Punaviinikuohuviini Sparkling Shiraz

Punaviinikuohuviini on australialainen erikoisuus, hauska viini, jota nautitaan etenkin jouluisin ruokaviininä.

Huom! Jutun viini löytyy Alkon perusvalikoimasta, mutta siitä huolimatta saatavuus näyttää olevan rajallinen. Tarkista Alkon sivustolta, mistä myymälästä tuotteen saa.


De Bortoli Woodfired Sparkling Shiraz

Kuohuava Shiraz on tehty kuohuviinin tapaan, mutta se luokitellaan Alkossa punaviiniksi. Muita tunnettuja samantyylisiä pirskahtelevia punaviinejä ovat italialaiset Brachetto ja Lambrusco. Australialaista Shirazista tehtyä punaviinikuohuviiniä voidaan kuitenkin pitää ainutlaatuisena tuotteena.

Sparkling Shirazin historia ulottuu yli sadan vuoden taakse. Silloin Australiassa oli helposti saatavilla vain Shirazia, joten kokeilut alkoivat tällä rypäleellä. Nyt tyyli on niin tunnettu, että puhutaan käsitteestä Sparkling Shiraz. Alkosta löytyy yksi tuote, Victorian viinialueelta tuleva De Bortoli Woodfired Sparkling Shiraz. Sillä pääsee kyllä tunnelmaan, jota tyylillä on haettu.

Tyyli

Sparkling Shiraz on tehty perinteisellä kuohuviinimenetelmällä, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa. Se tuottaa selvästi erottuvan kuohun.

Maku on täyteläinen, happaman marjainen ja mausteinen. Maussa on paljon samaa kuin punaviinissä, mutta se eroaa kuitenkin punaviinistä vähäisempien tanniinien puolesta. Se tekee suutuntumasta pehmeämmän ja kepeämmän.

Punaviinikuohuviini voi olla kuiva tai jonkin verran makea. De Bortolin versiossa on 18 grammaa sokeria litrassa, mutta se ei ole kuohuviiniksi niin paljon, että voitaisiin puhua kovinkaan makeasta viinistä. Makeus onkin hyvin hallinnassa tuoden viiniin vain mukavaa pyöreyttä.

Tarjoilulämpötila

Viinin tarjoilulämpötilan kanssa tulee olla tarkkana. Liian lämpimässä kuplat kärsivät ja liian kylmässä taas maun hedelmäisyys ja aromikkuus kärsii. Siksi punaviinikuohuviini tulisi tarjota viilennettynä, mutta ei jääkaappikylmänä. Jos viinin ottaa jääkaapista, sen tulisi hetken aikaa lämmetä ennen tarjoilua.

Jouluviini

Australiassa punaviinikuohuviini yhdistetään etenkin jouluun, johon viinin punainen sävy ja Shirazin tuoma mausteisuus sopivat. Ymmärtääkseni sparkling shirazista on muodostunut australialainen traditio samaan tapaan kuin glögi kuuluu jouluun meillä.

Mille ruualle?

Punaviinikuohuviini sopii esimerkiksi joulun alkumaljaksi glögin sijaan, mutta Australiassa se mielletään myös ruokajuomaksi. Tässä muutama ehdotus:
  • Aamupalalla pekonin ja munakkaan seurassa
  • Rapeakuoriselle kalkkunalle joulupöydässä
  • Joulusuklaille
  • Pipareille sinihomejuustolla
  • Rapeaksi paistetulle ankanrinnalle
  • Paahtopaistille
  • BBQ grillikyljen kanssa
  • Hiiligrillatulle kanalle
  • Grillatulle karitsankareelleKuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit