Arvio: Blossa 19 Aloha on parempaa kylmänä

Vuosikerta-Blossan inspiraatio on tänä vuonna haettu Havaijilta. Blossa 19 on valkoviinipohjainen glögi ja sen Tyynenmeren aromit maistuvat selväpiirteisemmin kylmänä.
Blossa 2019 (14,99€)
Alkoholia 15%, sokeria 140 g/l

Blossa 19 maistuu eksoottisen hedelmäisyyden lisäksi perinteisen joulumausteiselta

Kun kuulin, että Blossa 19 on Havaijia ja passionhedelmää, pieni epäusko heräsi. Toki Blossa 19 on design-glögi ja sen kuuluukin säväyttää. Mutta kuinka kauaksi glögi voi mennä juuriltaan, jotta sitä voi vielä kutsua glögiksi?

Onneksi Blossa 19 maistuu ihan oikealle glögille Havaiji-teemasta huolimatta. Blossan pohjana on aina perinteiset joulumausteet, kuten neilikka, ja se todella maistuu. Tuntuu, että asiat on nyt käännetty juuri oikein päin. Eli Blossa 19 on ensisijaisesti perinteinen glögi, johon vuosikertateema tuo vain oman vivahteensa. Näin sen pitääkin olla.

Blossa 19 hakee värisävyynsä inspiraation korallista. Hibiskuksen (tunnetaan Suomessa kiinanruusuna) kukka värjää juoman ja suomalaisittain väri muistuttaa ruusunmarjateetä tai haaleaa sekamehua.

Tuoksu on heti alkuun joulumausteinen, sillä neilikka puskee helposti läpi mistä tahansa.

Tuoksussa on myös pehmeää trooppista hedelmäisyyttä, joka toistuu myös maussa. Makuun onkin haettu passionhedelmäistä (Lilikoi) makeaa täyteläisyyttä.

Maku on todella runsas ja mausteisuus jää maistumaan suuhun pitkäksi aikaa. Blossa 19 maistuu onneksi ensisijaisesti glögille (neilikkaa, kanelia), eikä hedelmämehulle, kuten ensin pelkäsin. Toki siinä on lähes hedelmäkarkkinenkin puolensa, mutta se ei ole pääasiassa.

Tällä kertaa Blossa ei saa irvistämään eli maku ei ole pistävän väkevä. Vaikka maku muuten onkin runsas ja leveä, se on sitä miellyttävän pehmeällä tavalla.

Itse en muista olenko hibiskusta maistanut esimerkiksi teessä, mutta siitä sanotaan, että maku on hapokas. Se varmaan antaakin Blossaan oman hapokkaan lisänsä, mutta sekoituksesta en sitä osannut sen paremmin erottaa.

Lisäksi Blossassa on myös Kona kahvia ja kookosta, mutta ne maistuvat hennompana sivumakuna.

Havaiji-aromit maistuvat selvästi vain kylmänä

Kylmänä juotavat glögit ovat olleet viime vuosina nousussa ja näistä kuohuviiniglögi maistuu minulle parhaiten. Teen yleensä sekoituksen itse vaaleasta glögistä, kuohuviinistä ja kanelitangosta. Uskoisin, että myös Blossa 19 sopisi kuohuviinin kanssa yhdistettäväksi, jolloin juomasta tulisi kuin roseekuohuviiniä.

Blossan aromit eivät kestä lämmittämistä. Lämmitetty Blossa ei ole huonoa sekään, mutta Havaiji-aromien idea katoaa, sillä niitä ei erota lämpimästä glögistä. Lämmitettynä höyryävät alkoholi ja neilikka vievät makua väkevämpään suuntaan ja ottavat liikaa huomiota Havaiji-mauilta.

Jos pidät erityisesti perinteisestä glögistä, siihen tunnelmaan pääset lämmittämällä. Suosittelen kuitenkin maistelemaan ensin sellaisenaan viileänä tai kokeilemaan Blossaa kuohuviin kanssa, puolet ja puolet.

Blossa 2019 (14,99€), 4/5 tähteäKuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit