Puolimakea Alexander Gysler Riesling Kabinett ja tuorejuustotäytteiset pasteijat

Kuivat valkoviinit ovat suosittuja, mutta etenkin Riesling-rypäleelle sopii myös puolimakea tyyli. Testasimme saksalaisen rieslingin Rheinhessenistä.

Alexander Gysler Feldgeflüster Riesling Kabinett 2016 (15,98€)
Saksa, Rheinhessen
Tilausvalikoiman tuote (saatavilla joissakin myymälöissä 28.4.)

Miellyttävä vähäalkoholisempi riesling

Tausta

Rheinhessenissä sijaitseva Alexander Gysler valmistaa luomuviinejä biodynaamisesti. Talon viinien tyyli on persoonallinen ja puhdaspiirteinen.

Ihastuimme aiemmin Gyslerin pinot grisiin ja laadukkaalla linjalla jatkaa tämäkin riesling.

Kabinett-viinit tehdään täysin kypsistä rypäleistä, jolloin viineihin jää yleensä makeutta. Sokeria tässä viinissä onkin 30 grammaa litraa kohden, joten maku on hapokkuudesta huolimatta puolimakea. Kuivasta viinistä sokeria löytyisi alle 10 grammaa.

Makeuden vastapainoksi kepeyttä ja tyylikkyyttä viiniin tuo vähäisempi alkoholi, jota viinissä on vain 10,5 prosenttia.

Luonnehdinta

Tuoksu ei anna paljon, mutta maku on hienon hedelmäinen, hapokas ja puolimakea.

Riesling-petrolisuus nousee mausta selvästi.

Hedelmäisyydestä löytyy aprikoosia, omenaa ja sitruunamarmeladia. Makeus tuo hedelmäisyyteen hunajaisen kosketuksen ja kukkean yleisvaikutelman.

Herkullista hapokkuutta on riittävästi pitääkseen makeuden tasapainossa.

Jo muutaman vuoden ikään ehtinyt viini on kehittynyt kypsän hedelmäiseksi.

Ruoka ja viini

Testaamme viinit aina myös ruoan kanssa. Tällä kertaa halusimme kokeilla uskaliaasti vähän erikoisempaa yhdistelmää.

Puolimakea viini voi toimia jälkiruokaviininä, jos jälkiruoan makeus on maltillinen.

Kokeilimme tuorejuustolla täytettyjä pasteijoita. Paiston jälkeen pasteijat siveltiin makealla hieman kokoon keitetyllä liemellä, joka koostui sitruunan ja limen mehusta, hunajasta, riesling-valkoviinistä ja kanelista.

Viinin ja pasteijan yhdistelmä oli mielenkiintoinen ja varsin onnistunut kokeilu. Kokeilimme täytteeksi myös makeutettua appelsiinituorejuustoa, mutta maustamaton on paras. Makeuden tasapaino viinin kanssa löytyy pinnalle sivellyn liemen kautta. Muuta ei tarvita.

Jos kaipaat jotain perinteisempää ruokaparia, kokeile tätä rieslingiä chilimausteisen itämaisen ruoan kanssa.

Alexander Gysler Feldgeflüster Riesling Kabinett 2016 (15,98€), 3.5/5 tähteä


Tämän viinin kanssa nautittu pasteija, joka oli täytetty tuorejuustolla ja sivelty makealla liemellä, oli mielenkiintoinen ja onnistunut jälkiruokakokeilu.

Kuvat: Viinikartta.fi
Viini saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit