Hatsapuri, possupata ja saperavi - georgialainen ruoka ja viini

Georgialainen ruoka ja viini ovat konstailematonta maalaismaista tyyliä ja erottamattomia. Maan ruokakulttuuriin sopiikin erityisen hyvin sanonta "what grows together, goes together".

Badagoni Saperavi 2018 (17,95€)
Possupata ja hatsapuri

Georgialainen punaviini saperavi on liharuokien ystävä

Tausta

Ville Haapasalo on tehnyt georgialaista ruokaa tunnetuksi Suomessa ravintoloillaan ja korona-ajan hatsapurileipomollaan. Itsekin olen Georgiassa käynyt ja syönyt paikallisia liharuokia, vastapaistettua kiviuunileipää ja granaattiomenoita sekä juonut paikallista teetä. Ja maistellut tietysti viinejä.

Maan ruokakulttuuri on monipuolinen, sillä maan keskeinen sijainti kulttuurien rajapinnassa on tuonut vaikutteita eri puolilta. Georgian ruoat tuntuvat osin välimerellisiltä ja turkkilaisilta, mutta vaikutteita on tullut myös idästä silkkitien varrelta. Pääosin kristittynä maana sianlihaa kuitenkin syödään Georgiassa paljon. Ortodokseja on yli 80% väestöstä.

Olemme aiemminkin maistaneet georgialaisia viinejä, joista saperavi ja oranssiviini ovat jääneet parhaiten mieleen. Kun nyt avasimme saperavin, oli selvää, että tarvitaan myös georgialaista ruokaa. Maan viinit ja ruoka kulkevat käsi kädessä. Saperavi on aina jossain määrin maanläheinen, joten rustiikki liharuoka paikallisilla mausteilla tuo siitä parhaat ominaisuudet esille.

Listaus saperavi-viineistä

Myös kiviuunissa tehdyt "purit" eli leivät ovat tuoreita ja erittäin maistuvia. Tunnetuin leipä on juustoleipä hatsapuri. Siinä yhdistyy koko lailla kaikki maitotalouden tuotteet kaloripitoisella tavalla. Hapokas viini onkin hyvää vastapainoa.

Maan tärkein viinialue Kakheti sijaitsee itäisessä Georgiassa. Siihen myös Alkon valikoima nojaa. Otimme ruokien kanssa testiin viime syksyn saperavi-uutuuden Kakhetista.

Luonnehdinta

Badagoni Saperavi 2018 yllätti todella positiivisesti. Kaukana on Georgialle tyypillinen turhan maanläheinen makumaailma, joka on joskus aiemmin jäänyt mietityttämään. Tässä viinissä on helpommin lähestyttävä kansainvälinen luonne unohtamatta kuitenkaan alkuperää. Hieno maanläheinen vivahde antaakin viiniin luonnetta. Siinä on maaperän lisäksi oksaisuutta tai varpuisuutta.

Maku on myös hedelmäinen ja marjainen. Siinä on pehmeä luonne karhunvatukoineen, mansikoineen ja kirsikoineen. Jälkimaussa hieman happamampi puolukka luo vain tasapainoa.

Tuntuu, että viinissä olisi sokeria enemmänkin, mutta sitä on vain 2 grammaa litrassa. Ehkä makeuden tunne kuivaan viiniin syntyy yhdistelmästä pehmeää hapokkuutta, marjaista hedelmäisyyttä ja makeaa mausteisuutta, joka maistuu etenkin jälkimaussa.

Possupadan kanssa viini suorastaan loisti, kun viinin mausteisuus löysi parin padan mausteisuudesta. Viinissä oli myös riittävästi hapokkuutta leikkaamaan juustoleivän rasvaisuutta.

Leipä, juusto, liha ja viini olivat kauniin yksinkertainen yhdistelmä ja johdattelivat ajatukset Georgian maaseutumaisemiin, josta nämäkin tarjottavat löytyisivät lähiruokana.

Badagoni Saperavi on puhdaspiirteinen, mutta myös luonteikas viini, jossa makea mausteisuus liittyy hienosti maanläheisyyteen ja marjaisuuteen. Mausteiset lihapadat ja lammasvartaat grillissä ovat viinin kumppaneita.

Badagoni Saperavi 2018 (17,95€), 4/5 tähteä


Lihapadastamme löytyi possua, tomaatteja ja sipulia sekä tietysti reilusti mausteita, kuten chiliä ja korianteria. Hatsapurin aineksia ovat täysmaito, turkkilainen jogurtti, mozzarella, feta ja voi. Juusto on leivän sisällä. Hatsapurin reseptin löydät helposti netistä.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit