Band Of Roses Rosé ja tonnikalapihvi

Amerikkalainen Band of Roses Rosé on mielenkiintoinen uutuus Alkossa, sillä se on tehty Pinot Gris -valkoviinirypäleestä. Tyyliä kutsutaan nimellä "Ramato".

Band Of Roses Rosé 2018 (17,90€)
Yhdysvallat, Washington State
Viinin on valmistanut tunnettu viinintekijä Charles Smith

Tonnikalapihvi

Tuoreesta tonnikalasta leikattu pihvi on mahtavaa kesäruokaa. Se valmistuu parilassa, joka antaa pihville hienot raidat. Tonnikalapihvin paksuus saa olla kahdesta kolmeen senttimetriä.

Tonnikalapihvin valmistus:
  • Ripottele pihveille suolaa ja pippuria sekä sivele pinta oliiviöljyllä ennen paistoa.
  • Kuumenna parila todella kuumaksi ja nosta pihvit paistumaan.
  • Käännä noin 2 minuutin kohdalla ja pidä pihvit parilassa vielä toiset 2 minuuttia. Yhteensä siis neljä minuuttia. Tällöin pihvi jää vielä punertavaksi sisältä. Jos haluat oikein raakaa, paistoaika on puolitoista minuuttia per puoli. Vastaavasti täysin kypsää kala on, kun paistetaan kolme minuuttia per puoli. Huomioi myös pihvin paksuus, joka vaikuttaa kypsymisaikaan. 2 senttimetrin pihvillä mainittua paistoaikaa kannattaa hieman lyhentää.
  • Kun kala on kypsynyt, purista kalan päälle vielä sitruunanmehua ja sivele pintaan lisää oliiviöljyä.
  • Nauti tonnikalapihvi salaatin ja viinin kanssa.
Tonnikalapihvin itseoikeutettu kumppani on kunnon roseeviini, kuiva, mutta aromikas.

Ramato-tyylinen roseeviini

Band Of Roses Rosé on "ramato", joskaan en ole varma siitä, haluaako tuottaja käyttää kyseistä nimitystä. Ramato on alunperin italialainen viini Friuli-Venezia Giuliasta, jossa Pinot Grigiosta tehtyä roseeviiniä kutsutaan nimellä "ramato".

Mutta mitä ihmettä, Pinot Grigio, joka on siis sama rypäle kuin Pinot Gris, on tunnettu kepeinä italialaisina valkoviineinä. Miten siitä saadaan roseeviiniä?

Pinot Grisistä tehdään enimmäkseen valkoviiniä, mutta rypälelajikkeen väri ei olekaan vaalea, vaan enemmänkin violetti tai sinisenharmaa. Ramato on kuorikontaktiviini samaan tapaan kuin oranssiviini. Kun rypäleet murskataan, kuorista annetaan liueta väriaineita ja aromeja, jolloin lopputulos on pinkin ja kuparin sävyistä roseeviiniä.

Band Of Roses on täysin kuiva ja sopivan hapokas ramato-viini.

Maussa on vadelmaista punamarjaisuutta sekä hieman karpaloa, persikkaa, sitruksisuutta ja passionhedelmää.

Aromaattisuus on kukkaista, mausteista ja yrttistä kevyesti mineraalisella vireellä.

Viini on tavallaan pirteä ja kesäisen kepeä, mutta myös aromikas ja jälkimaku on pitkä.

Band Of Roses Roséessa on erinomainen tasapaino. Maku on kesäisen miellyttävä, mutta myös riittävän ryhdikäs toimiakseen ruokaviininä. Tonnikalapihvi ja salaatit saavat siitä upean kumppanin, mutta se sopisi myös keitetyille ravuille valkoviinin sijaan.

Band Of Roses Rosé 2018 (17,90€), 4/5 tähteä


Tonnikalapihvin, tomaattisalaatin ja roseeviinin yhdistelmä on upea. Kuvan salaatin ainekset ovat yksinkertaiset: tomaattia (punaisia ja keltaisia), nippusipulia, persiljaa ja basilikaa sekä kastiketta valkoviinietikasta, oliiviöljystä, suolasta ja sokerista. Anna pilkotun sipulin ja persiljan marinoitua kastikkeessa ennen kuin kokoat salaatin. Käytä kokonaisia basilikan lehtiä koristeluun ja makua tuomaan.


Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit