Leyda Reserva Riesling - vahva uutuus Chilestä

Suomessakin hyvin arvostettu chileläinen Leydan viinitalo toi vihdoin rieslingin Alkon valikoimaan. Ensimmäisenä herää kysymys, miksei tätä tehty jo vuosia aiemmin?

Leyda Reserva Riesling 2019 (12,98€)
Chile, San Antonio, Leyda Valley

Leydalta erinomainen riesling-uutuus

Tausta

Chileäinen Leyda on kokeillut myydä Suomessa kymmenkuntaa viiniä, joista Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc ja Leyda Las Brisas Pinot Noir ovat niitä varsinaisia työhevosia. Molemmat ovat olleet valikoimassa ainakin 10 vuotta ja kuuluvat monien erinomaisten arvosteluiden lisäksi myös minun suosikkeihini.

Suomessa on kuitenkin tykästytty nimenomaan rieslingiin, joten samalla laatuun panostavalla konseptilla tehty Leydan Riesling ei tullut minulle yllätyksenä. Sen sijaan pieni yllätys piilee siinä, että riesling nähtiin vasta nyt. Mutta hyvä näinkin, sillä viinihän on tuttuun tyyliin loistava ja vieläpä edullinen.

Katso Leydan myynnissä olevat viinit tästä

Riesling sopii Leydan portfolioon täydellisesti, sillä Leydan laakso sopii ilmastollisesti myös rieslingin kasvatukseen. Humboldtin merivirta tuo etelästä vesimassaa, jonka tuoma viileys tunkeutuu myös Leydan laaksoon, joka sijaitsee kalastajakaupunki San Antonion lähettyvillä aivan Tyynen valtameren rannikolla. Matkaa pääkaupunki Santiagoon tulee reilut sata kilometriä.

Riesling tehdään El Granito -tarhalla vain neljän kilometrin päässä merestä. Tarhan maaperässä on graniittia, jonka voi maistaa myös viinin mineraalisessa rakenteessa.

Luonnehdinta

Tuoksussa on aprikoosia ja persikkaa. Nämä hedelmäaromit toistuvat myös maussa. Hedelmäisyydessä on paljon yhteistä Galician valkoviinin Albariñon kanssa.

Maun hedelmäisyys on vahvaa ja nuorekkaalla tavalla kirpeää kuin hieman raaka aprikoosi.

Nostattavaa tunnelmaa luo hento kukkaisuus.

Mineraalisuutta viinissä on selvästi, joka yhdessä limettisyyden ja sitrushedelmän kuoren valkoiseen osaan viittaavan kevyen kitkeryyden kanssa saa aikaan mielenkiintoisen kitkeränsuolaisen ja hapokkaan makuvivahteen.

Nuorekkaassa ja tasapainoisessa maussa on vahvaa hedelmäisyyttä, mineraalisuutta ja kirpeän raikasta hapokkuutta. Yllättävän moniulotteinen kokonaisuus tähän hintaan. Tässä todella on rahalle vastinetta. Suosittelemme monipuolisesti kesän vaalealihaisille kaloille, salaateille ja kanallekin. Viini kannattaa pitää mielessä myös tulevaa rapukautta ajatellen.

Leyda Reserva Riesling 2019 (12,98€), 4/5 tähteä


Leyda Reserva Riesling on varma kesävalkkari. Viini on tilausvalikoiman tuote, joten saat sen varmimmin verkkokaupasta tilaamalla.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit