Gassier Coteaux d'Aix-en-Provence - kuiva roseeviini Provencesta

Kesään kuuluu raikas roseeviini. Tyylikkäitä ja hyvin kesäisille ruuille sopivia roseeviinejä tulee eteläisestä Ranskasta, Provencesta.


Klassinen Provencen roseeviini

Tausta

Välimerta seurailevassa Provencessa tuotetaan eniten roseeviiniä ja alueen viinien maine on kiirinyt kaikkialle maailmaan. Ohut punertava värisävy sekä kuiva ja kepeän raikas maku ovat tyypillisiä Provencen roseeviinin piirteitä. Tyyli on enemmänkin elegantti kuin päällekäyvän hedelmäinen.

Tämä luomuviini tulee Coteaux d'Aix-en-Provencen ala-alueelta, joka on Provencen toiseksi suurin tuotantoalue. Viinin rypäleblendi on alueelle tyypillinen Grenache (50%), Syrah (30%) ja Cinsault (20%).

Luonnehdinta

Viinin tuoksu on hennon hedelmäinen.

Maku on kuiva ja hapoiltaan pehmeä. Hedelmäisyys tuntuu aluksi ohuelta, joten kokonaisuus tuntuu kevyeltä.

Tässä vaiheessa happoja kaipaisi lisää, mutta on hyvä ymmärtää, että kyse on alueen tyylistä. Aromeja joutuu hieman etsiskelemään, mutta toisaalta näin viinistä löytyy myös kiinnostavia elegantimpia makuvivahteita, kun jokin pääaromi tai hapokkuus ei ole liian jyräävää.

Maistellessa viini tuntuu ensin kuivalta, mutta alkaa pikkuhiljaa muuttua mehukkaammaksi. Mausta voi löytää mansikkaa, vadelmaa ja avautuvaa sitruksisuutta. Taustalla häivähtelee myös vesimelonia ja persikkaa.

Jälkimaku on mausteinen ja etenkin Välimeren yrttinen.

Gassier Coteaux d'Aix-en-Provence on taattua Provencen roseeviinityyliä. Elegantti ja kepeän raikas maku on kesäinen ja toimii täydellisesti erityisesti raikkaiden salaattien seurassa.

Gassier Coteaux d'Aix-en-Provence Organic 2019 (13,99€), 3,5/5 tähteä


Roseeviiniä kannattaa ajatella myös ruokaviininä. Kuiva, mausteinen ja yrttisen aromikas roseeviini sopii monipuolisesti ruokapöydän yleisviiniksi ja sietää myös ruuan mausteisia makuja, kuten maustettua kanaa. Parhaimmillaan roseeviini on, kun aterialla on myös esimerkiksi grillattuja kasviksia tai kesäisiä salaatteja.


Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit