Allegrini Belpasso ja pulled pork lasagne

Pulled pork on yllättävä, mutta erinomainen lasagnen aines. Yhtä yllättävä pari löytyi Veneton appassimentosta.


Pulled Pork lasagne

Lasagne kuuluu pastaruokiin, joille yleensä suositellaan keskitäyteläistä ja keskitanniinista viiniä. Tämä sen vuoksi, että lasagne on pehmeän helppoa syötävää, joka ei tarvitse erityisen vahvaa viiniä seurakseen, vaan pikemminkin raikkautta.

Päätimme kuitenkin tehdä astetta voimakkaammalle viinille sopivan lasagnen. Porsas ei ole se, mikä ensin tulisi mieleen, jos halutaan lähestyä voimakkaampia makuja, sillä sietäähän nauta porsasta tuhdimpaa viiniä. Mutta toisaalta nyhtöpossuun sopii hienosti runsaat mausteet, jolloin lihasta tulee juuri sopivan voimakasta lasagnea varten.

Lorautimme nyhdetyn possun joukkoon samaa punaviiniä ja lisäsimme reilusti tomaattipyreetä tuomaan lasagneen perinteistä tunnelmaa. Lihaa sai myös maustaa runsaalla kädellä monin eri maustein.

Pulled pork lasagne tehdään muuten samaan tapaan kuin perinteinenkin lasagne juustoista valkokastiketta myöten.

Tämän aterian kanssa maistuu italialainen mehevän marjainen viini ja uskaltauduimme kokeilemaan viiniä appassimento-kategoriasta, jossa kuivatut rypäleet tuovat viiniin lisää runsautta ja aromikkuutta. Tällaisen viinin saimme kokeiltavaksi Rosa Viini & Ruokakerhosta, jonka tarjoamia reseptejä kannattaa myös kokeilla. Esimerkiksi sitruunaiset porsaankyljekset sopii myös tälle viinille.

Allegrini Belpasso

Belpasso on Venetosta klassikkotuottaja Allegrinilta ja se muistuttaa ripassoa. Se onkin tehty periaatteessa samalla appassimentomenetelmällä kuin ripasso tai amarone, jossa rypäleitä kuivataan maun ja aromien tiivistämiseksi.

Tässä viinissä kuitenkin vain pienempi osa on kuivattuja rypäleitä, mistä toisaalta seuraa raikkaampi lopputulos. Belpasso onkin hyvä yhdistelmä appassimenton kuivattujen hedelmien runsautta ja raikkaan hapokasta marjaisuutta, johon slavonialainen (se on Kroatiassa) tammi tuo paahteisia ja vaniljaisia vivahteita.

Belpasson tuoksu on muheva ja maku täyteläinen, tummanmarjainen, tamminen ja mausteinen.

Suutuntuma on aluksi pehmeä, mutta maku on myös hapokas, mikä on todella hyvä asia, sillä juuri hapokkuus tuo tummaan hillomaisuuteen kaivattua tasapainoa.

Maku on tiivis keitos ja siitä ei juuri erota erilaisia hedelmiä tai marjoja. Jos jotain pitäisi mainita, maku viittaa mustaherukkaan, kirsikkaan, karhunvatukkaan, luumuihin ja muihin kuivattuihin hedelmiin.

Makuun antaa lisänsä hyvä mausteisuus, jossa on lähes joulumausteisia sävyjä. Tammen ansiosta maku on myös hieman lakritsinen, paahteinen ja jopa hennon savuinen.

Tämä viini jyräisi tavanomaisen lasagnen ja oli lähellä, ettei niin käynyt meidänkin keittiössä. Onneksi reippaasti maustettu nyhtöpossu piti kuitenkin pintansa. Varmimman parin tälle viinille löydät paistetusta ja grillatusta lihasta.

Allegrini Belpasso 2016 (14,99€), 4/5 tähteä


Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta, Rosa Viini & Ruoka

Kommentit

Suositut tekstit