19 Crimes Chardonnay ruokaviininä

19 Crimes -sarja tunnetaan etenkin puhuvista etiketeistään. Halusimme kuitenkin selvittää, onko sarjan viineistä myös ruokaviineiksi. Otimme nyt testiin chardonnayn. Lue myös 19 Crimes The Uprising -punaviini ruokaviininä


19 Crimes Chardonnay pärjää jopa syksyisille ruuille

19 Crimes -viinejä olisi helppo haukkua vain markkinointikikaksi. Chardonnaylla ei ole mitään alkuperään nojaavaa identiteettiä, sillä se tulee suuralueelta South Eastern Australia, joka ei määrittele viiniä oikein mitenkään (vrt. Barossan laakso). Sen sijaan viinin identiteetti rakentuu brändin varaan. Kuvaavaa on myös se, että edes takaetiketti ei kuvaile viiniä mitenkään, vaan kertoo vain etiketin "crimestorysta".

Lopputulos kuitenkin ratkaisee ja jos viiniin suhtautuu ennakkoluulottomasti, huomaa kyllä, että tuotanto on ollut asianmukaista ja laadukasta. Mielessä kävi, että tämä on sarjan paras viini, sillä herkullinen ensivaikutelma yllätti.

19 Crimes Chardonnay on puolikuiva, mutta makeus on erinomaisesti tasapainossa. Se ilmenee etenkin leveänä ja runsaana hedelmäisyytenä, jossa makeahko makumaailma on kuin kotonaan.

Makean ja tiiviin hedelmän puraisua tasapainottaa hapokkuus ja pirteyttä tuova sitruksisuus, jossa on hedelmän kuoreen ja hunajaan viittaavia piirteitä ja jotain vahamaisuuttakin.

Kokonaisuuteen tuo täyteläisyyttä ja etenkin ruokaviiniominaisuuksia amerikkalainen tammi, jonka annetaan maistua ja joka antaa makuun voimaisia ja toffeemaisia piirteitä. Usein tässä yhteydessä puhutaan myös vaniljasta.

Tammitetussa chardonnayssa tärkeintä on tasapaino edellä mainittujen osasten välillä. Ja tasapaino löytyy. Tammea on, mutta se ei puske häiritsevästi päälle. Se antaa makuun runkoa, täyteläisyyttä ja kokonaisuuteen sopivia vivahteita. Tammiaromi on itse asiassa hieno ja pieni mausteisuuskin maistuu taustalla.

Viini on Alkossa luokiteltu seurusteluviiniksi ja sitä voi nauttia myös helppojen ruokien, kuten pastan ja pizzan seurassa. Me päätimme tarjota sitä maa-artisokkakeiton kanssa ja katsottiin kuinka käy.

Viinin tammi ja voimainen suutuntuma ovat avainasemassa. Tammisuuden ansiosta viini pärjää aromikkaalle maa-artisokalle ja voimaisuus käy hyvin yhteen kermaisen keiton kanssa. Ei mitään ongelmaa, varsinkin, kun hapokkuutta on riittävästi.

Samalla periaatteella viini menee muidenkin kermaisten ruokien kanssa. Esimerkiksi kantarellimuhennos on viinille hyvä välipala. Ja sienten seurassa muutenkin viihtyy sopivasti tammitettu valkoviini.

Myös sienipiirakka on erinomainen valinta tälle viinille, samoin kuin juustogratinoidut ruuat esimerkiksi kukkakaalista, lohesta tai seitistä. Myös vaaleat lihat käyvät.

19 Crimes Chardonnay on tammen, hedelmän ja hapokkuuden suhteen hyvässä tasapainossa. Se on erinomainen viini siemailtavaksi sellaisenaan, mutta kelpaa mainiosti myös monille ruuille, kuten juureskeitoille, juustokuorrutetuille ruuille ja sienille. Kokonaisuutena positiivinen yllätys.

19 Crimes Chardonnay (12,98€), 3,5/5 tähteä


Etiketti herää eloon ja alkaa puhua Living Wine Labels -sovelluksella


Maa-artikokkakeitto on maultaan aromikas ja hieno


Maa-artisokkakeitto
Ainekset:
 • Pussillinen maa-artisokkia (0.5 kg)
 • 3 perunaa
 • Pieni sipuli
 • Voita
 • 2 dl kermaa
 • 3 dl kasvislientä
 • Pippuria
Valmistus:
 • Kuori ja pilko sipuli, perunat ja maa-artisokat
 • Hauduta sipulia voissa ja lisää myös perunat ja maa-artisokat
 • Lisää kasvisliemi (jossa suolaa) ja mausta pippurilla
 • Keitä juurekset kypsiksi
 • Soseuta, lisää kerma ja kuumenna


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit