Ogier Châteauneuf-du-Pape L’Âme Biologique - klassikkoviini luomuna

Châteauneuf-du-Pape on suuri klassikkoviini Rhônesta. Ogierilta on juuri tullut myyntiin luomuversio uutta vuosikertaa 2020. Otimme tämän nuorekkaan viinin maistoon.

Ogier Châteauneuf-du-Pape L’Âme Biologique 2020 (32,99€)
Ranska, Rhône
Saatavilla vakiovalikoimassa

Châteauneuf-du-pape maistuu lampaan, riistan tai pataruokien kanssa

Tausta

Tätä kirjoittaessani on pääsiäinen ja nautin tätä viiniä juuri lampaanviulun kanssa. Châteauneuf-du-Pape on itselleni pääsiäisperinne samaan tapaan kuin amarone on jouluperinne. Tyypillisesti siis avaan "papin", kuten viinin lempinimi kuluu, juuri pääsiäisenä.

Punainen châteauneuf-du-pape on Etelä-Rhônen suuri viini. Sitä saa myös valkoisena, mutta punaviini on yleisempi. Se on helpommin lähestyttävä kuin moni muu merkittävä viini Ranskassa, helpompi kuin esimerkiksi Bordeaux.

Historiallisesti nimi tulee paavista, jonka keskiaikainen hallinto sijaitsi läheisessä Avignonissa. Paavin kesäasunto rakennettiin Châteauneuf-du-Papen kylään. Pullon kaulassa on kohokuviona paavin avaimet.

Châteauneuf-du-Pape on sekoiteviini useista rypälelajikkeista. Tästäkin viinistä löytyy tyypilliseen tapaan Grenache Noir, Syrah ja Mourvèdre. Sallittuja rypäleitä on kaikkiaan 18, jotkut jopa valkoisia.

2020 oli vuosikerta, jota ei piinannut pitkät hellejaksot. Viineistä tulikin tasapainoisia, puhtaan punahedelmäisiä ja raikkaampia. Näin nuoressa viinissä on vielä tiukempi tyyli, joten suosittelemme maistamaan viinin ruoan kanssa. Tai kellaroi viini muutamaksi vuodeksi, jolloin viini pehmenee nautiskeluviiniksi paremmin sopivaksi. Vanhemmista kehittyneistä viineistä saattaa maistaa tyylikkään nahkaisuuden.

Luonnehdinta

Rustiikin maanläheinen ja mansikkainen tuoksu.

Suutuntuma on täyteläinen ja voimakas.

Maku on hapokas, tumman hedelmäinen, karhuvatukkainen, vadelmainen ja karpaloinen. Siitä löytyy myös hieman kukkaisuutta, kuivattua luumua, savuisuutta ja yrttisyyttä, kuten rosmariinia.

Maku on pitkä, tanniineiltaan ryhdikäs ja hapot jäävät maistumaan pitkään.

Kokonaisuus on raikkaan hedelmäinen, mutta kuitenkin lämmin ja intensiivisen aromikas. Ogierin châteauneuf-du-papelle ruokasuositus on punainen liha eri muodoissaan, erityisesti riistan ja pataruokien maut. Viinin aromikkuus toimii todella hyvin myös pääsiäislampaan kanssa.

Ogier Châteauneuf-du-Pape L’Âme Biologique 2020 (32,99€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit