Pääsiäisen hyvä valkoviini: Alexander Gysler Grauburgunder

Pääsiäisen valkoviiniksi sopii ihastuttavan hedelmäinen ja runsas saksalainen grauburgunder-luomuviini.

Alexander Gysler Feldstärke Grauburgunder Trocken 2020 (14,99€)
Saksa, Rheinhessen
Tilattavissa Alkon verkkokaupasta

Grauburgunder on gastronominen viini

Tausta

Grauburgunder tunnetaan paremmin nimillä Pinot Gris tai Pinot Grigio. Italialaiset pinot grigiot ovat usein raikkaan hapokkaita edullisia käyttöviinejä niin seurusteluun kuin ruokapöytäänkin. Alsacesta taas tulee täyteläisempiä ja kypsyneempiä versioita.

Saksassa Pinot Grisista käytetään usein nimeä Grauburgunder tai Grauer Burgunder. Viinien melko täyteläinen maku voi vaihdella yksinkertaisen omenaisesta trooppisempaan hedelmäisyyteen. Itse pidän erityisesti hapokkaista ja monipuolisen hedelmäisistä grauburgundereista. Myös mausteisuutta saa olla.

Rheinhessenissä viinejä tuottava Alexander Gysler noudattaa viljelyssään täysin luonnonmukaista filosofiaa. Sertifioitu biodynaaminen viljely on tavallista luomua astetta pidemmällä. Luonnonmukaisuus jatkuu myös kellarin puolelle: säilöntäaineena toimivaa sulfiittia käytetään mahdollisimman vähän ja viiniä ei kirkasteta. Viini on myös vegaaninen.

Alueen maaperä on murenevaa mineraalipitoista hiekkakiveä ja paikallinen mikroilmasto mahdollistaa grauburgunderiin hyvän hapokkuuden. Viini käy luonnollisilla hiivoilla terästankissa ja kypsyy makua antavan hiivasakan kanssa.

Luonnehdinta

Tuoksussa on aprikoosia, sitruksisuutta ja mineraalisuutta.

Suutuntuma on rapean hapokas ja runsas.

Intensiivinen ja lähes hillomaisen tiivis hedelmäisyys antaa herkullisen kattauksen kivellisiä ja trooppisia hedelmiä sekä limettiä ja kypsää sitruksisuutta.

Maun viimeistelee vivahteita tuova mausteisuus sekä maaperästä nouseva mineraalisuus.

Hedelmäisyyttä testatakseni puraisin kokeeksi appelsiinilohkoa ja maistoin viiniä päälle. Aivan mielettömän hieno yhdistelmä.

Puhdaspiirteinen ja aromikas Alexander Gysler Grauburgunder on gastronominen viini, joka toimii erityisen hyvin, kun suolaiseen ruokaan liittää hedelmäisiä appelsiinin, mangon, persikan tai sitruunan makuja.

Alexander Gysler Feldstärke Grauburgunder Trocken 2020 (14,99€), 4/5 tähteä


Veriappelsiinirisotto (tai sitruunarisotto) toimii pääsiäispöydän alkuruokana tai pääruoan lisukkeena. Herkullisen hedelmäinen grauburgunder on risotolle täydellinen pari. Reseptin löydät täältä: veriappelsiinirisotto

Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit