Roseeriesling on tämän kesän hitti - That's Neiss Pink Riesling

Roseeriesling vai rieslingrosee? Roseeviini vai onko se edes viini? Tämän kesän hittijuoma herätti paljon kysymyksiä ja ensierä myytiin heti kättelyssä.

That's Neiss Pink Riesling (13,89€)
Saksa, Pfalz

Roseeriesling ei teknisesti ole viini

Tausta

Jo myyntimenestykseksi noussut suomalaisen viiniyhtiön Winestaten roseeriesling on ollut tämän kevään yllätystuote. Sitä kehitettiin salassa ja tarinan mukaan tuote syntyi ikään kuin vahingossa, kun Winestaten toimitusjohtaja, Master Of Wine Tuomas Meriluoto maisteli viime vuonna Pfalzissa viinejä, jolloin punaviini ja valkoviini sattuivat epähuomiossa sekoittumaan lasissa. Ja uudenlainen roseeviini oli syntynyt.

Tuote vaati kuitenkin paljon kehitystyötä ja kumppaneiksi valikoitui saksalainen Neiss sekä Torresin Chilen yhtiö. Koska EU:ssa lainsäädäntö viineille on tiukkaa, punaviiniä ja valkoviiniä ei noin vain saa sekoittaa. Sitä kuitenkin tehdään täysin sallitusti roseesamppanjan valmistuksessa. Mutta tavallista roseeviiniä ei niin saa tehdä.

Sama sääntö ei kuitenkaan koske uuden maailman viinimaita, joten Torresin roseeriesling saanee olla ihan oikea roseeviini. Jo pari vuotta sitten Winestate maahantoi kehutun Mud House Sauvignon Blanc Roséen, roseeviinin, josta mekin kirjoitimme arvion. Se on Sauvignon Blancin ja Pinot Noirin sekoitus, joten siitä ei ole pitkä matka Rieslingin ja Pinot Noirin sekoitukseen.

Oma erikoisuutensa on vielä Pink Rieslingiin lisätty vesi, jota on 0,01% tuotteesta. Kysyin Winestatelta, mitä ihmettä tämä tarkoittaa. He vastasivat, että lakiteknisistä syistä valmiiseen viiniin joudutaan ennen pullottamista lisäämään vettä, käytännössä yksi tippa tankilliseen viiniä, jotta tuotteen valmistaminen olisi sallittua Saksan lakien mukaisesti. Vedellä ei kuitenkaan ole vaikutusta tuotteen makuun tai alkoholipitoisuuteen.

Alkossa tuote luokitellaan hedelmä- ja aromatisoiduksi viiniksi. Enimmäkseen se on kuitenkin riesling-viini, koska pinot noir -viinin osuus on vain 3%. No, annetaan maun ratkaista.

Luonnehdinta

Pink Riesling näyttää normaalilta roseeviiniltä.

Tuoksussa on mukavasti hedelmäaromeja persikasta, aprikoosista ja mansikasta.

Suutuntuma on hapokkuudeltaan sitruksisen pirteä, jota kohtuullinen määrä jäännössokeria pehmentää juuri sopivasti.

Melko kuiva maku on reilun hedelmäinen. Riesling ei tule niin selvästi läpi kuin Mud Housen aiemmin mainitussa Sauvignon Blanc -roseessa. Odotin kuitenkin sitä ja olin siinä mielessä vähän pettynyt.

Tai sitten en osannut maistaa. Koska viini on enimmäkseen valkoviiniä ja väriltään rosee, on makua tosi vaikea luonnehtia. Aivot helposti harhautuvat tulkitsemaan punertavan viinin makuaistimukset punaisiksi. Rieslingin osuus on kuitenkin suuri, joten riesling-valkoviinin pirteä hapokkuus, mineraalinen ydin ja makua nostattava kesäinen kukkaketo ovat kyllä maussa läsnä.

Pinot Noir on sinällään hienon aromikas rypäle ja se tuo kokonaisuuteen mausteisia ja punamarjaisia sävyjä. En silti osaa päättää, hallitseeko makua valkoviini vai punaviini. Pink Riesling onkin siinä mielessä hyvin tasapainossa.

Pink Riesling on taiten tehty viinituote, joka hurmaa pehmeällä hedelmällisyydellään ja kesäisellä raikkaudellaan. Se ei kuitenkaan mielestäni eroa tarpeeksi tavallisista roseeviineistä. Se ei periaatteessa haittaa, koska rennosta ja kesäterassien seurustelujuomasta tässä onkin kyse. Suosittelemme kokeilemaan.

That's Neiss Pink Riesling (13,89€), 3.5/5 tähteä


Pink Riesling on sekoitus vedestä, riesling-viinistä (97%) ja pinot noir-viinistä (3%)


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit