Tyylikäs Giant Steps Yarra Valley Chardonnay

Tammitettu chardonnay on parhaimmillaan monipuolinen ruokaviini ja upea nautiskeluhetkien viini. Maistoimme hienostuneen ja tammitetun australialaisen chardonnayn, jossa laatu maistuu.

Giant Steps Chardonnay 2017 (24,98€)
Kaakkois-Australia, Victoria, Yarra Valley

Todella tyylikäs Yarra Valleyn chardonnay

Tausta

Ylitammitetut ja raskaat chardonnay-viinit tuntuvat jääneen historian hämärään. Nykyään suositaan toisenlaista tyyliä. Viini saa kyllä kypsyä tammessa ja tämäkin viini on nähnyt ranskalaista tammipuuta useamman kuukauden ajan. Silti lopputulos on pirteä.

Kypsytykseen käytetystä tammesta vain 10% oli uusia tynnyreitä, jotta makuun ei liukenisi liikaa tammea. Samalla tavalla käsityö, hellävarainen suodatus ja lämpötilakontrolloitu valmistusprosessi antavat tälle viinille aidon ja raikkaan maun. Tammen merkitys piilee siinä, että se syventää tyylikkäästi makua ja tuo kokonaisuuteen monipuolisuutta ja kompleksisempia aromeja.

Aivan Kaakksois-Australian eteläkärjessä sijaitseva Yarra Valley on ilmastoltaankin hieman viileämpi tuottaakseen raikkaita makuja. Yarra Valley on ihanteellinen alue pinot noirin ja chardonnayn valmistukseen, joista hienoimpia meillä saatavilla olevia esimerkkejä tuottaa Giant Steps Wine.

Talon huippulaadukasta tyyliä edustaa hienosti jo perus-chardonnay, Giant Steps Chardonnay, mutta Alkosta löytyy myös kalliimpi yhden tarhan versio, Giant Steps Sexton Vineyard Chardonnay 2016 (34,98€).

Melbournen lähellä sijaitsevan Yarra Valleyn viinejä voisi verrata Burgundiin, sillä molemmilla alueilla tuotetaan huippuja viinejä Chardonnaysta ja Pinot Noirista. Yarra Valleyta voisikin melkein sanoa uuden maailman Burgundiksi.

Luonnehdinta

Viinin tuoksu on kivasti mineraalinen.

Maku on hapokas ja kypsän sitruksinen.

Hedelmäisyydestä on havaittavissa myös omenaa, päärynää, persikkaa ja melonia sekä hennon kitkerää appelsiininkuorta.

Tammi taas tuo aromimaailmaan oman osansa, kuten voimaisuutta, mantelia ja pähkinää.

Kokonaisuuden kruunaa märkiä kiviä muistuttava hieman suolainen mineraalisuus, joka maistuu pitkään.

Tämä tammitettu chardonnay on tasapainoinen, mutta ei missään mielessä tylsä. Sen sijaan tyylikkään mineraalinen, tiiviin aromaattinen ja kerroksellinen maku saa hymyn huulille. Giant Steps Chardonnayta voit säilyttää muutaman vuoden kellarissa tai nauti sitä sitruunalla valellun mediumkypsän tonnikalapihvin, savustetun lohen tai valkosipulilla maustetun grillatun broilerin seurassa.

Giant Steps Chardonnay 2017 (24,98€), 4.5/5 tähteä


Alkon Yarra Valleyn valikoima on rajallinen ja tätäkään viiniä ei välttämättä kohta enää saa. Siksi kannattaa toimia nopeasti. Listaa kaikki Yarra Valleyn viinit tästä


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit