Wente Riva Ranch Chardonnay ja avokadokeitto

Avokado ja Chardonnay ovat tyypillisiä Kalifornian hedelmiä. Halusimme kokeilla, miten ne sointuvat yhteen ruoka-viiniparina.

Wente Riva Ranch Chardonnay 2018 (11,98€ / 0.375 litraa)
Kalifornia, Monterey

Kermainen avokadokeitto ja tammitettu chardonnay

Viinin tausta

Wente Vineyards on perheomisteinen suuri viinitalo Kaliforniassa. Talolla on viiniviljelyksiä San Franciscon itäpuolella Livermoressa sekä etelämpänä Montereyssa, yhteensä 1200 hehtaaria.

Kalifornian valkoviineistä Chardonnay on suosituin rypäle. Viininvalmistuksessa käytetään usein makua pehmentävää malolaktista käymistä sekä tammitynnyrikypsytystä. Yhdessä näistä syntyy hieno hedelmän ja tammen liitto, jossa maistuu paahteisuus ja popcorn-voi.

Kun San Franciscosta lähtee etelään kohti Los Angelesia, tulee ennen puolta väliä vastaan Monterey, jonka viinialue Arroyo Seco sijaitsee Salinasin laaksossa. Laakson viilentävät tuulet, sumu ja sopivan hiekkainen maaperä tekevät alueesta ihanteellisen viininviljelylle. Alue onkin hyvin tunnettu Chardonnay-viineistään.

Riva Ranch on yhden tarhan viini, josta 90% on käynyt tammitynnyreissä. 60% tynnyreistä oli uusia ja 40% käytettyjä, ranskalaista ja amerikkalaista tammea. Viini kypsyi 8 kuukautta hiivasakan kanssa ja on käynyt läpi myös malolaktisen käymisen.

Avokadokeitto

Avokado on Kalifornin osavaltion virallinen hedelmä. Sitä onkin viljelty menestyksekkäästi alueella yli sadan vuoden ajan. 1930-luvulla kalifornialaisen Rudolph Hassin puutarhassa kehittyi uusi ja parempi avokadolajike, joka nyt tunnetaan nimellä Hass. Kalifornia yhdistetään tähän lajikkeeseen ja Hassin viljely käsittää tänä päivänä 95% koko viljelyalasta. Kun hankin avokadoja keittoa varten, huomasin, että ne ovat samaa Hassia, Chilestä tosin.

Avokadokeitto saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta siinä yhdistyy hienosti pehmeä hedelmäisyys, kasvispohja ja kermaisuus. Se sopii erinomaisesti alkukeitoksi.

Resepti: Avokadokeitto

Ainekset:
  • 2-3 avokadoa
  • 1 limetin mehu
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 varsisellerin vartta
  • 1 vihreä chili
  • Voita paistamiseen
  • 4 dl kanafondia
  • Suolaa
  • Pippuria
  • 150-200g ranskankermaa
Tee näin:
  • Kuori ja pilko avokado. Purista limetin mehu palojen päälle.
  • Pilko sipuli, valkosipuli, selleri ja chili. Poista chilistä siemenet.
  • Kuullota ja kypsennä sipuleita, selleria ja chilejä voissa kattilassa.
  • Lisää kanafondi ja mausta pippurilla. Mausta myös suolalla, jos fondissa ei ole suolaa.
  • Anna kiehua hetken aikaa ja lisää sitten avokado.
  • Soseuta keitto sauvasekoittimella.
  • Lisää ranskankerma, sekoita ja lämmitä kiehuvaksi.
  • Annostele ja koristele tuoreella korianterisilpulla.


Luonnehdinta

Pehmeä ja kermainen keitto, jossa on paljon vihreitä makuja ja hieman limen kirpeyttä. Kanaliemipohja tuo täyteläisyyttä ja korianteri Kalifornian raikasta yrttisyyttä.

Viini on paahteinen chardonnay, jonka tuoksussa on voita, toffeeta, kukkaisuutta ja trooppista hedelmää.

Maku on runsas ja hedelmäinen. Hyvä hapokkuus, kypsä sitruksisuus ja aprikoosin vivahde ovat herkullisia. Tammisuus on selväpiirteistä.

Viini ei suoranaisesti riitele ruoan kanssa, mutta maun elementeistä löytyy myös vastakohtia.

Viinin täyteläinen, jossain määrin kermainen ja trooppisen hedelmäinen luonne sopivat hyvin yhteen kermaisen keiton kanssa. Toisaalta taas viinin runsas tammiaromi ja paahdettu pähkinäisyys toimivat kontrastina ja tuovat yhtälöön ylimääräisen kiinnostavan lisänsä.

Vaikka Wente Riva Ranch Chardonnay on todella runsas, tamminen ja ruoalle ehkä liiankin voimakas viini, kanaliemi, voi ja ranskankerma tasapainottavat. Viinin ja keiton hedelmäisyys sen sijaan löysivät heti toisensa. Tarkoituksella hain toimivuutta myös vastakohtien kautta. Kokonaisuutena aivan mahtava yhdistelmä.

Wente Riva Ranch Chardonnay 2018 (11,98€)



Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut postaukset