Saksalainen uusivuosi - ruokia ja viinejä

Miten saksalaiset kuohuviinit toimivat saksalaisten ruokien kanssa? Näillä vinkeillä voit rakentaa vuodenvaihteen juhlat Saksa-teeman ympärille.

Saksa on laaja maa, josta löytyy lukematon määrä erilaisia perinteitä ja useita eri ruokakulttuureja, jotka ovat syntyneet erilaisten olosuhteiden mukaan. Alppien rinteillä kun on saatavilla vähän eri raaka-aineet kuin Pohjanmeren rannikolla. Viinikartan saksalaisen illan ruokatarjonta oli kuitenkin sangen stereotyyppisen saksalainen. Pöytä notkui rasvaisia herkkuja, jotka kaipasivat kaverikseen ehdottomasti raikastavaa kuohuvaa!

Saksalaista kuohuviiniä kutsutaan nimellä 'sekt'. Myydyimmän Henkell Trockenin lisäksi Alkosta löytyy tusinan verran yli 10 euron hintaisia sektejä.

VIDEO: Viinikartta esittelee illan tarjonnan ja toivottaa hyvää uutta vuotta!

Riesling. Saksan pääpiirteittäin suurimmat viinialueet keskittyvät maan keskivaiheilla virtaavien suurten jokien ympäristöihin. Ilmasto suosii etenkin valkoviinilajikkeita, joista Riesling on ehdottomasti suosituin. Se on elegantti ja monikäyttöinen rypäle, josta tuotetaan niin kuohuviiniä kuin kuplatontakin juomaa. Suuresta suosiosta kielii esimerkiksi se, että Alkosta on vaikea löytää laadukasta saksalaista kuohuvaa, jossa ei olisi rieslingiä.

Saksaksi kuohuviinin nimi on ”Sekt” ja viinikielessä se on myös yleisnimitys kaikelle saksalaiselle kuohuviinille. Alkon sekt-valikoima on harmittavan rajallinen, joten saksalaiseen uudenvuodenpöytään katettiin pari vanhaa ja pari uutta tuttavuutta. Tarkoituksena oli kokeilla, miten vanha sanonta ”what grows together, goes together” toimii perisaksalaisten tuotteiden kohdalla!


Maistetut saksalaiset kuohuviinit:
Henkell Trocken Sekt Dry
9,99 €, sokeria 20 g/l, Sekt
Deep Roots Riesling Brut
9,98 €, 0,375 l, sokeria 16 g/l, Deutscher Sekt
Spürnasen Riesling Brut 2015
14,90 €, sokeria 13 g/l, Pfalz
Barth Riesling Brut
19,98 €, sokeria 9 g/l, Rheingau

Vanhaan arvioon voi luottaa yhä. Henkell Trocken on hyvin tehty massatuote, mutta ruokapöydässä se on auttamatta hukassa. Puolikuivana viininä se on hyvin yksikäyttöinen toimien lähinnä maljajuomana, aperitiivina tai glögin pohjana. Puhdaspiirteisen, pyöreän ja helposti juotavan Henkelin sijaan uudenvuoden ruokapöydän juhlatunnelman kohottamiseen kannattaa valita jokin muu kuivempi ja ryhdikkäämpi kuohuviini. Lue tästä kesäkuussa tehty arvio Henkel Trockenista.

Deep Roots Riesling Brut on uusi tuttavuus. Viini on miellyttävän oloinen ja kosiskelevan hedelmäinen. Tässä viinissä on mukava tasapaino sokerin ja hapokkuuden välillä, mikä tekee siitä herkullisen ja nautittavan sellaisenaan. Deep Roots ei kuitenkaan ole tarpeeksi vahva pistämään kampoihin saksalaisten makkaroiden tuhdille rasvaisuudelle. Parhaiten se toimii pöytään katetun kalan kansa.

Toinen uusi tuttavuus on Spürnasen Riesling Brut. "Hienot nenät" on kotonaan tässä kattauksessa. Sen voimakkaan hapokas ja kuivempi maku leikkaa rasvaisempaakin makkaraa ja edellä mainittu sanonta paikallisherkkujen symbioosista lienee totta. Tämä kuohuviini on omiaan juuri bratwurstin ja saksalaisen kirkkaan lihaliemellä maustetun perunasalaatin kaverina!

Illan viimeinen viini on tuttu jo vuosien takaa. Barthin kuiva ja sitruksinen riesling-kuohari on malliesimerkki saksalaisesta laatutyöstä. Kellontarkka tasapaino ja mielenkiintoinen makumaailma laittavat jopa miettimään, onko tässä välttämättä sopiva viini tämäntyyppiselle yksinkertaiselle ruoalle. Hyvä viini kuitenkin kruunaa aterian ja saa myös makkarat esiin aivan omassa valossaan.

Saksalaistyyppinen ruoka tuo mukavaa vaihtelua joulukinkkuun kyllästyneille. Uutenavuotena saksalainen ruokakulttuuri tarjoaa helposti tehtävää rasvaisen suolaista pikkusyötävää ja makumaailmaan ehdottomasti sopii sitruksinen, omenainen ja parhaimmillaan mineraalinenkin riesling-kuohuviini. Tarjoa Henkell Trocken maljajuomana ja siirry ruokatarjoilussa kuivempiin kuohuviineihin. Deep Roots on pätevä ja kosiskelevan hedelmäinen, Spürnasen ryhdikkäämpi tapaus ja Barth moniulotteisin vaihtoehto.


Saksalainen ilta: erilaisia makkaroita ja currywurstidippiä, savukalaa ja piparjuurikastiketta, hapankaalia, ranskalaisia perunoita, saksalainen perunasalaatti, bretzeleitä ja vehnäsämpylöitä. Tuhtia tavaraa, joten raikastava kuohuviini on paikallaan!


Glögiä juodaan nykyään alkusyksystä pitkälle talveen. Jos sait joululahjaksi glögiä, jota et saanut kulumaan, sekoita kylminä vapaavalintainen glögi, puolikuivaa kuohuviiniä ja sujauta lasiin kanelitanko. Siitä tulee pelkkää glögiä huomattavan paljon raikkaampi ja kuplivampi juoma uudenvuoden tervetuliaismaljaksi! Kuvassa: 1 dl Kaskein Omenainen juhlaglögijuoma, 1 dl Henkell Trocken Sekt Dry sekä kanelitanko.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit