Sokeria on vain 2 grammaa litrassa, mutta suutuntuma on jopa hunajainen.

Maussa on havaittavissa myös yrttisyyttä.

Timorasso on todella mahtava ruokaviini sopien monenlaislle ruoille. Joulun alla kokeilin viiniä sillin kanssa. Yleensä sillistä sanotaan, että sille on vaikea löytää sopivaa viiniä, mutta nyt yhdistelmä oli mieletön. En ole koskaan kokenut vastaavaa, miten perinteinen silli voi viinin kanssa maistua näin hyvältä ja suussa sulavalta.

Timorassossa on persoonallinen maku, joka on kuitenkin pirteä ja helposti lähestyttävä. Jo ensimmäisestä siemaisusta huomaa, että nyt on poikkeuksellinen viini lasissa. Nautiskele sellaisenaan tai kokeile antipastojen, kalaruokien, risoton tai äyriäisten seurassa. Timorasso on aivan mahtava ja ruokaystävällinen viini.

Repetto Derthona Quadro Timorasso 2015 (29,89€), 5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

 1. Häätyy ehdottomasti kokeilla!
  , On arvokas, mutta kai on sitten sen arvoinen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Etenkin ruokaviininä loistaa. Minulle maistui sellaisenaankin ja nautiskelin pitkään isosta lasista.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit