Riistaa joulun juhlapöytään

Joulukinkku, laatikot ja rosolli tietysti kuuluvat perinteiseen joulupöytään, mutta joulupöydän voi halutessaan rakentaa myös arvokkaan riistan ympärille. Silloin lisukkeet ja viinivalinnat muotoutuvat hieman eri tyylisiksi.

Hirven paahtopaisti kannettiin pikkujoulupöytäämme ja viiniksi valikoitui Ranskan Bordeaux'n Saint-Émilion.

Riistaruoat joulupöydässä

Riistan avulla joulun juhlapöydästä voi rakentaa arvokkaamman ja tyylikkäämmän kokonaisuuden, sillä riista on aina juhlaruokaa. Riistan kanssa voi toki tarjoilla perinteisiä jouluherkkuja, mutta tietyt herkut toimivat paremmin. Etenkin sienet, marjat, juurekset ja yrtit toimivat riistan kanssa hyvin ja perinteisiä juureslaatikoitakin voi tuunata riistalle paremmin sopiviksi tai tarjota juurekset pyreinä tai uunipaahdettuina.

Listasimme tähän mahdollisia riistaruokia, joita voidaan tarjota suomalaisessa joulupöydässä. Mukana on myös poro, vaikka tämä puolivilli eläin ei varsinaiseen riistaan kuulukaan.

Riistaruokia (myös poro):
  • Hirvenfilee
  • Hirvipaisti
  • Hirven paahtopaisti
  • Hirvimureke
  • Hirvipata
  • Hirvi-wallenberg
  • Jänispaisti
  • Jänispata
  • Kylmäsavuporo
  • Metsäkauriin paisti
  • Metsopaisti
  • Peuranfilee
  • Peuranpaisti
  • Porocarpaccio
  • Poronkäristys
  • Riekonrinta
  • Riimihirvi
  • Riistapatee
  • Riistapiirakka
  • Savuporokeitto
  • Sorsapaisti
  • Teerenrinta
  • Villisian filee

Riistaruokien kanssa tarjottavia:
  • Herukkahyytelö
  • Juurespyree
  • Kaalit
  • Kermakastike
  • Kermaperunat
  • Madeirakastike
  • Marjat
  • Marjahillo
  • Perunamuusi
  • Piparjuurikastike
  • Portviinikastike
  • Rosmariinikastike
  • Sienet
  • Sinihomejuusto
  • Uunijuurekset


Hirven paahtopaistin kanssa tarjosimme juurespyreetä, lämpimän punakaalin ja rosmariinilla maustettua punaviinikastiketta.

Riistaruokien viinit

Riistaruokien listaus yllä kertoo monista erilaisista ruokatyypeistä ja yhdistelmistä. Valmistustapa ja mukana tarjottavat lisukkeet, hyytelöt ja kastikkeet vaikuttavat viinivalintaan vähintään yhtä paljon kuin itse lihan raaka-aine.

Yritä yhdistää ruoan makumaailma ja viinin aromikkuus niin, että ne vastaavat tai tukevat toisiaan, esimerkiksi ruokaan makua tuovat kotimaiset marjat toimivat marja-aromisen viinin kanssa. Jos liha on medium-kypsää, pitää viinissä olla tanniineja ja jos ruoka on kermainen suutuntumaltaan, leikkaavaa hapokkuutta on hyvä viinissä olla. Tyypillinen riistan punaviini on yksinkertaisesti täyteläinen, voimakas ja aromikas.

Listasimme tähän viinejä, jotka sopivat riistaruuille:

Viinejä riistalle:
  • Amarone Italian Venetosta on joulun ykkösviinejä myös Suomessa. Arvostamme Amaronea erityisesti nautiskelujuomana ja juustojen seurassa, mutta se pärjää mainiosti myös riistan kanssa.
  • Barolo on Piemontesta ja Italian hienoimpia viinejä. Barolo on usein sävyltään puoliohut, mutta maku voimakkaan aromikas. Se on hieman punertavalle riistalle ihanteellinen ja riistaviiniksi äärimmäisen tyylikäs valinta. Hapokkuutensa ansiosta se leikkaa hyvin rasvaisuutta tai kermaisuutta.
  • Barossa Valleyssa Australiassa tuotetaan monipuolisesti riistalle sopivia cabernet sauvignon ja shiraz-viinejä.
  • Bordeaux'n punaviini Ranskasta on klassinen valinta tyylikkäille riistaruuille. Viinejä on valikoimassa paljon ja tyylit voivat hieman vaihdella. Kannattaa lukea viinin kuvauksia ja etsiä itselle sopivinta tyyliä.
  • Châteauneuf-du-Pape Ranskan Rhônesta kuuluu moneen joulupöytään ja on riistaviinien aatelia. Sekoiteviininä se toimii monipuolisesti erityyppisille ruoille ja on huippuvalinta yrttimaustetulle riistalle.
  • Erittäin täyteläiset punaviinit ovat yleisesti hyvä valinta metsiemme suurriistalle, hirvelle.
  • Argentiinalainen malbec on useimmiten hyvä riistaviini, kunhan valitset rotevan ja voimakkaan tyylin.
  • Pinot Noir sopii marjoille ja riistalinnuille marjaisen aromikkuuden ja hapokkuuden ansiosta. Hapokkuus myös tasapainottaa kermaisia ruokia. Etenkin eurooppalainen pinot noir on loistava sieniviini.
  • Portugalin punaviinit ovat villi kortti riistaviiniksi. Portugalin viinit ovat parhaimmillaan huippuja ja todella kiinnostavia. Madeira- tai portviinikastikkeen seurassa saman maan viini on paikallaan. Mehevät ja hilloiset versiot toimivat pataruokien, kerman ja sinihomejuuston kanssa.
  • Rioja Espanjasta on klassinen ja maineikas viinialue, jonka viineistä monet ovat täydellisiä riistaviinejä. Selkeämakuinen riistaruoka on tammiselle riojalle ihanteellinen kumppani.

Confidence de Valandraud

Meidän riistaviinimme valittiin Ranskan Bordeaux'sta Saint-Émilionin ala-alueelta. Confidence de Valandraud on viiden rypäleen bordeaux-blend eli sekoiteviini Merlotista, Cabernet Francista, Cabernet Sauvignonista, Malbecista ja Petit Verdot-rypäleestä. Tässä on siis samassa pullossa monta erilaista riistaviiniä!

Valandraud on uudempi tuottaja, joka on tullut kuuluisaksi tuottamalla perinteisestä tyylistä poikkeavia suuria ja hedelmäisiä viinejä, jotka amerikkalainen kriitikko Robert Parker on jopa arvostanut kuuluisimpien Bordeaux'n tilojen viinejä korkeammalle. Tyyli onkin erilainen ja suomalaiselle kuluttajalle usein helpommin lähestyttävä.

Tätä tyyliä edustaa myös Valandraudin lippulaivaviiniä halvempi versio Confidence de Valandraud. Noin 30 euron hintaluokassa se on hieno kokemus. Viini on kuiva, mutta pehmeä tyyliltään. Tanniinit ovat silkkiset ja hedelmäisyys luumuista ja tumman marjaista. Tammisuus on mausteista ja hienosti integroitunut, hapokkuus keskitasoa. Siinä jää muusit lautaselle, kun vain haluaa nauttia hirvenlihan ja täyteläisen Bordeaux-viinin täydellisestä liitosta.

Katso tästä muut Saint-Émilionin viinit

Valandraudin tunnetuin viini lienee Château Valandraud. Meidän hirviviinimme oli halvempi versio noin 30 euron hintaluokassa.


Kuvat: Teemu Granström

Kommentit

Suositut postaukset