Groiss Grüner Veltliner - pirteä valkoviini Itävallasta

Grüner Veltliner on tärkein valkoviinilajike Itävallassa. Otimme testiin pirteän grünerin Weinviertelin viinialueelta.


Ingrid Groiss Grüner Veltliner Weinviertel ihastuttaa raikkaalla hedelmäisyydellään

Ala-Itävallassa sijaitseva Weinviertelin viinialue on tunnettu erityisesti Grüner Veltlineristä tehdyistä valkoviineistään. Alueen viinintuotanto on Itävallan tasolla suurta ja siellä tehdäänkin suuri osa Itävallan ja koko maailman grüner veltlinereistä.

Kun viinillä on merkitä Weinviertel DAC, se merkitsee aitoa ja alueelle tyypillistä grüneriä, jolla on EU:n alkuperäsuojaus. Päästäkseen DAC-viiniksi, tilan viinien on läpäistävä muun muassa asiantuntijoiden suorittama sokkotesti. Sen lisäksi viinit tulee tehdä tarkkojen kriteerien mukaisesti.

Ingrid Groiss Grüner Veltliner on DAC-viini, joten se on luokituksensa puolesta siis laatuviini.

DAC-viinien valmistuksessa ei saa käyttää tammea ja ne ovatkin tuoreita, raikkaita ja kevyempiä tyyliltään, mutta myös mausteisia ja aromikkaita.

Groissin tuoksussa on todellisen hedelmäpommin ainekset ja viiniä voisi luulla makeammaksi. DAC-viinit ovat kuitenkin aina kuivia, joten viinin hedelmäisyys on puhdaspiirteistä ilman ylimääräistä jäännössokeria.

Tuoksusta löytyy myös parfyymisuutta ja mineraalisuutta.

Viinin maku on mahtavan hedelmäinen, pirteän hapokas ja herkullinen.

Hedelmäisyydestä löytyy kypsää sitruksisuutta, vihreää omenaa, keltaista omenaa, limettiä sekä vähän greippiä ja ananasta. Makuun oman lisänsä tuo hauskasti valkoisiin kukkiin viittaava aromikkuus, joka kutittelee viettelevästi makuhermoja.

Suutuntuma on kevyesti kupliva, joten viinissä on myös kepeyttä. Jälkimaku on kuitenkin mineraalinen ja hennon pippurinen, joten moniulotteisuutta ja ryhtiä löytyy.

Kokonaisuus on persoonallinen.

Groiss Grüner Veltliner 2018 (14,99€), 4/5 tähteä


Grüner Veltliner maistuu yllättävän hyvälle Wiener Schnitzelin seurassa. Mutta myös tällainen leivitetty kala pirteällä vinegretellä maustetulla salaatilla ja ranskalaisilla sopivat tälle viinille erinomaisen hyvin. Tai voit myös kokeilla Rosa Viini & Ruokakerhon lohischnitzelin reseptiä
Ruokakuva: Viinikartta
Pullokuvat: Alko

Kommentit

Suositut tekstit