Tiedätkö mikä viini on barbaresco?

Barbaresco on keskeinen, mutta vähemmälle huomiolle jäänyt Piemonten punaviini. Lue tästä lisää, mitä voit barbarescolta odottaa.

Torlasco Barbaresco
Tallink: 19,90€

Barabaresco on nebbiolo ja tulee Piemontesta

Piemonte

Luoteis-Italiassa Alppien läheisyydessä sijaitseva Piemonte on Suomessa jäänyt Koillis-Italian Veneton varjoon. Usein sanotaan, että Veneton jäännössokeriset eli hieman makeat punaviinit maistuvat suomalaisille paremmin kuin kuivemmat ja tanniiniset Piemonten punaviinit. Kun Venetosta maistellaan amaroneja ja ripassoja, Piemontesta lasiin kaadetaan barberaa ja baroloa.

Vaikka amaronejakin arvostetaan, kansainvälisesti Piemonten laatuviinit ovat kovempi juttu. Barbera (rypäleen nimi) on alueen edullinen ja suosittu perusviini, jolta voi odottaa tyylikkäitäkin vivahteita. Makua voisi verrata syrahiin ja osin pinot noiriinkin.

Piemonten kuuluisimmat punaviinit tehdään Nebbiolo-rypäleestä. Näitä ovat Alban kaupungin lähettyvillä tuotetut barolo ja barbaresco. Viinien ero ei ole suuren suuri, mutta maineessa eroa on. Kun baroloa kutsutaan nimellä King of wines, harvinaisempaa barbarescoa tuskin muistetaan mainita.

Alkon hinnoissakaan suurta eroa ei ole, joskin barbarescoja voi saada hieman halvemmalla. Alkosta löytyy kymmeniä baroloja ja noin parikymmentä barbarescoa.

Katso Alkossa myynnissä olevat barbarescot tästä

Nebbiolo

Alppien juurella sijaitsevissa laaksoissa syntyvä sumu on antanut nimen Nebbiolo-rypäleelle (nebbia = sumu). Toisen selityksen mukaan nimi tulee rypäleen pintaan kehittyvästä sumumaisesta pinnasta. Viileämmän ilmaston vuoksi rypäleitä viljellään aurinkoisilla etelärinteillä.

Nebbiolo on tunnettu ärhäköistä tanniineistaan ja vaatii siksi pitkää kypsytystä. Viinit ovat myös pitkäikäisiä, eikä vuosikymmenten kypsytyskään ole barolojen kohdalla harvinaista. Nykytyylin barolot ovat nautittavassa kunnossa 10-20 vuoden iässä. Barbarescot kypsyvät yleensä nopeammin.

Nebbiolo-viinit ovat väriltään samalla tavalla ohuita kuin pinot noir. Väri ei kerro mitään mausta, joka on hapokas, tanniininen ja vahvan aromikas. Vivahteista voi löytyä kukkaisuutta, kuten ruusua, sekä karpaloa, kirsikkaa, lakritsia, nahkaa ja yrttisyyttä. Viinin väri muuttuu tiilenpunaiseksi ja maanläheiset aromit lisääntyvät, kun viinille kertyy ikää.

Barbaresco

Vaikka barbaresco ja barolo ovat hyvin samantapaisia, muutamia syitä ostaa juuri barbaresco on löydettävissä.

Pienetkin olosuhde-erot muuttavat nebbiolojen makua. Kaikki barbarescot tuotetaan hyvin samantapaisissa ympäristöissä, joten barbarescon kohdalla tietää paremmin, mitä pullossa on. Baroloissa on isommat erot.

Barbarescoissa on nebbiolojen tapaan paljon tanniineja, mutta ne ovat pehmeämmät ja vähemmän hyökkäävät. Barbarescot ovatkin juotavissa nuorempana.

Myös maineeseen liittyvä hinnan muodostus on barbarescoissa maltillisempi, joten niitä voi löytyä varsin kohtuullisella hinnalla. Esimerkiksi maistamamme Torlasco Barbaresco on Tallinkilla myynnissä alle 20 eurolla.

Muuten barbaresco on nebbiolojen tapaan värisävyltään ohut, mutta hyvärakenteinen ja aromeiltaan erinomainen.

Barbaresco ja ruoka

Barbaresco on hapokas ja tanniininen viini, minkä vastapainoksi sopii runsas ja rasvainen liharuoka, esimerkiksi milanolainen osso buco, joka on eittämättä on yksi parhaita liharuokia. Tällä kertaa myös sahramirisotto onnistui yli odotusten.

Muita barbarescolle sopivia ruokia ovat paistettu ankanrinta, monet riistaruoat, sienet ja stroganoff.

Osso buco syntyy naudanpotkista, joita kypsennetään pitkään tomaattikastikkeessa. Kastike muuttuu padassa sakeaksi ja hienon tummaksi. Jos minulla olisi bistro, tarjoaisin tätä ruokaa siellä.

Useimmiten Piemontesta tulee maistettua joko barberaa tai baroloa, mutta onneksi valitsin tällä kertaa barbarescon. Kaivoinkin tarkoituksella varastosta barbarescon tähän hetkeen. Vuoden 2013 viini oli minun makuuni parhaassa iässä ja yllättävän kypsyneen oloinen. Barbaresco ei tarvitsekaan yhtä pitkää kypsytystä kuin barolo.

Torlascon sävy on tiilenpunainen, mikä on tyypillistä barbarescoille.

2013 oli viileämpi vuosi, joten barbarescoon kehittyi hyvä hapokkuus. Se tekee myös tästä viinistä herkullisen ja gastronomisen.

Hedelmäisyys on kirsikkaista ja kuivatun hedelmäistä.

Melko täyteläinen maku on myös nahkainen ja hienolla tavalla maanläheinen.

Tanniinit ovat napakat, mutta loistavasti integroituneet ja silkkiset.

Torlasco Barbaresco ja osso buco toimivat yhdessä yli odotusten. En voi muuta kuin suositella. Jos et pääse laivalle noutamaan Torlascoa, Alkon barbarescot löydät tältä listalta.

Osso buco ja sahramirisotto. Kuvassa näkyvä värisävy on tyypillinen barbarescolle.

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit