Lähi-idän meze-ruokia ja sopivia viinejä

Viinikerhomme kokoontui tällä kertaa Lähi-idän ruokien ääreen. Meze-ruokiin olimme hakeneet innoitusta Persiana-kirjasta ja viinit valittiin Välimeren ympäristöstä ja vähän muualtakin.

Lasit täyttävät jo pöydän, joten mezet haetaan keittiöstä.

Mezet ovat itäisen Välimeren alkuruokia tai myös pääruokana syötäviä pikkuruokia samaan tapaan kuin meillä päin tunnetummat espanjalaiset tapakset. Mezejä perinteisesti syödään mm. Libanonin, Turkin ja Syyrian lisäksi ainakin Kyproksella ja Kreikassa. Meidän pöydässämme mezeihin ideaa haettiin menestyskeittokirjasta Persiana, jossa mezet ovat persialaistyylisiä. Mezemme nautittiin viinien kanssa ja viineiksi valittiin hyvin erilaisia tapauksia. Yksi kantava ajatus oli, että kuiva ja riittävän aromikas roseeviini on alueen ruoille parhaiten taittuva.

Leipää pitää olla: oliiviöljyllä, rosmariinilla ja merisuolahiutaleilla maustettu focaccia.


Alkuun tarjoilimme kasviskeittoa, jossa oli mm. kesäkurpitsaa ja kikherneitä.


Sydänsalaatin lehti toimi veneenä, johon kokosimme bulgur-pohjaista tabboulehia ja granaattinomenan siemeniä. Hauska kädestä haukattava alkusalaatti.


Viininlehtikääryleiden lisäksi salaattiosastolla jatkettiin fattoushilla, joka oli perussalaatti krutongeilla. Salaatti oli maustettu kirpeällä sumakilla, jota löytyy hyvin varustetuista kaupoista.


Tsatsikimme oli turkkilainen versio ja maustettu tillillä. Yhtä hyvin se voisi olla suomalainen versio, sillä onhan tilli todella suosittu perusyrtti täällä pohjolassa. Mieleen tulee mummonkurkut.


Tahinilla ja viinietikalla terästetty papusalaatti sai laajasti kehuja. Perinteinen hummus kuuluu luonnollisesti Lähi-idän noutopöytään; päälle oli ripoteltu paprikajauhetta.


Paahdetut kanasuikaleet oli maustettu sahramilla. Lisäksi tarjottiin katkarapupilahvia sekä ruokaisia jauheliha-perunapihvejä.


Tämä munakoisoherkku oli makeahko ja sisälsi mm. rusinoita, paprikaa, tomaattia ja punaviinietikkaa.


Aterian kruunasi porkkanakakku, jossa ei ole jauhoja ollenkaan. Kakku sisältää mm. munaa, voita, mantelijauhetta, kookoshiutaleita ja pistaasipähkinöitä. Paras porkkanakakku koskaan.


Suomalaisilla marjaviineillä ei ole erityisen hyvä maine, mutta Valamossa osataan. Tämä valkoisista viinimarjoista ja lakoista tehty Valamon jälkiruokaviini oli loistava porkkanakakun kaveri.


Näitä viinejä nautittiin:

1. Avondale Armilla Méthode Cap Classique Blanc de Blancs Brut 2009
Alkumaljana nautittiin kuohuviini Etelä-Afrikasta (24,90 €). Tämä huikean paahteinen ja hieno samppanjamainen kuohuviini on miellyttävä ja monivivahteinen.
2. Verdier Logel Ribambulles
Tämä pirskahteleva ranskalainen rosee on siiderimäisesti kuohuva ja vähäalkoholinen (8,5%). Siinä on kevyen saippuamainen suutuntuma. Ribambulles nautitaan jäiden kanssa ja se on nuorempien kuluttajien mieleen, koska on hauska ja helposti nautittava. Se ei kuitenkaan ole vakavasti otettava ruokaviini.
3. Chateau de Bellet 2015
Ranskalainen kuiva perinteinen rosee Provencesta, Nizzan kaupungin alueelta. Provencen alue tuottaa huikeita roseeviinejä ja rosee viinityyppinä onkin erinomainen mausteiselle Lähi-idän ruoalle ja on esimerkiksi ruoissa tyypillisen valkosipulin klassinen kumppani. Mitä mausteisempi ruoka, sitä enemmän roseessakin saisi olla voimaa ja aromikkuutta. Tämä viini olisi hieman kaivannut puhtia ruokia ajatellen.
4. Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut Rosé
Roseekuohuviini Alsacesta Ranskasta. On poistunut Alkon valikoimasta, mutta hinta Alkossa oli noin 20 €, Viking Gracella 16 €. Kuten roseeviinikin, myös roseekuohuviini toimii hyvin Lähi-idän ruoille. Tämä kuiva, raikas, punamarjainen ja hieman sitrushedelmän kuoren kitkeräkin rosee oli ominaisuuksiltaan sopiva ruoan mausteisuuden vastapainoksi ja kuplat olivat raikastavia.
5. Barkan Classic Chardonnay 2014
Tämä israelilainen perus-chardonnay (11,56 €) tuoksui hieman erikoisesti kellarissa kasvaville sienille. Maku oli kuitenkin puhdaspiirteisempi ja kypsän sitruksinen. Buffaviininä oikein hyvä, mutta tavanomaisuutensa vuoksi se ei saanut erityismainintoja osakseen.
6. Tbilvino Rkatsiteli 2015
Georgiaa on sanottu viinin kodiksi, sillä maailman ensimmäiset viiniviljelmät ovat olleet mahdollisesti maan alueella. Georgia menee maantieteellisesti lähelle teemaamme, joten maan valkoviini (10,98 €) oli meze-pöydässämme paikallaan. Tasapainoinen, kevyen kirpeä ja kivan sitruksinen georgialainen valkoviini oli miellyttävä, mutta pikkaisen lisää ryhtiä jäimme kaipaamaan.
7. Chateau Musar 2003
Mukana oli myös yksi ikoninen viini, Musar (35,70 €), joka on Libanonin suuri viini Bekaan laaksosta. Täysin luonnonmukainen viini on tehty villihiivoilla ja tyyli ja laatu voi vaihdella eri vuosien välillä. Meidän Musarimme oli jo hyvin ikääntynyt, vuodelta 2003. Siitä löytyi tallimaisia tuoksuja. Maku oli marjainen ja hyvän hapokas. Todella mielenkiintoinen viini, joka käytännössä aina pärjää sokkotesteissä ja moniulotteisuutta kehutaan. Jos on vaan kunnossa. Toimii upeasti Lähi-idän ruoille.
8. Vóila Vineyard Assyrtiko 2015
Tämä kreikkalainen varapullo Assyrtiko (11,62 €) kaivettiin vielä lopuksi esille ja totesimme yksissä tuumin, että se olisi pitänyt ottaa alkuperäiseen kattaukseen. Erinomainen viini monipuoliselle ruokatarjonnalle. Mineraalinen, yrttinen ja raikas tyyli pelaa hienosti Lähi-idän ruoille.
9. Valamon jälkiruokaviini, Suomi.
Valamon luostarin kaupasta hankittu makea jälkiruokaviini (12 €) oli marjainen, tasapainoinen ja kivan hapokas. Yllättävän hyvä suomalainen viini. Huikea porkkanakakun kumppani.

Kokeile Alkosta myös:
Roseeviini: Barton & Guestier Rosé
Roseeviini: Château Ksara Sunset Rosé
Roseekuohuviini: Willm Crémant d'Alsace Rosé Brut
Valkoviini: Château Ksara Blanc de Blancs
Valkoviini: Yarden Chardonnay
Punaviini: Château Ksara Reserve du Couvent
Punaviini: Mount Hermon Red
Jälkiruokaviini: Yarden Heightswine

Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit