Matua Organic Sauvignon Blanc on malliesimerkki Uuden-Seelannin tyylistä

Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc on arvostettu viini, jonka tunnetuimmat ja helposti tunnistettavat versiot tulevat Marlboroughista. Matua Sauvignon Blanc on malliesimerkki tästä tyylistä.

Matua Organic Sauvignon Blanc 2019 (14,98€)
Uusi-Seelanti, Marlborough

Marlboroughin Sauvignon Blanc on hapokas, herukkainen ja vihreä

Tausta

Sauvignon Blancin merkitystä Uuden-Seelannin viinintuotannolle ei voi väheksyä. Se on maan tärkein rypäle ja monta kertaa maailman parhaiksi valitut Sauvignon Blancit tulevat juuri Uudesta-Seelannista. Maan tunnetuin viinialue on Marlborough, jota ei, erikoista kyllä, noteerattu alunperin viininviljelyyn sopivaksi ollenkaan.

Joskus sanotaan, että maan eteläsaaren pohjoisosassa sijaitsevan Marlboroughin yltiöaromaattisuus ja hedelmävetoisuus olisi jotenkin tylsää tai vähemmän eleganttia verrattuna esimerkiksi ranskalaisiin Loiren Sauvignon Blanceihin. Itse en ole tyyliin kyllästynyt ja haluan silloin tällöin lasillisen sitä aitoa uusiseelantilaista SB:tä.

Alueen viinien hapokkuus on voimakasta, minkä mahdollistaa Marlboroughin viileät yöt. Tällöin viiniin kehittyy raikas ja pirteä suutuntuma. Päivät ovat kuitenkin lämpimiä, jolloin eksoottinen hedelmäisyys ottaa valtaa. Kokonaisuutena yhdistelmä on tasapainoinen. Alueen viineissä on lisäksi voimakastakin mustaherukanlehteä tuoksussa ja herukkaisia marja-aromeja maussa.

Alkon kuvauksessa tätä viiniä on kuvailtu myös tomaatinlehtiseksi. Se on vaikea sana, koska tomaatteja kyllä syödään, mutta lehdistä tulee ensimmäisenä mieleen niiden myrkyllisyys. Termillä kuitenkin viitataan vihreään, vegetaaliseen ja yrttiseen aromaattisuuteen, jonka alkuperä mahdollisesti on tomaatinlehtien tuoksussa. He, jotka kasvattavat tomaattinsa itse, varmaankin tietävät mistä tuoksusta on kyse.

Luonnehdinta

Viinin väri on hieman vihreään kallellaan, mikä vahvistaa vihreitä ajatuksia viinistä.

Tuoksusta on erotettavissa mustaherukanlehteä, vihreää karviaista ja sateista puutarhaa.

Suutuntuma on erittäin hapokas ja maku kuiva, hedelmäinen sekä aromaattinen.

Hedelmäisyys on moniulotteista, muun muassa kypsää sitrusta, vihreää melonia, limeä, vihreää omenaa ja herukoita. Herukkaisuus maistuu pitkään.

Maussa on myös merellisen mineraalisia vivahteita sekä korostunutta yrttisyyttä.

Matua Organic Sauvignon Blanc on kesäisen raikas pakkaus Marlboroughille tyypillisiä aromeja. Vuohenjuusto ja sauvignon blanc on klassinen yhdistelmä, joten esimerkiksi hedelmäinen vuohenjuustosalaatti saa tästä viinistä kumppanin. Myös keitetyt ravut ja voissa paistetut kesäkalat ovat viinille sopivia ruokia.

Matua Organic Sauvignon Blanc 2019 (14,98€), 4/5 tähteä


Matua Organic Sauvignon Blanc tarjoaa loistavan esimerkin Marlboroughin Sauvignon Blanceista.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit