Juhannus 2020 ja kesän uudet ruoka-viiniparit

Uudet perunat, savukala ja mansikkakakku kuuluvat vastaansanomattomasti juhannukseen. Myös meillä. Mutta miksei myös vihreä gazpacho, paistetut muikut ja nyhtöpossuburgerit? Halusimmekin kokeilla uusia kesäisiä ruoka-viinipareja, joita emme ole aiemmin testanneet.

Juhannukseen testatut huippuviinit:
Huom! Alkon verkkokaupan juhannustilaukset 11.6. mennessä.
Francois Mikulski Crémant de Bourgogne Brut (30,02€)
Ranska, Bourgogne
Elgin Vintners Chardonnay (19,99€)
Etelä-Afrikka, Elgin
Susana Balbo Signature Rosé 2018 (18,90€)
Argentiina, Mendoza, Uco Valley
Moss Wood Cabernet Sauvignon 2016 (76,80€)
Länsi-Australia, Margaret River


Francois Mikulski Crémant de Bourgogne Brut on upea esimerkki siitä, miten crémant-viinien laatu on alkanut kilpailla samppanjan kanssa.

Vihreä gazpacho ja ranskalainen huippukuohari

Kylmänä syötävä gazpacho-kasviskeitto on mahtava aloitus kesäisen aurinkoiselle aterialle. Yrttinen ja raikas keitto herättää ruokahalut hyvin ja jättää vatsaan tilaa myös vähän tuhdimmalle aterialle. Keittoa voi maustaa oman maun ja fiiliksen mukaan. Täyteläisyyttä siihen saa esimerkiksi avokadolla ja lämpöä tiukalla chilillä. Joka tapauksessa gazpacho-keitto vaatii kaverikseen raikkaan ja selkeäpiirteisen viinin.

Francois Mikulskin Crémant de Bourgogne Brut on juuri sellainen viini. Tämä huippulaatuinen kuohuviini on erittäin moniulotteinen ja sopii omalla yrttisyydellään gazpachon kylkeen kuin nenä päähän täydentämään kokonaisuutta. Viinin paahteisuus tuo mieleen samppanjat, mutta maku on huomattavasti hedelmäisempi ja raikkaampi. Keiton kanssa raikkaat omenan aromit vain korostuvat tuoden mukaan hieman hedelmäisen makeaa pyöreyttä.

Mikulski tuottaa viininsä erittäin arvostetulla Meursaultin alueella, missä tyypillisimmin keskitytään kuohuamattomien valkoviinien tuotantoon. Mikulskin kuohuvan reseptiin kuuluu hieman epätyypillisempiä rypäleitä, mikä tekeekin siitä yllättävän ja erittäin mielenkiintoisen. Vaikka pullohinta onkin normaalia kuohuviiniä kovempi, on viini ehdottomasti joka pennin arvoinen. Gazpachon lisäksi viinillä on potentiaalia myös muiden kesäruokien kumppaniksi.

Katso tästä muut Bourgognen crémant-kuohuviinit >

Francois Mikulski Crémant de Bourgogne Brut (4/5 tähteä):


Resepti: Kurkku-gazpacho

Ainekset:
  • 1 kurkku
  • 1 vihreä paprika
  • 2 valkosipulinkynttä
  • Avokado
  • Ruohosipulia
  • 1 dl tuoretta minttua
  • Halutessasi myös tuoretta korianteria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunanmehua
  • Ripaus suolaa
  • Ripaus pippuria
  • Halutessasi lisää chiliä
Tee näin::
  • Soseuta vihannekset ja yrtit tehosekoittimessa.
  • Lisää öljy, etikka, suola ja pippuri. Sekoita, maista ja lisää mausteita tarvittaessa lisää.


Tyylikäs Elgin Vintners Chardonnay 2018 on runsas, mutta silti raikas chardonnay Etelä-Afrikasta.

Paistetut muikut ja Etelä-Afrikan chardonnay

Paistetut muikut ovat ikonista toriruokaa, mutta rapeat muikut pyöräyttää helposti myös kotona. Homma kannattaa kuitenkin hoitaa mahdollisuuksien mukaan ulkona, ettei rasvankäry pinty keittiöön päiväkausiksi. Autenttisimmillaan muikut ovatkin suoraan pikimustalta muurikkapannulta.

Reippaassa voissa paistettujen muikkujen kanssa kannattaa tarjota jotain tarpeeksi hapokasta lisuketta, esimerkiksi appelsiini-fenkolisalaattia. Kirpeä ja mehukas salaatti leikkaa muikkujen rasvaa hyvin ja tasapainottaa aterian kesäisen raikkaaksi.

Näin monipuolinen makupaletti vaatii viiniltäkin paljon. Onneksi eteläafrikkalainen Elgin Vintners Chardonnay ei ole mikä tahansa viini. Tämä voimakas valkkari on tasapainoinen kaikilla osa-alueilla. Tammen tuomat voin aromit sopivat muikkujen kanssa erinomaisesti ja raikas sitruksinen hedelmäisyys taas toimii yksiin appelsiinin kanssa. Tämä mukavan hapokas, mausteinen ja ryhdikäs viini kestää ruokaa hyvin. Erinomainen Elgin Vintners Chardonnay on hintaansa laadukkaampi, joten pullo kannattaa ehdottomasti ottaa testiin kesän aikana.

Katso tästä muut Etelä-Afrikan chardonnay-viinit >

Elgin Vintners Chardonnay (4/5 tähteä):


Resepti: paistetut muikut

Ainekset:
  • Perattuja muikkuja
  • Ruisjauhoja
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Voita
  • Öljyä
Tee näin::
  • Mausta jauhot suolalla ja pippurilla ja levitä jauhot lautaselle.
  • Pyörittele muikut jauhoissa.
  • Paista muikut voi-öljyseoksessa rapeiksi.


Resepti: appelsiini-fenkolisalaatti

Ainekset:
  • 3-4 appelsiinia
  • 1 fenkoli
  • 1 punasipuli
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 timjamin oksan lehdet
  • 2 tl hunajaa
  • suolaa
  • pippuria
Tee näin::
  • Purista yhden appelsiinin mehu.
  • Kuori ja leikkaa muut appelsiinit viipaleiksi. Säästä myös irronnut mehu.
  • Suikaloi punasipuli.
  • Suikaloi fenkoli.
  • Sekoita appelsiinin mehu, oliiviöljy, valkoviinietikka, timjami, hunaja, suola ja pippuri kastikkeeksi.
  • Lisää sipuli kastikkeeseen maustumaan.
  • Lisää jonkin ajan päästä myös fenkoli kastikkeeseen maustumaan.
  • Kokoa ainekset salaatiksi.
  • Voit halutessasi valella jäljelle jäänyttä kastiketta salaatin päälle.
  • Koristele persiljan lehdillä ennen tarjoilua


Paistettuja muikkuja


Appelsiini-fenkolisalaatti

Susana Balbo Signature Rosé 2018 on erinomainen argentiinalainen roseeviini Malbecista ja Pinot Noirista.

Nyhtöpossuburgeri ja Argentiinan paras rosé

Jossain vaiheessa kesää alkaa kuitenkin kaivata kunnon burgeria. Perinteisen burger-pihvin lisäksi kannattaa kokeilla mehukkaalla barbeque-kastikkeella maustettua nyhtöpossua ja koostaa burgeri sen ympärille. Mehukas liha ja mieleiset lisukkeet laadukkaan sämpylän välissä laittavat makuhermot kehräämään.

Koska burgeri on kesäpöydän ehdoton tähti, vaatii se kaverikseen jotain erityistä. Tuhtien punkkujen sijaan kesäpurilaisen kanssa kannattaa kokeilla laadukasta rosé-viiniä. Burgerin kaveriksi sopii etenkin uuden maailman rosé, sillä niissä on usein voimakkaampi ja hedelmäisempi tyyli kuin monissa eurooppalaisissa sukulaisissaan.

Susana Balbo on ollut aikanaan Argentiinan ensimmäinen naisviinintekijä ja tätä nykyä häntä pidetään maan arvostetuimpana tuottajana. Susanan nimikko-rosé on hyvä esimerkki hänen taidoistaan. Hapokkaan raikas viini on ilahduttavan hedelmäinen ja hienostunut, mutta silti “suurempi” kuin tyypilliset perusroseet. Viinin punamarjainen maku sopii hienosti barbeque-possulle. Viinistä löytyy myös tarpeeksi raikkaita happoja ja greippinen ydin, jotta se leikkaa rasvaista purilaista sopivasti. Viini on kuin hienostuneempi versio burgerin parhaasta kaverista kirsikkakolasta.

Maan parhaan viinintekijän tuotosten voisi olettaa olevan hintavia, mutta Susanan tapauksessa luulo on väärä! Susana Balbo Signature Rosé irtoaa Alkosta alle 19 euron, mikä on tälle viinille lähes tarjous.

Katso tästä muut Etelä-Amerikan roseeviinit >

Susana Balbo Signature Rosé 2018 (4/5 tähteä):


Resepti: nyhtöpossuburgerit

Ainekset:
  • Briossisämpylä
  • Mieto chilikastike
  • Salaatinlehti
  • BBQ-maustettua nyhtöpossua
  • Tomaattisalsaa (tomaatti, punasipuli, limetti, punainen chilipalko, korianteri)
  • Karamellisoitua sipulia
  • suolakurkkua
  • Majoneesia
Tee näin::
  • Paahda sämpylät ja kokoa hampurilainen pohjasta kanteen samassa järjestyksessä kuin ainekset on lueteltu.


Burgerin lisukkeena Airfryerissä tehtyjä ranskalaisia ja friteerattuja halloumitikkuja.

Tuhtiakin tuhdimpi Moss Wood Cabernet Sauvignon Australiasta

Jos kesällä haluaa nauttia tuhtia punaviiniä, on australialainen Moss Wood Cabernet Sauvignon varmasti yksi kesän kohokohtia. Moss Wood on erityislaatuinen viini, eikä pelkästään poskettoman hintansa vuoksi.

Viini on tiheä kuin helteinen kesäpäivä ja sen täyteläisyys tuo mieleen jopa portviinin. Tämä suurten adjektiivien viini on yllättävän tasapainoinen ja kehittynyt ollakseen tuhtiakin tuhdimpi punaviini.

Suuren viinin ruokapari löytyy ehdottomasti grillistä. Mitä isompi pihvi, sen parempi. Grillin tuottamat hiilen aromit sopivat hienosti tämän viinin profiiliin. Viini sopii myös nautiskeluun, jos haluaa kokeilla jotain äärimmäistä. Kannattaa kuitenkin varautua venyttämään kukkaron nyörejä äärimmäisyyksiin, sillä viinin hinta on samaa suuruusluokkaa viinin täyteläisyyden kanssa.

Katso tästä muut Australian Cabernet Sauvignon -viinit >

Moss Wood Cabernet Sauvignon (5/5 tähteä):


Huippulaadukas Moss Wood Cabernet Sauvignon tulee Länsi-Australiasta Margaret Riverin viinialueelta. Se on alueensa arvostetuimpia viinejä. Tämän hintaluokan viinissä ei odottaisi kierrekorkkia.

Katso tästä kaikki juhannukset viinivinkit >

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit