Loimu 2019 -vuosikertaglögi - luotettava suomalainen

Loimu-vuosikertaglögi on ilmestynyt jo yli kymmenen vuoden ajan ja on vakiinnuttanut paikkansa suosituimpien glögien joukossa. Tänä vuonna päämaku tulee vadelmasta.

Vadelman ja appelsiinin makuinen Loimu 2019 (14,49€)

Loimu 2019 on vahva ja perinteinen glögi

Vuosittain vaihtuvat reseptit tekevät vuosikertaglögeistä kiinnostavimpia joulujuomia, sillä ne tuovat joulun odotukseen myös glögien odotuksen. Kaksi suurta kilpailijaa ovat Altian Blossa 2019 ja kuopiolaisen perheyrityksen Lignell & Piispasen Loimu 2019. Kun Blossa hakee inspiraationsa aina maailmalta (tänä vuonna Havaijilta), luotetaan Loimu-tuotteissa perinteisiin ja suomalaisuuteen.

Vuosikertaglögit ovat tarjolla vain rajoitetun ajan ja hyvä niin. Rajallinen saatavuus tekee niistä juuri erityisen kiinnostavia ja ainutkertaisia. Huono puoli tässä mallissa on se, että jos jonain vuonna sekoitus menestyy erityisen hyvin, onnistuuko uuden vuosikerran sekoitus seuraavana vuonna yhtä hyvin. Riski on aina olemassa ja uuden tekeminen on haastavaa. Mielestäni tänä vuonna tämä riski jossain määrin realisoitui.

Pohjois-Savossa ei kuitenkaan turhaan kikkailla, sillä maku ja pullon design tuntuvat joka vuosi tutuilta, edellisvuoden kaltaisilta. Ainekset vaihtuvat, mutta maku on tunnistettavissa Loimuksi vuodesta toiseen.

Loimu on punaviinipohjainen glögi ja maku tulee tänä vuonna vadelmista. Maistoin glögin ensin tietämättä mitä sekoitukseen oli laitettu. Ja heti ensimmäisenä maistoin vadelman.

Maistoin glögin sekä viileänä että lämpimänä. Kuumennettaessa glögin alkoholihöyryt tuntuvat jopa polttavilta, joten glögiä pitäisi lämmittää vain vähän, ei missään nimessä keittää.

Kuumana Loimusta myös katoaa makea vadelmaisuus, sillä alkoholi ja joulumausteet tulevat voimakkaasti pintaan. Joulumausteista etenkin neilikka hallitsee. Juoma saakin olla vain lämpimän rajalla, jotta vadelmaisuus maistuu.

Vadelman käytössä on tietty ongelma. Se on makea marja, kun taas viimevuotinen varsin onnistunut Loimu tukeutui happamaan puolukkaan.

Jos puolukasta löytyikin terävämpää hapokkuutta, tänä vuonna marjaisuus on harmittavan ryhditöntä ja mielikuvat kulkeutuvat mummon hillokellariin. Se tarkoittaa valitettavasti sitä, että makeus korostuu, mitä pidän jonkinlaisena glögien helmasyntinä.

Viinitermein muutosta viimevuotisesta voisi kuvata siirtymiseksi cabernet sauvignonista merlotiin. Molemmat ovat kyllä hyviä viinejä, mutta cabernet on tanniinisempi ja ryhdikkäämpi, kun taas merlot runsaampi hedelmäisyydeltään.

Tasapainoa on kyllä haettu ja maun kirpeämpää happamuutta lisäävä appelsiiniaromi tulee pomeranssista. Sitä on kuitenkin lisätty liian vähän, sillä se ei jaksa kantaa koko maistelun ajan ja hukkuu lopulta täyteläiseen juomaan. Itse en sokkomaistelussa appelsiinia edes huomannut ja vasta jälkiviisaana appelsiini alkoi maistua. Ja jos appelsiinia ei haluttu lisätä, jotain makeutta tasapainottavaa glögi kuitenkin kaipaisi.

Loimu 2019 makuun voi luottaa tälläkin kertaa. Se on täyteläisen lämmin, hillomaisen marjainen, joulumausteinen ja makea. Siinä maistuu perinteet ja tuttuus aiemmilta vuosilta. Vaikka maku onkin perushyvä, eikä missään nimessä aiheuta isoja pettymyksiä, itse kaipasin makean marjaisuuden vastapainoksi lisää terävyyttä, hapokkuutta ja raikkautta.

Loimu 2019 (14,49€), 3,5/5 tähteä


Loimu 2019
  • Valmistaja: Lignell & Piispanen, Kuopio
  • Tummanpunainen, luumuinen, vadelmainen, appelsiininkuorinen, kanelinen, kardemummainen, kevyen neilikkainen.
  • Punaviinipohjainen
  • Maustamiseen käytetty appelsiinia, vadelmaa ja joulumausteita.
  • Sokeria 150 g/l.
  • Alkoholia 15 prosenttia
  • Pullon aihe: koivumetsä.
  • Pullon suunnittelu: tamperelainen Jaani Vaahtera
  • Rajoitettu valmistuserä
  • Hinta: 14,49€


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit