Vierailimme huipputeknisellä viinitilalla Serbiassa

Viinikartta vieraili Pohjois-Serbiassa Subotican ulkopuolella sijaitsevalla Zvonko Bogdanin viinitilalla. Tila näyttää siltä kuin olisi sanottu: parasta, mitä rahalla saa, kustannuksista tinkimättä. Mitään tällaista ei odottaisi Serbiassa näkevänsä.


Oppia tilan perustamiseen haettiin Ranskasta ja Saksasta. Maaperä tutkittiin tarkoin Ranskassa ja varmistettiin, että se on samaa tyyppiä kuin Pomerolissa ja Saint-Émilionissa Bordeaux'ssa.Art nouveau -tyyppinen lähes kulissilta vaikuttava talo näkyy kauas tilan ulkopuolellekin. Viiniä on 56 hehtaaria.Täysin paikallisia rypäleitä tilalla ei viljellä, mikä tietysti kadottaa paikallisen autenttisuuden. Lemberger tunnetaan myös nimillä Kékfrankos tai Blaufränkisch. Unkarin tunnetut punkut ovat tästä rypäleestä, mm. Egri Bikavér. Unkari on tästä kiven heiton päässä."Tuu pois sieltä puskasta, et sä siitä mitään kuiteskaan ymmärrä!". Ruusujen tarkoitus on paljastaa kasvisairaudet, koska reagoivat herkästi.Kaikki näyttää olevan todella siistiä ja suoraa - virheetöntä.Lembergerin lisäksi viljellään kansainvälisiä lajikkeita: Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Merlot ja Cabernet Franc.

Tuotantotilat on täysin tietokoneohjattu ja kontrolloitu. Tilanteen näkee näyttötauluilta.Joka paikassa on äärimmäisen siistiä ja kiiltävää.Teknisesti huippulaatuisessa viinissä sulfiittien määrää on onnistuttu vähentämään 10% normaalista.

Ja vihdoin asiaan!Hyvä kattaus: pääsemme maistamaan kaikki rypäleet. Osa on puhtaita yhden rypäleen viinejä ja osa blendejä. Viinejä ei voi moittia: ne ovat teknisesti todella laadukkaita ja puhdaspiirteisiä. Autenttisuutta täältä on tosin turha etsiä. Maistatin 8 Tamburaša valkoviiniblendiä (pinot blanc, sauvignon blanc ja chardonnay) koto-Suomessa ja siitä todella pidettiin. Oli vaikea uskoa sen olevan Serbiasta.Pähkinöitä ja juustoja kyytipojaksi.
Hauska vierailu. Huippuviinit. Jotain paikallista jäimme kaipaamaan.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit