Kalaa suolakuoressa, Ricotta-täytteiset kesäkurpitsat sekä roseeviinit

Viinikartan maailmanmatka on päätynyt kesäiseen Etelä-Eurooppaan, missä välimerelliset ruokalajit nautitaan mielenkiintoisten roseeviinien kanssa. Lue myös: Uutuus: Barton & Guestier Rosé

Videolla aiheen alustus:

Toukokuussa Alkoon ilmestyy uusia roseita, jotka ovat kesän selkeitä suosikkijuomia. Ne sopivat kesähetkiin mainiosti ihan sellaisenaan, mutta toimivat erittäin hyvin myös kesäisten ruokien kanssa. Maailmankiertueemme ajatuksena on maistella samalta alueelta tulevia viinejä ja ruokia yhdessä. Roseeviiniä tuotetaan eniten Etelä-Euroopassa, missä suuria tuottajamaita ovat mm. Ranska, Espanja ja Portugali.

Koska roseemaat ovat suhteellisen lähellä Välimerta, valitsimme ruokapöytään välimerellisiä makuja. Alkuun nautimme perinteistä espanjalaista kasviskeitoa, gazpachoa. Lämpimistä olosuhteista peräisin olevan keiton erikoisuus on se, että keitto nautitaan kylmänä. Aterian ehdoton kohokohta oli kuitenkin suolakuoressa haudutettu kirjolohi, jonka kanssa tarjottiin mahtavia Ricotta-juustolla täytettyjä kesäkurpitsoja!


Kylmän ja sateisen alkukesän vuoksi kattaus piti järjestää sisällä.

Viinillinen kierros Välimeren maisemissa:
Portugali: Adega de Pegões Colheita Seleccionada (uutuusvalkkari)
Portugali: JP Azeitão Rosé
Ranska: Bandol Rosé
Espanja: Peñascal Rosado

Testatut viinit olivat monipuolinen katsaus Etelä-Euroopan viinityyleihin. Roseeporukkaan eksyi myös yksi Alkon uutuusvalkkari Portugalista, jonka halusimme testata. Adega de Pegões Colheita Seleccionada on melkoinen hedelmäpommi (päärynää, hieman makeaa melonia), mutta silti kuiva ja hieman mausteinen. Viinistä löytyy myös mukavaa tammista pyöreyttä sekä pähkinäisen paahteisia piirteitä. Aika monipuolinen makuelämys.

Roseet olivat toisistaan kovin erilaisia. Portugalin punaposki on snadisti puolukkainen, ruusuinen, melko voimakas, mutta silti helposti maistuva viini. Ranskalainen rosé on portugalilaista hienostuneempi ja viinimäisempi. Espanjalainen on taas aivan toista ääripäätä: kevyesti pirskahteleva makupommi, josta löytyy makeaa mansikkaa ja vadelmaa, ja jossa makeus on kuitenkin hallittu.


Parhaiten aterialle toimi ranskalainen Bandol Rosé; siitä olimme hyvin yksimielisiä. Portugalin JP oli kalalle ja Ricottalle hieman liian voimakas, Peñascalista puhumattakaan. Bandol osui kuitenkin oikein nappiin, sillä sen hapot toimivat niin kalan kuin juustonkin kanssa ja mineraalisuus toi kokonaisuuteen tyylikkäitä piirteitä. Ainoastaan keiton kanssa Bandol oli vaikeuksissa. Keitolle parempia olivatkin muut helakanpunaiset haastajat, jopa Peñascalin pirskahtelevuus toimi sen kanssa. Valkoviinin hedelmäisyys ei kestänyt Gazpachoa, mutta toimi kalan ja kesäkurpitsan kanssa kohtuullisesti.


Tällaiseen yli 1.5kg:n kirjoloheen suolaa kului yli 2 kiloa. Suola pitää yrittää saada tiiviiksi kuoreksi. Vettä pirskottamalla kovettuu.



Suola pitää kosteuden sisällä, mutta imee itseensä liiat mehut. Jos laittaisi sellaisenaan folioon, se olisi puolillaan vettä. Nyt kala ei lainehdi nesteessä, koska suola imee liian kosteuden ja silti maku on mehevä.



Kesäkurpitsaa Ricotta-täytteellä. Pohjalla tomaattipohjainen höystö, johon laitettiin kesäkurpitsojen sisukset.



Espanjalainen Gazpacho - kylmä alkukeitto.



Bandolin rosee Ranskan Provencesta vei selvän voiton ruokaviininä (3. vasemmalta)



Meistä oli kiinnostavaa, että kaikki viinit olivat hyvin erilaisia: hedelmäinen, voimakas, tyylikäs ja pirskahteleva.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit